Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ECB zahájila revizi své politiky

Rozbřesk: ECB zahájila revizi své politiky

24.01.2020 9:15
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Včerejší zasedání ECB nepřineslo žádnou změnu měnové politiky této centrální banky, a tak úrokové sazby zůstávají tam, kde byly. Kvantitativní uvolňování (QE) odstartované teprve v listopadu pokračuje v nezměněném rozsahu. QE chce ECB ukončit jen těsně před tím, než začne zvyšovat úrokové sazby.

S reinvesticemi splatných dluhopisů, které v současné době činí v průměru 20 mld. eur měsíčně – tedy stejně jako QE – chce společná centrální banka pokračovat i po prvním zvýšení sazeb. Jelikož k tomu má dojít, až se oficiální inflační prognóza začne přibližovat k cílovým dvěma procentům, tak finanční trhy mohou zůstat ještě dlouho v klidu. ECB se totiž podle slov své nové šéfky nehodlá inspirovat švédskou centrální bankou a svůj koncept měnit nehodlá, byť se ekonomický vývoj ubírá dobrým směrem, předstihové ukazatele se zlepšují, zatímco rizika slábnou.

To ovšem neznamená, že ECB nemůže ještě letos přijít s nějakým tím překvapením. Vzhledem k tomu, že právě odstartovala komplexní revizi své měnové politiky, která má skončit v závěru roku, nemusí být nakonec o novinky z Frankfurtu nouze. Svět se mění a ECB si chce být jistá, že k měnové politice, včetně jejích vedlejších efektů, přistupuje efektivně. Má tak dojít k přezkumu jak inflačního cíle (cenové stability), tak i nástrojů a komunikace (a doufejme i transparentnosti) této centrální banky.

Zda zmíněný přezkum dopadne změnou definice inflačního cíle a ten bude nakonec symetrický oproti současnosti, nebo zda ECB uzná, že politika záporných sazeb toho tolik nepřináší, asi nemá smysl v tuto chvíli spekulovat, protože revize má být opravdu velmi široká. Má totiž zohlednit i další aspekty měnové politiky – nejenom dosahování cenové stability, ale i finanční stabilitu a zaměstnanost, ale dokonce i environmentální udržitelnost. A zvlášť poslední bod bude nepochybně s ohledem na dosavadní koncept centrálního bankovnictví nepochybně zajímavý. Experty ECB sice čeká opravdu perný rok, nicméně do té doby, než vše zanalyzují a vedení banky prodiskutuje a posvětí (nejdříve v listopadu), vše zůstává při starém a na politice ECB se do té doby nic měnit nebude. 

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna prozatím opustila snahy vytvořit další post-exitová maxima a vrátila se do blízkosti 25,20 EUR/CZK. Stále je silnější o více než procento oproti aktuálnímu výhledu ČNB, která ovšem už na začátku února přijde s novou prognózou. Z hojných vyjádření tuzemských centrálních bankéřů vyplývá, že se v době současného útlumu ekonomiky do zvýšení sazeb zatím nehrnou. Včerejší komentář Aleše Michla, že by měnová politika měla zůstat v módu „počkáme a uvidíme“, bude nejspíš korespondovat i s výsledkem únorového zasedání bankovní rady.

Zahraniční forex

Zasedání ECB euru včera nepomohlo, a to přesto, že centrální banka vidí eurozónu lehce optimističtěji. Politika ECB je teď v režimu autopilota, od něj cesta k trvale silnějšímu euru asi nevede.

Jednu z krátkodobých šancí na zpevnění by euro mohlo mít teoreticky dnes, a to pokud by se ukázalo, že lednové indexy PMI z eurozóny vzrostou dále od minim dosažených v roce 2019.

Ropa
Ropa Brent prozatím zastavila propad a dnes ráno se stabilizovala těsně nad hranicí 62 dolarů za barel. Navzdory zhoršující se situaci v Číně v souvislosti s šířením koronaviru dodal cenám podporu mírný pokles zásob surové ropy ve Spojených státech. Dnes přijde na řadu poslední zajímavé číslo tohoto týdne, a to aktivita amerických těžařů. U těch sice viditelně slábne dynamika růstu produkce, nicméně právě expanze tzv. břidlicové těžby zůstává i nadále zásadním nabídkovým faktorem na globálním ropném trhu. Více zde.

 

Čtěte více:

Investiční výhled Patria 2020: Co čekat od Fedu, ECB, ČNB a koruny
12.01.2020 17:59
Rok 2019, a především jeho hektický závěr, vyhnal ceny akcií na západn...
ECB zahajuje strategickou revizi své politiky, sazby dnes nemění
23.01.2020 13:56
Evropská centrální banka podle očekávání dnes úrokové sazby nezměnila...
ECB je lehce optimističtějí, startuje revizi měnové politiky
23.01.2020 15:13
Evropská centrální banka zněla na začátku nového roku o něco optimisti...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení