Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
20 tisíc projektů za 5 bilionů. Babiš představí Národní investiční plán do Vánoc

20 tisíc projektů za 5 bilionů. Babiš představí Národní investiční plán do Vánoc

22.11.2019 11:55, aktualizováno: 22.11. 12:02
Autor: ČTK

Aktualizováno

Vláda představí Národní investiční plán do Vánoc. Na setkání s představiteli českého stavebnictví to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO), podle něhož plán představuje celkový potenciál investic v Česku. Loni uvedl, že plán zahrnuje přes 17.000 projektů za 3,45 bilionu korun na roky 2019 až 2030. Dnes toto číslo upravil na 20.000 projektů za pět bilionů korun.

Podle Babiše růst české ekonomiky zpomaluje. Vláda proto podle premiéra vytvořila Národní investiční plán, aby zajistila další podporu růstu HDP vedle exportu a spotřeby. "Jak jsem slíbil, představíme (plán) do Vánoc," uvedl Babiš.

Plán podle něj shrnuje, jaké investice jsou v Česku v nadcházejících letech potřebné. "To není pro nás. To je pro další vlády, aby vůbec věděly, jaký ten potenciál je," podotkl premiér. "My to předložíme k veřejné diskusi, aby se vyjádřili i občané, jestli jsme na něco nezapomněli. Potom je to otázka realizace," řekl.

Premiér o investičním plánu poprvé mluvil loni, detaily o jeho obsahu ale odmítal zveřejnit. Piráti v srpnu podali správní žalobu, v níž se domáhali zveřejnění plánu, soud o ní dosud nerozhodl. Babiš tehdy Piráty za jejich krok kritizoval a oznámil, že plán zveřejní do konce roku, bude ho chtít konzultovat i s veřejností.

Babiš loni uvedl, že plán zahrnuje přes 17.000 projektů za 3,45 bilionu korun na roky 2019 až 2030. Do roku 2022 mají být podle plánu financovány projekty za 1,226 bilionu korun. Plán vznikl na základě krajských výjezdů bývalé menšinové vlády ANO a na základě požadavků jednotlivých resortů, obcí a krajů.

 

Národní investiční plán - vývoj

Národní investiční plán je jedním ze stěžejních dokumentů, který chystá koaliční vláda Babišova hnutí ANO a ČSSD, která byla jmenovaná loni 27. června. Měl by se podle něj řídit investice do veřejné sféry až do roku 2030. Jeho příprava přitom začala ještě předtím, než se kabinet ujal vlády, podle Babišových slov totiž plán vychází z údajů, které získala jeho první vláda během výjezdů do jednotlivých krajů, a také na základě požadavků jednotlivých resortů, obcí a krajů.

"Ministerstvo pro místní rozvoj provedlo rozsáhlý sběr dat, kde byly osloveny nejen všechny resorty, ale i obce, města a kraje. Dělali jsme to v úzké spolupráci. Proto jsme měli ty výjezdy do krajů. Výsledkem je vytvoření mapy investičních preferencí, která bude nyní konfrontována s kapitálovými možnostmi České republiky," uvedl před rokem při přestavení obrysů plánu Andrej Babiš.

Konkrétní obsah plánu, který podle zveřejněných údajů zahrnuje přes 17.000 projektů za 3,45 bilionu korun na léta 2019 až 2030, ale dosud není známý. O údaje se zajímali opoziční politici z řad ODS a Pirátů, ovšem neuspěli. V polovině dubna jim Babiš odmítl dokument poskytnout s tím, že je to interní dokument. "Národní investiční plán je moje myšlenka. A to je náš interní materiál a na vládě nebyl. A já vám ho nedám, protože je to náš interní materiál," uvedl premiér.

Koncem letošního srpna podal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek žalobu, kterou se domáhá toho, aby Babiš plán zveřejnil. Michálek ke správní žalobě přistoupil poté, co neuspěl se žádostí podle jednacího řádu Sněmovny ani s následným odvoláním. Zveřejnění dokumentu podle něj nebrání zákonné důvody, lidé a obce naopak mají právo vědět, které projekty dokument obsahuje. Babiš označil krok Pirátů za plácání.

Podle toho, co Babiš uvedl loni v listopadu, chce vláda vymezené období let 2019 až 2030 rozdělit na dvě části. V té první do roku 2022 zahrnula do programu projekty za 1,226 bilionu korun, na zbylých osm let tak připadají investice za 2,224 bilionu. "Vycházíme z toho, že tahle vláda, pokud vydrží, bude ještě sestavovat rozpočet na rok 2022. Proto jsme to takhle rozdělili. Teď to budeme analyzovat. Musíme stanovit priority a najít na to peníze," řekl premiér.

K plánovaným investicím - ovšem pouze do zdravotnictví - se Babiš nedávno vyjádřil na konferenci Zdravotnictví 2020. "Národní investiční plán obsahuje 73 miliard investic do zdravotnictví. Řešíme to hlavně u státních nemocnic, vybrali jsme sedm strategických investic za 11,6 miliardy korun," řekl začátkem letošního listopadu předseda vlády.

Podle dostupných údajů se o nejvíce peněz hlásí ministerstvo dopravy, které by na dopravní stavby - zejména železniční a silniční - potřebovalo přes dva biliony korun. Další resorty přišly s požadavky v řádu miliard až desítek miliard korun. Například ministerstvo zemědělství navrhlo projekty za téměř 50 miliard, většinou na podporu výstavby vodovodů nebo prevence před povodněmi. Ministerstvo životního prostředí pak žádá 56 miliard korun, a to na Zelenou úsporám nebo na zmírnění dopadů změny klimatu.

Další ministerstva, mimo jiné práce a sociálních věcí, spravedlnosti nebo vnitra, přišla s projekty zahrnujícími modernizaci nebo výstavbu budov včetně hasičských a policejních stanic, nákup nové techniky nebo počítačového vybavení (třeba systému pro Českou správu sociálního zabezpečení). Ministerstvo školství pak do vládního plánu navrhlo investice do základních či vysokých škol nebo opravy sportovišť.

Další požadavky vzešly z regionů, kraje napříč republikou nejčastěji požadují investice do dopravní infrastruktury na svém území, silniční i železniční. Druhou nejčastěji zmiňovanou oblastí, kterou prosazovaly především obce, je vodohospodářská infrastruktura. Objevil se ale také požadavek na rekonstrukci zimního stadionu v Jihlavě nebo investice do modernizace nebo výstavby nemocnic (Liberecký a Zlínský kraj).

 
 

Čtěte více:

Média: Do PPF přišel manažer, který má mít na starosti převzetí skupiny CETV
22.11.2019 9:15
Do investiční skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera nastoupil ...
Lagarde: Akomodativní politika byla a je klíčovým pohonem domácí poptávky
22.11.2019 10:24
Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagarde dnes přednesla ...
Tesla představila svůj první pickup, při prezentaci se rozbil
22.11.2019 11:00
Americká automobilka Tesla představila svůj první pickup s elektrickým...
Celkový dluh obyvatel ČR vzrostl o 144 miliard na 2,41 bilionu Kč
22.11.2019 11:39
Objem dluhu obyvatel ČR činil ke konci třetího čtvrtletí 2,41 bilionu ...
Čína revidovala hodnotu loňského HDP směrem vzhůru
22.11.2019 11:42
Čínský statistický úřad dnes opravil nominální hodnotu hrubého domácíh...

Váš názor
  •  
    22.11.2019 19:47

    Příprava na ekonomickou krizi?
    Jenda anti11
  •  
    22.11.2019 14:03

    Kvantita není kvalita, to by si pan Babiš měl uvědomit, pak to vypadá, že už jede jen setrvačně a sbírá požadavky kdo co chce. Mnoho stavebních záležitostí bude dál ležet, protože bychom museli přilákat půlku Ukrajiny - a na tom by stát vůbec nevydělal. Je třeba se soustředit na výroby, které i v krizi budou prosperovat, stát může klidně vstupovat jako menšinový společník a pomáhat tak k rozvoji firem. Je tu i možnost vykoupit menšinu v ČEZ. Smysl má vše, co bude dotovat státní rozočet min. 100 miliardami ročně. Je nutno i dále držet zemědělství nad vodou, protože jeho úloha v krizi vzroste. Podporovat Startupy, které mají reálný výhled na masovou výrobu. Nanovlákna, v nichž nesmíme nedostatečnou výrobou zaspat příležitost. Výroba akumulátorů HE3DA ve velkém, klasika bude pro vysoké riziko požáru zapuzena. A tak dál - je ale málo těch, kteří skutečně přemýšlejí a neslouží egu svému či jiných.
    James Bond
  • chybí
    22.11.2019 13:43

    mi tam už jen "soudruzi plány pro naší IX.pětiletku jsou jasné a splníme je min. na 130%", protože inflaci tu roztočit umíme jinak nic :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: chybí
      22.11.2019 14:59

      O jakých devizových rezervách to mluvíte? Z bilance ČNB? Vykoupit menšinu v ČNB by byl nejhorší možný krok. Naopak je třeba prodat většinu a také v České poště. Bude-li o tom rozhodovat stát, budeme na to všcihni jen doplácet. nevím, které výroby v krizi prosperují a stát to také nebude vědět. Startupy je jistě dobré podporovat, ale už stávající venture kapitálové forny zoufale hledají, do čeho by vložily peníze. Ekonomnika prostě generuje jenom určitý počet životaschopných startupů, i kdybychom postavili technologický park v každém okresním městě. Stejně tak infrastruktura se naléváním peněz jen zdraží, protože reálná produkční kapacita se nemění tak rychle a va takovém rozsahu. "Kdo v době nouze nepomáhá státu"?????? Stát se nezodpovědně žene do deficitů rozdáváním peněz a vůbec se nestará,z čeho to zaplatí. A takovému máme v době nouze pomáhat? Vyučovat osoby z vnitřního trhu, tak dopadneme jako v Íránu.
      •  
        22.11.2019 14:59

        Opravuji "vykoupit menšinu v ČEZ"
        Pracovitý Prosecký
    • Re: chybí
      22.11.2019 14:14

      Peníze z QE, z devizových rezerv, možno částečně rozpouštět do bloků jaderných elektráren (až ve státním vlastnictví), jsou to inflační peníze a tento způsob nepřivodí téměř žádnou inflaci. Umoří se ve státním investici do budoucna, kdy bude ve vleklé krizi každý potůček do rozpočtu velkou pomocí. Bude třeba ostřeji postupovat vůči daňovým rájům (spolu s EU) a vytvořit podmínky pro to, aby se vrátily se zdaněním. Osoby a subjekty, které by v odlivu pokračovaly, na vnitřním trhu úplně ze všeho vyloučit. Kdo v době nouze nepomáhá státu, nezaslouží si nic. A nouze časem bude pořád větší, migrace, války, nebude to lehkých sto let.
      James Bond
      •  
        22.11.2019 14:46

        Jako ostatně každých sto let v minulosti...
        qwer
  •  
    22.11.2019 13:35

    Ať vytáhne číslo účtu u MF, kde bude ležet 5 bln CZK a řekne tohle jsou peníze, které v následujících 11 letech proinvestujeme v následujících sektorech. Všechno jinak jsou jen kecy.
    KarL
  •  
    22.11.2019 13:19

    Náš národ se bude skládat na vzdušné zámky. Kdo Agroferdovi ještě věří a je bez viny, ať hodí koblihou.
    Nemota
  • Několik poznámek
    22.11.2019 12:45

    1. Kde je propočet, že na takový objem investic budou ve státním rozpočtu peníze? Sám Babiš říká: "Budeme na to hledat peníze!" Takže tuto základní matematickou operaci s vývojem GDP, vývojem exportu, a s daňovou kvótou ještě nikdo neudělal? Na úrovni státu se stovkami jeho ekonomů? 2. Rozhodující část investic má vždy pocházet ze soukromé sféry! Pokud se peníze získají tak, že se přiškrtí schopnost investovat ve sféře soukromé, výsledný efekt bude záporný, protože veřejné investice jsou vždy spojeny s vyššími administrativními náklady a s náklady transakčními (někdo peníze musí vybrat, zkontrolovat tento proces a zadministrovat je). 3. V seznamu je jmenovaná i nestátní sféra - zdravotnictví - to se nějak koordinuje s se stáním zdravotnickým sektorem? 4. Je nesmysl bavit se na deset let o podrobných projektech, to tak najevýš na pět let, Vývoj sám vyvolá změny,. které nemůžeme předvídat. 5. Pokud upadneme do přesvědčení, že jsme schopni toto projektovat, jsme zpátky v socialismu: Naplánujeme prostředky do projektů, které nebudeme potřebovat, a budou nám chybět projekty, které jsme podcenili nebo jsme o nich vůbec netušili. 6. Proč se prostě nenechají peníze i rozhodování na Fondu dopravní inftrastruktury a obcím? Největší tragédií v dopravní siti jsou silnice II. a II. tříd a lokální železnice. 7. Proč se prostě nenechá rozhodnutí na zdravotních pojišťovnách? Byl se vůbec někdo podívat, jaká je situace na vesnici? Jistě každý bude jednou potřebovat nemocnici, ale ty "okresní" na to už často nestačí. Navíc se stává obrovským problémem praktická a zubařská péče, protože prostě těchto služeb je zoufale málo a jsou přetěžované, mimojiné i proto, že jsme zrušili registrační poplatek. Suma Summarum: Rozumný a zodpovědný politik-ekonom, jako je Babiš, který se navíc nemusí bát o svou ekonomickoue existeni,by se spíše soustředil na mravenčí práci, jejímž efektem je trvalá imanentní dynamika ekonomiky i společnosti. Toto jsou jej populistická prázdná gesta pro hloupé voliče. Nebo, což by bylo ještě horší, je to cesta, kterou jde Saúdská Arábie, že se státní výdaje vydávají za důkaz prosperity celé země.
    • Re: Několik poznámek
      22.11.2019 12:49

      Tento národní investiční plán je velice důležitý. Už jen jeho vypracování umožnilo vyvést spousty financí za různé poradce (kamarády). Stejné to bude s jaderkama...
      qwer
      •  
        25.11.2019 13:27

        ...Rozumný a zodpovědný politik-ekonom, jako je Babiš...trochu nadnesené, spíše vyčůraný chytrolín co již tolikrát lhal že to nejde spočítat, tomu jde jen o vlastní prosperitu. Ani bych se nedivil, kdyby další blok JE stavěl Agrofert.
        karel777
  •  
    22.11.2019 12:27

    lide český, budeme chodit s kasičkou a každý nám do ní hodíte povinně 500 tis. Kč, abychom na ty naše mega giga projekty měly... samozřejmě to uděláte dobrovolně... a když ne, tak po víně, které vám dám v rámci volebního slibu z mého sklípku na který si vyžádám dotace z EU a vždyť i to je vlastně v tom mém státním rozvojovém plánu a kterým vás opijeme abyste nepřišli na to, že nám těch 500 do té kasičky dáte a to včetně dětí a stoletých - těch hlavně, protože ti už se našich mega projektů nedožijí, to přece víme.
    studentxxx
  • Kecal obecný
    22.11.2019 12:05

    na Vánoce to bude 30k projektů za 10 bil. a před volbami 50k projektů a za bambilion :o) kdo mu tohle ještě věří ???
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Kecal obecný
      22.11.2019 12:39

      No přece 30% obyvatelstva. Ti co mají místo mozku koblihu...
      qwer
      •  
        25.11.2019 13:29

        Nelze než souhlasit, jen upřesňuji 30% voličů co šlo k volbám.
        karel777
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů