Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejstarší cestovka světa Thomas Cook zkrachovala. V zahraničí je přes 600.000 lidí. S akciemi se neobchoduje

Nejstarší cestovka světa Thomas Cook zkrachovala. V zahraničí je přes 600.000 lidí. S akciemi se neobchoduje

23.09.2019 8:21, aktualizováno: 23.9. 11:43
Autor: ČTK

Aktualizováno

Jedna z největších cestovních kanceláří na světě, britská firma Thomas Cook kvůli finančním potížím zkrachovala, informovala o tom dnes agentura Reuters. Společnost Thomas Cook patřila mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě a jejích služeb využívalo asi 19 milionů klientů ročně. Podle agentury Reuters je nyní na dovolené v zahraničí s touto firmou asi 600.000 lidí a bude tak proto nutná velká společná operace vlád i pojišťoven. Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachované britské kanceláře Thomas Cook, má v zahraničí k dnešnímu dni zhruba 1100 českých klientů. 

Neckermann také přestala do odvolání prodávat nové zájezdy a postará se o české klienty, kteří již na zájezdech jsou, anebo si je zakoupili, uvedl pro ČTK místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. 

"Thomas Cook přestala fungovat, takže jsou zrušeny všechny lety této společnosti," oznámil dnes britský úřad pro civilní letectví (CAA). Tento úřad také uvedl, že už zahájil operaci, během níž dopraví co nejdříve domů na 150.000 britských turistů, kteří jsou nyní s cestovní kanceláří Thomas Cook na dovolené. Podle BBC půjde o největší operaci svého druhu v mírové historii země. SAma CAA předpokládá, že repatriace britských občanů potrvá zhruba dva týdny. Britský ministr dopravy Grant Shapps uvedl, že úřady k repatriaci najaly desítky letadel.

Vedení firmy Thomas Cook dnes oznámilo, že vstoupilo do "nucené likvidace". "Je nám velice líto, že jsme nebyli úspěšní," uvedl dnes šéf firmy Peter Fankhauser. Firma požádala minulý týden o pomoc i vládu v Londýně a během posledních dnů vedla horečná jednání s věřiteli i britskou vládou o finanční pomoci.

Thomas Cook byla založena v roce 1841 a je tak podle agentury Reuters nejstarší cestovní kanceláří na světě. Ke slavným klientům patřili spisovatelé Mark Twain a Rudyard Kipling či britský premiér Winston Churchill. Na český trh Thomas Cook vstoupil v roce 2007, kdy koupil menší cestovní kancelář Travel plus - Lufthansa City Center. Zájezdy začal prodávat prostřednictvím společnosti Neckermann Česká republika.

Firma nyní ve světě zaměstnává asi 22.000 lidí, z toho 9000 v Británii. Společnost si už minulý měsíc dohodla finanční injekci 900 milionů liber. Věřitelské banky ale poté požádaly, aby si firma zajistila dalších 200 milionů liber jako rezervu pro zimní měsíce.

Příčiny krachu

Deník The Guardian napsal, že za krachem cestovní kanceláře stojí nešťastná fúze, obrovské dluhy a také internet, který učinil revoluci v objednávání zahraničních pobytů. Za bezprostřední důvod pádu označil fakt, že se podniku nepodařilo získat záchranný úvěr 200 milionů liber.

Dluhopisy společnosti denominované v eurech se splatností v roce 2022 se v úvodu londýnského obchodování propadly o 72 % na zhruba 3,78 centu. Obchodování s akciemi bylo na žádost firmy pozastaveno.. Od začátku leotšního roku do konce pátečního obchodování titul odepsal 89 % a v indexu FTSE-All Share byl nejhůře performujícím titulem.

Vývoje seniorních nezajištěných dluhopisů společnosti se splatností v roce 2022 si všiml také hlavní investiční stratég skupiny ČSOB Jaroslav Vybíral:

V květnu skupina Thomas Cook informovala, že má ztrátu 1,5 miliardy liber, z toho asi miliardu liber odepsala kvůli fúzi s konkurenční MyTravel z roku 2007. Spojením s firmou známou značkami Airtours a Going Places měl vzniknout evropský gigant, který by každoročně ušetřil na výdajích 75 milionů liber. Skutečnost byla ovšem taková, že se Thomas Cook spojil s firmou, která za předchozích šest let vykázala zisk pouze jednou, a dostal se tak do obrovských dluhů.

Kdo se směje naposled...Tui? 

Britové přitom vyjíždějí na dovolenou stále častěji, jen loni jich do zahraničí vyrazilo 60 %, zatímco v roce 2017 to bylo 57 %. Změnil se však způsob, jakým ji lidé tráví - místo plážových dovolených dávají přednost poznávání měst a využívají k tomu služeb nízkonákladových aerolinek, jako je Ryanair nebo easyJet, a rovněž společnosti Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí.


Už jen každý sedmý dovolenkář koupí zájezd u cestovní kanceláře, píše The Guardian s odkazem na cestovní sdružení Abta. Bývají to lidé starší 65 let a jedinci ze slabších společensko-ekonomických skupin, kteří si nemohou dovolit utratit moc peněz.

S podobnými problémy se potýká i největší rival firmy Thomas Cook, a to anglo-americká cestovní kancelář Tui. Ta má ale menší dluhy a vlastní četné hotely a vyhlídkové lodě, v nichž nabízí ubytování. Přesto i ona vydala několik varování ohledně zisku za letošní rok. Právě krach Thomase Cooka by jí ale teď mohl pomoci, domnívá se The Guardian.

Brexit a klima

Jako další příčinu nesnází, jež vedly k pádu zadlužené britské cestovní kanceláře, uvádí The Guardian kromě brexitu a s ním spojeného oslabení libry, které zdražilo zájezdy do zahraničí, i následky klimatické krize. V květnu zachvátila Evropu vlna veder, která výrazně snížila poptávku po pobytech v zahraničí.

 

 
 
 
 

Čtěte více:

Thomas Cook (-38 %) je tu od 19. století. Teď jsou prý akcie bezcenné
17.05.2019 14:34
Akcie cestovní kanceláře Thomas Cook jsou aktuálně bezcenné. Takový je...
Jan Bureš: Německý pesimismus láme rekordy
23.09.2019 11:51
Poslední čísla z Německa jako by dala za pravdu šéfovi ECB Mariu Dragh...
Brexit bez dohody přinese automobilkám náklady až 5,7 miliardy eur
23.09.2019 11:37
Zavedení celních sazeb Světové obchodní organizace (WTO) na automobily...

Váš názor
  • Analýza
    23.09.2019 9:04

    Uvítal bych, kdyby pan Soustružník rozebral, proč Thomas Cook zkrachoval. Špatné řízení cash flow? Příliš nízké ceny? Odliv zákazníků? Příliš vysoké fixné náklady na provoz letadel? nedostatečné přizpůsobení nabídky.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university