Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Švédská hádanka

Švédská hádanka

17.08.2020 17:40

Svět se nám někdy nechce chovat podle našich teorií a dokonce ani podle dosavadních zkušeností. Naráží na to třeba Danske Bank při snaze okomentovat vývoj inflace ve Švédsku. A jelikož (očekávaná) inflace je jedním z nejsilnějších faktorů, který nyní hýbe trhy, stojí za to se na tuto anomálii podívat s několika obecnějšími poznámkami.

DB naráží konkrétně u vývoje cen oblečení – jak ukazuje následující obrázek, prodeje se v tomto segmentu retailu prudce propadly a i když nastalo určité zotavení, stále se nachází hluboko pod standardem nedávné minulosti:

001 

Graf ale také ukazuje, že ceny v tomto segmentu trhu rostly a to docela mimořádným způsobem. Takže tu máme neobvyklou situaci, kdy pokles prodejů daný útlumem poptávky jde ruku v ruce s růstem cen. DB to komentuje s tím, že „jeden by čekal, že prodejci budou ceny spíše snižovat“ a poukazuje i na to, že současný neobvyklý vývoj připomíná vývoj v roce 2011 (opět viz graf). DB komentuje i růst inflace v Norsku, která s ohledem na poptávkový útlum také představuje určitý oříšek. Banka píše, že se tu může pojit efekt vyšších cen dovozů a uzavřených hranic – nižší konkurence retailu ze Švédska, která umožňuje domácím prodejcům zvýšit ceny. 

V principu bychom tak hovořili o následující trojce – útlum celkové poptávky, růst vstupních cen (negativní nabídkový šok na vstupech) a snížená konkurence (negativní nabídkový šok na koncovém trhu). První faktor hovoří pro pokles koncových cen, další dva pro růst a výsledek je takový, jaký je. Nejde tedy vlastně o to, že by se svět nechoval podle teorie, ale kombinace jejích vstupů a výsledek je v celkovém kontextu značně neobvyklý.

Investoři mají jasno

Následující graf ukazuje, že St. Louis Fed v květnu odhadoval, že se 75 % pravděpodobností přijde deflace, ale od té doby se tento odhad prudce změnil:

001 

Zdroj: Twitter

Posuny křivky v tomto grafu beru hlavně jako odraz toho, v jak vysoce nejisté době se pohybujeme. Ona švédsko – norská „záhada“ to ukazuje celkem jasně – do cenové hry se tu v krátkém časovém období vložilo v principu vše, co mohlo. A to samé platí v řadě zemí na makroekonomické úrovni  - inflace bude dána změnami poptávky (pandemie, sociální distancování monetární stimulace, změny ve struktuře poptávky a tudíž změny v relativních cenách...), i změnami nabídky a to možná včetně tržní koncentrace. Co bude výsledkem?

Možná skutečně prudce klesla pravděpodobnost deflace, ale stojí za to mít na paměti, že to ještě automaticky neznamená rostoucí pravděpodobnost vysoké inflace. Jak jsem tu psal před časem, ta by v konečném důsledku nastala, (za prvé) pokud by centrální banky měly stále stejné mandáty, ale nebyly by schopny je „technicky“ naplnit. S tím, že šlápnutí na brzdy je u nich obvykle jednodušší než šlápnutí na plyn. 

Nebo by se (za druhé) formálně či neformálně změnil mandát centrální banky – nebyla by ochotná, či by jí nebylo umožněno šlápnout na brzdu v případě, že inflace mířila soustavně nad 2 %. Sem patří i možnost, že by vláda stála centrální bance v cestě kvůli tomu, že by zvedání sazeb zvýšilo váhu dluhové služby. A zařadit sem můžeme i oficiální změnu cíle na nějaké vysoké hodnoty. 

Možné je obojí – neschopnost, či neochota/nemožnost naplnění současného inflačního cíle, o pravděpodobnostech bychom se ale asi bavili dlouho. Alespoň nitřní dialog tohoto typu ale není na škodu, protože obecné a příliš zjednodušené úvahy typu „hodně peněz = automaticky vysoká inflace“ mohou být zrádné. Nicméně podle následujícího grafu mají investoři celkem jasno - příliv peněz do ETF s inflačně chráněnými investicemi:
 
001
Zdroj: Twitter

Malým, ale ne úplným úkrokem stranou bych ještě ukázal následující tabulku z dílny DB, která se zaměřuje na „online“ indikátory ekonomické aktivity (týdenní změny). Od indexu Bundesbanky a NY Fedu, přes mobilitu až po spotřebu elektrické energie se nám čísla jen s pár výjimkami (povětšinou v Německu) žluto-červenají (tj. naznačují znatelný útlum). Implikace této části současného inflačního příběhu je tedy zřejmá. 

001

 

Čtěte více:

Krugman: Akciová mánie
17.08.2020 5:56
Finanční trhy se nacházejí v centru monumentálního souboje mezi pandem...
The Economist: Big tech jako nová dividendová aristokracie?
17.08.2020 12:49
V tvrdém světě podnikání jsou dividendy, které firmy vyplácejí svým ak...
Natixis: Proč je Německo a spol. tak vepředu
17.08.2020 14:54
Francouzská investiční banka Natixis se ptá, proč si vlastně země jako...
Týdenní výhled: Trump chce zakleknout na další čínské firmy
17.08.2020 11:05
Zápis Fedu, jenž bude zveřejněn ve středu, se vztahuje k jednání, kter...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.