Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Výnosy dluhopisů směřují globálně vzhůru, akcie na nová maxima

Rozbřesk: Výnosy dluhopisů směřují globálně vzhůru, akcie na nová maxima

05.11.2019 9:11
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Včerejší finální říjnové výsledky indexů nákupních manažerů (PMI) za zpracovatelský průmysl v eurozóně a zvláště pak v Německu dávají tušit, že se toho za poslední měsíc až tolik nezměnilo. Celkový index skončil jen těsně nad nedávno dosaženým šestiletým minimem a navíc „radost“ nad tímto symbolickým zlepšením zakalil komentář o slabých zakázkách, které sice nepadaly už tak dramaticky jako v září, ale stále jich ubývalo. A samozřejmě se na tomto mizerném výsledku eurozóny podílelo největší měrou Německo.

Tamní PMI se dostal dokonce na 123měsíční minimum (42,1). Jak to vypadá, nejde přitom jen o problém automobilového průmyslu, na kterém je Německo jen o něco málo závislé než třeba ČR, ale i o další strojírenské obory potýkající se dál se slabou poptávkou. Markantní zlepšení přitom nevěstí ani nové zakázky, které poklesly už třináctý měsíc za sebou. A příznivou zprávou není ani reportovaný pokles zaměstnanosti v průmyslu, který se dotýká nejenom pracovníků s dočasnými úvazky, ale i kmenových zaměstnanců. Když k tomu připočteme dřívější zprávy Ifa o rozšiřování Kurzarbeitu, tak asi z včerejších německých čísel vydolovat něco pozitivního snad nedokáže ani velký optimista. I když možná by útěchu mohlo poskytnout alespoň ujištění, že pokles zakázek i výroby nebyl až tak rychlý jako v září.

O zlepšení v průmyslu si zatím může zdát i Itálie, kde se PMI snížil na 47,7 (sedmiměsíční minimum). I tam lze za zhoršením hledat především slabé zakázky a propouštění. Naproti tomu ve Francii došlo ke zlepšení PMI a ten se dostal „dokonce“ na dvouměsíční maximum díky lepším výsledkům výroby, zaměstnanosti i novým exportním zakázkám. Nicméně ani tam si nelze nevšimnout drobného komentáře o slabších nových (celkových) objednávkách a poklesu optimistické nálady pokud jde o následující měsíce. Suma sumárum, celkové drobné zlepšení PMI ve zpracovatelském průmyslu sice může vypadat jako pozitivní zpráva, avšak už při samotném pohledu na rozsah tohoto zlepšení (ze 45,7 na 45,9) a zvláště pak všudypřítomné zprávy o poklesu nových zakázek rozhodně výhled tohoto odvětví pro nejbližší měsíce dramaticky nevylepšují. Vzpruhu pro ekonomický růst tedy budou muset hledat největší země eurozóny zatím spíše někde jinde. 

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Koruna se i v průběhu včerejška držela těsně nad hranicí 25,50 EUR/CZK a nejspíše tak dělá radost i samotné ČNB, která dlouhodobě předpokládá její svižné posilování. Dva dny před zasedáním bankovní rady asi nelze očekávat na trhu nic dramatického a tak trhy budou dál vyčkávat na poselství, s nímž centrální bankéři přijdou ve čtvrtek. Ponechání sazeb na současné úrovni se sice stále jeví jako nejpravděpodobnější varianta, nicméně nepůjde jen o samotné hlasování, ale i o novou prognózu a zvláště pak tón, s jakým vystoupí guvernér na tiskové konferenci. Zda ČNB skutečně růst sazeb i pro nejbližší budoucnost odpíská nebo s ním ve svém novém základním scénáři bude dál počítat.

Zahraniční forex
Eurodolar osciluje v blízkosti úrovně bez jasnějšího trendu a to přesto, že trh má opravdu co analyzovat. Předně napětí v kauze obchodních válek evidentně ustupuje, když se objevují zprávy, že USA a Čína dokonce zvažují zrušení některých cel, která na sebe vzájemně uvalily. To žene akciové trhy na nová maxima a s nimi rostou globálně i úrokové sazby. Dolarové úrokové sazby např. na deseti letech vzrostly za tři dny o 11 bazických bodů. S tím, jak klesá napětí okolo obchodních válek, se pak vylepšují i podnikatelské nálady (viz včerejší revize evropských PMI vzhůru).

Dnes odpoledne bude šance zhodnotit, jak si stojí co do sentimentu podstatná část americké ekonomiky, kterou je sektor služeb. Bude totiž zveřejněn index podnikatelské nálady ISM ve službách, který minulý měsíc nebezpečně klesl k hranici 50 bodů. 

Ropa
Cena ropy Brent na počátku týdne mírně roste a dostává se přes hranici 62 dolarů za barel. Další růstový impuls by přitom mohl přijít již dnes a zítra, kdy přijdou na řadu nejnovější čísla k zásobám ve Spojených státech z dílny API, respektive EIA. V zorném úhlu trhu samozřejmě zůstává také dění na frontě americko-čínských obchodních jednání, kde nadále přetrvává pozitivní očekávání, jež ceny ropy kvitují. 

Akcie
Máme za sebou teprve první den nového obchodního týdne a všechny hlavní americké indexy dosáhly na svoje historická maxima. Výsledková sezona se chýlí ke konci, 76 % z dosud odreportovaných čísel překonalo odhady. Akcie fast foodového řetězce McDonald’s včera i přes všeobecnou pozitivní náladu poklesly o 2,7 %. V sérii snížení celoročního výhledu pokračoval výrobce sportovního oblečení Under Armour, který zakončil obchodování propadem o necelých 19 %. 



Čtěte více:

Moneta ve čtvrtletí zřejmě oznámí pokles zisku o více než pětinu (prognóza Patrie)
05.11.2019 17:32
Moneta Money Bank zveřejní svoje hospodářské výsledky za třetí čtvrtle...
V jaké zemi vlastně chceme žít?
04.11.2019 18:42
Představme si takovou situaci: Na akciový trh dorazí v jeden den a dok...
KB: Mimořádný zisk z obchodování se asi nebude opakovat (prognóza Patrie)
05.11.2019 17:31
Komerční banka (KOMB) zveřejní svoje hospodářské výsledky za třetí čtv...
Marek Trúchly: Alibaba může jít nahoru
04.11.2019 16:37
Alibaba je z velkých big tech akciový titulů stále „tou akcií“, která ...
Nadšení investorů trvá a akcie rostou. Dluhopisy pod tlakem
04.11.2019 17:15
Optimismus založený na očekávané parciální dohodě mezi USA a Čínou dos...
Evropské burzy mohou začít lehce v plusu, vliv má naděje na dohodu
05.11.2019 8:57
Zájem o bezpečná aktiva před začátkem evropského obchodování slábne. ...

Váš názor
  •  
    05.11.2019 11:16

    kde soudruzi z ECB udělali chybu, že jejich politika nedosahuje stanovených cílů....nojo, asi budou muset jít ještě do většího záporu, nebo raději znárodnit lidem úspory, aby se roztočila kola ekonomiky.....
    abc1
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data