Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EU a britský premiér: Máme dohodu o brexitu

EU a britský premiér: Máme dohodu o brexitu

17.10.2019 12:05, aktualizováno: 17.10. 14:17
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Británie a Evropská unie dosáhly dohody o brexitu. Prohlásil to dnes předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Dohoda je podle něj férová a vyvážená pro EU i pro Británii a Juncker doporučí summitu EU, aby ji schválil. Dohodu musí schválit také britský parlament. Nesouhlasí s ní ale severoirská strana DUP, která v dolní komoře podporuje vládní konzervativce.

"Tam kde jde vůle, tam je i dohoda - máme ji! Je to férová a vyrovnaná dohoda pro EU i Británii a je to svědectví o našem odhodlání najít řešení. Doporučuji, aby summit EU tuto dohodu schválil," řekl Juncker.

 

pic.twitter.com/7AfKyCZ6k9

 

Premiér Británie Boris Johnson prohlásil, že nová dohoda o brexitu je „skvělá“ a v sobotu by ji měl schválit britský parlament. Premiér zároveň podle svého mluvčího věří, že novou dohodu se podaří ratifikovat do 31. října. To je den, ke kterému chtěl Británii z EU vyvést - s dohodou nebo bez ní. Vidina divokého brexitu byla řadu měsíců zdrojem nejistoty na trzích.

 

Podrobnosti z dohody

Hlavní změnou v politické deklaraci, která je připojená k ujednání o brexitu, je podle Bruselu to, že se britská vláda rozhodla pro dohodu o volném obchodu se sedmadvacítkou. "Politická deklarace vytváří podmínky pro ambiciózní dohodu o volném obchodu s nulovými cly a kvótami mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím," stojí v prohlášení Evropské komise.

Dohoda podle Bruselu počítá s tím, že ostatní prvky vyjma hranice s Irskem zůstávají stejné jako v dohodě z roku 2018. Severní Irsko zůstane součástí britského celního teritoria a také vstupním bodem na jednotný trh Evropské unie. Na společné hranici Irska a Severního Irska nebudou zavedeny regulatorní ani celní kontroly. Tarify se ale podle agentury Reuters budou vztahovat na zboží proudící z Británie do Severního Irska, pokud bude toto zboží směřovat dále do Irska a na společný trh. 

Nesouhlas z Británie

Odpor k dosavadní podobě dohody ale zatím vyjadřovala severoirská Demokratická unionistická strana (DUP). Ta podporuje vládní konzervativce a bez její podpory bude mít Johnson problém text v britské dolní komoře prosadit. DUP také dnes vzápětí uvedla, že její postoj se nemění. Navrhovanou dohodu o brexitu nemůže podpořit. Podle její šéfky Arlene Fosterové chybí také větší jasnost v otázce DPH a strana chce s vládou dál jednat.

Šéf britských opozičních labouristů Corbyn prohlásil, že strana je z nové dohody o brexitu "nešťastná". Dohodě je prý ještě horší než ta, kterou vyjednala Johnsonova předchůdkyně Theresa Mayová.

Johnson nemá v 650členném parlamentu většinu a potřebuje 320 hlasů k tomu, aby dohodu na mimořádném zasedání v sobotu ratifikoval. Je zajímavostí, že by mohlo jít o první sobotní zasedání britského parlamentu od argentinské invaze na Falklandy v roce 1982. DUP má 10 hlasů. Podobné dohody o brexitu vyjednané expremiérkou Británie Johnsonovou britský parlament třikrát zamítl.

Co na to trhy?

Britská libra po zprávách o vytvoření dohody ale i tak vystřelila nahoru: k dolaru posílila na pětiměsíční maximum 1,2943, rally ale postupně vyprchává. Evropské akciové trhy zamířily do kladných čísel, široký index Euro Stoxx 600 rostl o 0,8 % na nejvyšší úroveň od května 2018. Prudce vzhůru vystřelily americké akciové futures. Zlato na spotovém trhu zamířilo dolů. Švýcarský frank a japonský jen oslabily. 

Dnešní vývoj kurzu libry k dolaru:

0 

Barnier: Severní Irsko bude v britském celním prostoru

Severní Irsko zůstane v britském celním prostoru, bude ale zároveň vstupním bodem na jednotný trh Evropské unie, uvedl dnes na tiskové konferenci hlavní unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier. Před novináře předstoupil krátce po poledni, tedy jen několik desítek minut poté, co britský premiér Boris Johnson a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker potvrdili, že se oběma stranám podařilo domluvit novou podobu dohody o spořádaném britském odchodu z EU.

Právě problematika související s řešením režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem byla dlouhodobě klíčovým sporným momentem vleklých brexitových jednání. Kvůli původní podobě takzvané irské pojistky text "rozvodové dohody" třikrát odmítl britský parlament. Ten nyní bude hlasovat o nové verzi dokumentu a zatím není jisté, zda se vládě podaří potřebnou podporu získat.

Barnier novinářům vysvětlil, že upravený protokol dohody, který se irskou problematikou zabývá, stojí na čtyřech pilířích. Severní Irsko se bude řídit "omezenou sadou" unijních pravidel, souvisejících především s přeshraničním pohybem zboží. Všechny procedury se ale podle Barniera nebudou odehrávat na hranici s Irskou republikou, ale na "vstupních bodech" do Severního Irska mimo tuto hranici. Britské úřady budou proto v této souvislosti odpovídat za uplatňování unijních celních pravidel.

Jako součást britského celního prostoru bude mít Severní Irsko prospěch z budoucích obchodních dohod, které Británie samostatně uzavře jako stát stojící mimo Evropskou unii, upozornil Barnier.

"Podařila se nám kvadratura kruhu," prohlásil vyjednavač. Britské úřady budou uplatňovat britské poplatky a cla na zboží ze třetích zemí, pokud toto zboží bude skutečně mířit do Severního Irska a nebude riziko, že se dostane na unijní jednotný trh. Pokud takové riziko bude, budou britské úřady vybírat evropská cla a poplatky.

Až do dnešního rána se obě strany snažily najít řešení související s výběrem daně z přidané hodnoty (DPH). "Také v tomto bodě jsme dosáhli obou cílů - udržení integrity unijního trhu i uspokojení legitimních britských přání," uvedl vyjednavač.

Britský premiér Johnson a jeho irský protějšek Leo Varadkar také podle Barniera chtěli zajistit dlouhodobou demokratickou podporu provádění nyní domluveného řešení britskými úřady v Severním Irsku. "Čtyři roky poté, co začne protokol platit, budou moci volení zástupci v Severním Irsku prostou většinou rozhodnout, zda pokračovat s používáním domluvených pravidel nebo ne," vysvětlil. Demokratická podpora je podle Barniera základem nově domluveného přístupu. Podle nynější představy obou stran by totiž už toto řešení nemělo v budoucnu nahradit nějaké nové, zatím ještě nedojednané uspořádání, jak se původně předpokládalo.

"Po celou dobu vyjednávání byly EU i Velká Británie plně odhodlány ochránit mír a stabilitu na Irském ostrově," upozornil Barnier. Při diskusích o Severním Irsku totiž není podle něj možné mluvit jen o hospodářství, obchodní výměně a technických otázkách, ale nejdůležitější jsou "lidé v Irsku i v Severním Irsku, zachování míru".

Corbyn: Johnson vyjednal ještě horší dohodu o brexitu než Mayová

Lídr britské opozice Jeremy Corbyn řekl, že premiér Boris Johnson vyjednal ještě horší dohodu o odchodu Británie z Evropské unie než jeho předchůdkyně v čele vlády Theresa Mayová. Dohodu předkládanou bývalou ministerskou předsedkyní Mayovou britský parlament třikrát odmítl. Podle Corbyna, předáka britských labouristů, podmínky dojednané Johnsonem "zemi nespojí a je třeba je odmítnout". "Nejlepší způsob, jak brexit vyřešit, je dát lidem konečné slovo v referendu," uvedl Corbyn.

O nové brexitové dohodě má v sobotu hlasovat britský parlament. Výhrady k některým částem dokumentu mají i severoirští unionisté (DUP), klíčový spojenec Konzervativní strany premiéra Johnsona. Agentura AP připomíná, že bez podpory deseti zákonodárců DUP může mít ministerský předseda s ratifikací brexitové dohody v Dolní sněmovně problém.

Zdroje: Reuters, Bloomberg, ČTK, Patria.cz, Twitter 

 
 
 

Čtěte více:

The Times: Brusel je připraven obejít Johnsona s odkladem brexitu
03.10.2019 14:11
Evropská unie by mohla další odklad brexitu schválit, i kdyby o něj ne...
Britské podniky se připravují na brexit, chtějí dohodu s EU
10.10.2019 9:47
Britské podniky se s velkými obavami chystají na plánovaný odchod země...
Ranní káva Jana Bureše na téma Německá recese, brexit a obchodní války (ZÁZNAM)
15.10.2019 10:07
Německá recese, brexit a obchodní války: Je nákaza za dveřmi? Jak na Č...
Reuters: Londýn je stále na trůnu globálních financí
17.10.2019 6:37
Stuart Lipton vsadil 1,2 miliardy USD (28,1 miliardy Kč), že britské ...
Začíná summit EU: Na pořadu především brexit, ale i spory o rozpočet
17.10.2019 8:59
Dva týdny před odchodem Británie z Evropské unie se dnes v Bruselu sej...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.