Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Inflace stále nad prognózou ČNB, výprodej dluhopisů pokračuje

Rozbřesk: Inflace stále nad prognózou ČNB, výprodej dluhopisů pokračuje

11.09.2019 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Zatímco ECB má starost, jak nabudit inflaci v eurozóně a uvažuje o ještě nižších záporných sazbách a novém kole kvantitativního uvolňování, ČNB je v situaci přesně obrácené. Svoji hlavní úrokovou sazbu od konce kurzového režimu zvýšila už osmkrát, a přesto růst cen dál překonává stanovenou rychlost dvou procent, a to nejenom v případě celkové inflace, ale i té tzv. čisté, jádrové či měnově politické. Inflace přitom překonává nejen samotný cíl centrální banky, zaostává i její nejnovější prognóza. Aktuálně celkem o tři desetiny procentního bodu v případě celkové inflace, zatímco u měnově politické inflace se odchylka dostala už na čtyři desetiny procentního bodu. Česká inflace totiž v srpnu setrvala na předchozích 2,9 %, měnově politická na 3,0 %, zatímco čistá se zvýšila na 2,8 % a jádrová zkorigovala na 2,7 %.

Inflační tlaky v české ekonomice dál přetrvávají a prozatím nic nenasvědčuje tomu, že by se inflace měla brzy vrátit ke stanovenému cíli. Za českou inflací totiž musíme v první řadě vidět rostoucí náklady na bydlení (mají „na svědomí“ cca polovinu aktuální inflace) v podobě vyšších cen realit a nájemného, dražší energie a dalších služeb s bydlením spojených. V prvním případě jde mj. o důsledek dlouhodobě zaostávající bytové výstavby, která v důsledku byrokratických překážek nebyla schopna včas reagovat na vzedmutí poptávky po bydlení, a tak trh si našel rovnováhu v daných podmínkách sám, skrze vyšší ceny. Ve druhém případě, tedy u energií, ceny reflektují zdražení silové elektřiny – mj. v důsledku „zelené“ politiky – na zahraničních trzích, kde od roku 2016 elektrická energie podražila na více než dvojnásobek. Do inflace rovněž vstupují svižně se zvyšující mzdy, zejména pokud jde o služby osobní povahy, a samozřejmě i rostoucí kupní síla obyvatel jako taková.

A jak na tento vývoj bude reagovat ČNB? Nejspíše nijak. S ohledem na vnější rizika a nejistoty, politiku ECB i pravděpodobné ochlazení české ekonomiky si může dovolit komfort vyčkávání. Nakonec „řídit“ by se měla až budoucí inflací, nikoliv tou aktuální (starou). A jak se zdá, na horizontu 1-1,5 roku se inflace skutečně může hladce vrátit zpět do blízkosti cíle. 


TRHY

CZK a dluhopisy

Vyšší inflace s korunou nijak zvlášť nepohnula a česká měna se dál pohybovala v těsném pásmu nad úrovní 25,85 EUR/CZK. A stejně jako inflace tak ani ve srovnání s prognózou slabší koruna (o cca 2 %) s ČNB nejspíše ani nehne. Přetrvávající zvýšená zahraniční rizika a nejistoty nahrávají spíše opatrnosti než jemnému dolaďování její politiky, byť si trhy na základě implicitních sazeb stále myslí, že ČNB bude v blízké budoucnosti sazby prudce snižovat.

Dluhopisový trh, který za poslední týden zažil velmi svižný růst zvláště dlouhých výnosů, dnes čekají dvě aukce státních dluhopisů. Tentokrát je podle emisního kalendáře ve hře dvouletý eurový papír v objemu 100 mil. EUR, který bude MF nabízet letos už popáté (prozatím takto získalo 565 mil. EUR). Druhým bondem je pak sedmiletý korunový papír s max. objemem 4 mld. CZK. 


Zahraniční forex

Poměrně dramatický výprodej na trzích dluhopisů se protáhl i do včerejšího dne, takže například výnos amerického desetiletého vládního dluhopisu se dostal zpět nad hladinu 1,70, což je o 25 bazických bodů výše než před pár dny. Těžko hledat konkrétní důvod proč se tak stalo, ale zřejmě pomohlo přesvědčení, že na poli obchodní války USA-Čína nemusí dojít k další eskalaci a především svitla naděje na měkčí podobu brexitu. Londýn a Brusel totiž vyslaly signály, že otázka hranice mezi Irskem a Severním Irskem by se teoreticky mohla vyřešit, což je samozřejmě něco, co se líbí britské libře.

Jinak ve střední Evropě stojí za zmínku další ztráty forintu, který opět testuje historická minima. Včera zveřejněná maďarská srpnová inflace (pokles na 3,1 % meziročně, ale jádrová zůstává na úrovni 3,7 %) forintu zjevně nepomohla stejně jako fakt, že eurové a dolarové úrokové sazby se posunuly výše. 


Ropa

Ropa Brent se drží na dostřel hranice 63 USD/barel povzbuzena nad očekávání silným poklesem zásob ve Spojených státech (dle API). Náladu však ropným býkům kazí nečekaný vyhazov bezpečnostního poradce amerického prezidenta Johna Boltona, který byl v rámci Trumpovy administrativy jednoznačně největším jestřábem a stál za tvrdým postupem vůči Íránu. Jeho odchod tak otevírá prostor pro konstruktivnější přístup ze strany USA, třebaže k případnému rozvolnění sankcí povede zajisté dlouhá cesta. 

Pozornost trhu pak včera upoutal také aktualizovaný výhled americké EIA. Ta totiž opětovně výrazně revidovala výhled na růst poptávky po ropě směrem dolů (-100 tis. barelů denně, celkem 0,9 mil. barelů denně) v reakci na zhoršující se globální hospodářské podmínky. S ohledem na stabilní výhled na nabídkovou stranu trhu tak americká agentura předpokládá, že v tomto roce bude trh v přebytku přibližně 0,35 mil. barelů denně.



Čtěte více:

Co by stačilo Googlu na kapitalizaci 5,5 bilionu dolarů
11.09.2019 6:09
Jefferies tvrdí, že investoři by měli nakupovat akcie společnosti Goog...
Apple představil nové iPhony, nové služby, tablet a hodinky
11.09.2019 8:31
Americká technologická společnost Apple včera v kalifornském Cupertinu...
Nová vláda v Itálii, nový iPhone a ... nový titul na pražské burze?
11.09.2019 8:55
Evropu dnes nejspíše čeká poklidné, mírně pozitivní zahájení obchodníh...

Váš názor
  • omyl
    11.09.2019 10:30

    stále opakovaný omyl, že za růst nemovitostí může jejich nedostatek zůstane omylem, za nárůst cen jsou odpovědné dvě instituce 1.čnb, která drží sazby nesmyslně nízko (takže tuzemci hrnuli peníze do nemovitostí,když v bance nenesou ) a tím i oslabuje korunu (takže byla zvýšená poptávka zahraničních kupců ) a 2.vláda svým naprosto katastrofálním hospodařením
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: omyl
      11.09.2019 14:13

      Takže Vy vlastně máte 3 možnosti: 1) dostat se do vlády a změnit to 2) dostat se do rady ČNB a změnit to 3) využít stávajícího balastu ve svůj prospěch a vydělat na tom peníze
      Poldinka
    • Re: omyl
      11.09.2019 10:46

      přesně tak.....peníze jsou zadarmo, tak proč nekoupit nemovitost, když ti šašci z ČNB honbou proti deflaci z penběz udělají udělají papír na vytření zadnice...
      abc1
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data