Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropská komise neproplatí dotaci 100 milionů korun pro linku toastů Penamu. Nešlo o inovaci, vzkazuje

Evropská komise neproplatí dotaci 100 milionů korun pro linku toastů Penamu. Nešlo o inovaci, vzkazuje

24.11.2020 10:25, aktualizováno: 24.11. 10:38
Autor: ČTK

Aktualizováno

Evropská komise s konečnou platností neproplatí evropskou dotaci 100 milionů korun, kterou Česko již dalo na stavbu linky na výrobu toastového chleba v pekárně společnosti Penam, která patří do holdingu Agrofert. Podle Bruselu nebyl projekt inovativní. Informoval o tom dnes server iROZHLAS.cz. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka ČTK sdělil, že firma na unikátnosti linky trvá. O výsledku šetření nemá žádné informace, nikdo s firmou žádné řízení nevedl a nekontaktoval ji.

Penam patří Agrofertu od roku 2004. Majitelem byl premiér Andrej Babiš (ANO), později firmu vložil do svěřenských fondů.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), jehož úřad je za dotační projekt zodpovědný, se na dotaz serveru k auditnímu řízení nevyjádřil s tím, že k tomu nemá žádné informace. Mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová uvedla, že "pokud by byl případ uzavřen v neprospěch příjemce dotace, řídící orgán by finanční prostředky vymáhal v souladu se zákonem". Podle ní se ale daný případ nedá považovat za uzavřený a ministerstvo chce prověřit možnosti dalšího postupu.

"Nikdo nás ani nekontaktoval s tím, že bychom měli cokoli vracet. Rozhodně se k tomu ani nechystáme," sdělil ČTK Hanzelka.

To, že projekt Penamu na linku na toastový chleba nebyl inovativní, podle bruselských úředníků potvrdily tři nezávislé posudky, které se zmiňují v aktuálním rozboru ke střetu Babišových zájmů zaslaném v říjnu do Prahy. "Komise nadále trvá na tom, že projekt neměl být ze strany českých orgánů vybrán a že je nezpůsobilý pro spolufinancování z Evropského fondu pro regionální rozvoj," napsal podle serveru Brusel. České úřady podle něj mají projekt Penamu zrušit.

Firma trvá na tom, že dodržela podmínky pro získání dotace, pochybení podle Hanzelky nezjistila ani kontrola ministerstva průmyslu a obchodu. "Technologie obsahuje unikátní přírodní pšeničný kvas, vakuové hnětení těsta a 'clean room' pro ultra čisté výrobní prostředí," vysvětlil mluvčí. Výsledkem jsou podle něj zdravější, vláčnější a chutnější toasty bez konzervantů.

Podle webu žádala Pekárna Zelená louka o evropskou dotaci pro továrnu v Herinku u Prahy před pěti lety, výběrem ministerských úředníků prošla jen těsně. Projekt zdravějších a chutnějších toastů bez konzervantů získal 65, respektive 63 bodů a minimum bylo 60. Penam tak peníze na stavbu linky na výrobu toastového chleba získal z české státní pokladny. Evropská komise loni v prosinci projekt vyhodnotila jinak, podle nezávislých expertů, které oslovila, projekt nebyl inovativní, a nesplnil tedy hlavní kritérium výběru. Dali by mu maximálně 30 bodů.

 
 
 

Čtěte více:

Podle statutů fondů jde zisk Agrofertu jen Babišovi, píše iROZHLAS
15.07.2020 10:07
Premiér Andrej Babiš (ANO) je jediným příjemcem zisku holdingu Agrofer...
Czech Top 100: Největší tržby měla loni Škoda Auto před EPH a ČEZ
14.08.2020 13:35
Největší tržby z firem působících v Česku měla v roce 2019 opět autom...

Váš názor
  • ČAU LIDI!!!!!! kalka, riša, berťa, keris, ai-kun,
    24.11.2020 16:00

    kdě stě???? potrebujem vašu pomoc!!!! Musítě to tu ľuďom vysvetliť!!!!! :-)
    oradapoisson
    • Re: ČAU LIDI!!!!!! kalka, riša, berťa, keris, ai-kun,
      24.11.2020 16:08

      Mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová uvedla, že „pokud by byl případ uzavřen v neprospěch příjemce dotace, řídící orgán by finanční prostředky vymáhal v souladu se zákonem”.
      Špaček
      •  
        24.11.2020 17:07

        :D :D :D Ale tomu snad sám nevěříte. Samozřejmě se to zamete pod koberec stejně rychle jako dnešní článek o tomto na idnesu. A za týden po tom ani pes neštěkne ptže karavana plná zlodějů může ještě necelej rok táhnout dát a vykrádat tento stát, tak proč si podřezávat větev.
        VSE LIMITED
  • chtěl bych se zeptat anonistů
    24.11.2020 11:16

    jestli to nemůže být také podvod, vyčerpat 100 000 000 korun na projekt, který není inovativní.To, že projekt Penamu na linku na toastový chleba nebyl inovativní, podle bruselských úředníků potvrdily tři nezávislé posudky.
    oradapoisson
  • ČAU LIDI!!!!!!!!!!
    24.11.2020 10:56

    zasa mňa okradli zloději z evrópskej únie. Neviem pochopiť ako je totok možné???? Veď keď som čerpal na čapie hniezdo tých pätděsiať milionov korún z peňazí určených pre malých podnikatěľov, nikomu to nevadilo len tým udávačom čo mňa udali. terazky je to tiež len kvoli tým udávačom. ja to možem posúdiť, lebo ako agent štátnej bezpečnosti viem veľmi dobre, ako to udávanie može poškodiť človeka. Evrópsak únia asi nevie, že zlodej a ožrala kalúsek rozkradol túto krajinu. No nevadí. Moja popularita týmto aj taz znova vzrastie, ako vzrástla vždy, keď sa na mňa niečo prevalilo. Ja som toho veľa sľúbil a keď sa na to pozrieme z tej druhej strany tak som vlastne nič neurobil. Cesty dialnice som nepostavil, v dobe najväčšiej konjuktúry, aká tato zem mala, som prejebal túto šancu na posun česka dopredu - no a čo? Stalo sa niečo? něstalo, lebo ako vravím, mám stále vás verných voličov, ktorý ma ako som vám vravel milujú. Pozritě napríklad na EET ako to perfektně pracuje. Stálo to štát sice viac peňazí než som vybral ale peniaze nie sú všetko, doležitá je moje popularita, ktorá vzrástla, lebo keď ste počuli, že zakľakněm zlodějov OSVČ,najmä hostinských, tak vám zaskočila kobliha v krku a skoro ste sa udusili. Ja som čerpal na čapie hniezdo, ktoré je moj najväčcí a najlepší projekt, ale neviem koho je, pätděsiať milionov z peňazí určených pre malých podniktělov. Stalo sa niečo? něstalo, moja popularita opäť vzrástla, lebo ste radi že zom takto urobil, lebo keď by ste si v tých svojich zavistivých bliznách predstavili, že napríklad váš súsed by dostal stotisíc na novú brúsku, tak by vám popukali cievky ma modzgu. tak som i naďalej rád, že i v tejto dobe ma milujete, a ja vám za to pridám, lebo bohatým beriem a chudobným rozdávam. Lebo keď niečo chcetě rozdávať tak buď zo svojho, alebo to musítě někomu zobrať. ja nemožem rozdávať zo svojho, lebo sám mám málo. tých niekoľko miliárd ročně, to něstačí ani na potrebu moniky. lebo keď sa pozrietě na moje moje firmy, ktoré nie sú moje, tak bez dotácií by tu už něboli. tak beriem tým zlodějom a vám dávam. pripravtě si argumenty, grafy, čísla a nezabudnitě že triedny boj je antagonistický rozpor a preto sa to nedá riešiť. Musítě byť teraz verní mně, lebo ja som teraz vaša strana. VOLTĚ MŇA BUDĚ LÍP
    oradapoisson
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m