Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB hodlá peníze tisknout dál. Ekonomiku eurozóny pro tento i příští rok ale vidí lépe

ECB hodlá peníze tisknout dál. Ekonomiku eurozóny pro tento i příští rok ale vidí lépe

10.06.2021 13:59, aktualizováno: 10.6. 15:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropská centrální banka dnes potvrdila velice podpůrné nastavení své měnové politiky. Úrokové sazby ponechala na stávající úrovni. Beze změn zůstávají i nákupy aktiv v rámci nouzového pandemického programu nákupu aktiv (PEPP). Centrální banka eurozóny přitom zlepšila odhady růstu ekonomiky eurozóny pro letošní a následující rok na 4,6 %, respektive 4,7 %. Výhled pro rok 2023 nechala beze změn na 2,1 %.

Výrazně lepší je také nejnovější prognóza inflace v eurozóně, kterou ECB zvedla na 1,9 % pro tento a na 1,5 % pro nadcházející rok. Ještě v březnové prognóze ji viděla na 1,5 %, respektive 1,2 %. Odhad inflace pro rok 2023 zůstal beze změn na 1,4 %. Růst ekonomiky eurozóny ECB ještě v březnu odhadovala na 4,0 % pro letošní a na 4,1 % na příští rok.

"Ohledně prognózy jsme byli poněkud optimističtější než před třemi měsíci," podotkla prezidentka Christine Lagardeová na doprovodné tiskové konferenci. Rizika pro růst podle ní ECB nyní vnímá jako "všeobecně vyvážená". To je posun proti dřívějšímu, dlouhodobému hodnocení rizik, která ECB viděla vychýlená ke spodní straně.

Odhad inflace pro letošní rok ECB zvýšila hlavně kvůli vyšším cenám komodit. Inflace dále poroste ve druhém pololetí, jakmile však odezní přechodné faktory, začne opět ustupovat, uvedla Lagardeová. Po letošním roce by se ale růst spotřebitelských cen měl držet značně pod inflačním cílem ECB, nastaveným těsně pod 2 %.

ECB dnes pozvrdila, že nákupy v rámci programu PEPP v objemu 1,85 bilionu EUR budou pokračovat alespoň do konce března 2022 a v každém případě, dokud neusoudí, že etapa koronavirové krize skončila. Rada guvernérů přitom očekává, že tempo provádění těchto nákupů "bude v nadcházejícím čtvrtletí nadále výrazně rychlejší než v prvních měsících tohoto roku". Také čisté nákupy v rámci programu nákupu aktiv APP budou pokračovat v měsíčním objemu 20 mld. EUR, a to tak dlouho, jak bude nutné, aby podpořily akomodační dopad sazeb měnové politiky ECB. ECB v tomto čtvrtletí v rámci programu PEPP měsíčně nakoupila dluhové cenné papíry za zhruba 80 miliard eur. V prvním čtvrtletí to bylo přibližně 62 miliard eur.

   

Úroková sazba pro hlavní refinanční operace a úrokové sazby mezní zápůjční facility a vkladové facility pak po dnešním rozhodnutí zůstaly beze změny na úrovni 0,00 %, 0,25 % a -0,50 %.

Pro zachování stejného úvodního prohlášení z minula byly hlavním argumentem slabé prognózy inflace ve střednědobém výhledu. Znepokojení ale mohly vyvolávat i narůstající výpůjční náklady v 19 zemích eurozóny. Jakékoli případné tlumení expanzivní měnové politiky tedy mohlo odstartovat potenciálně nebezpečné výkyvy na trhu, podotkl Reuters. V zotavování ekonomik, které pokračuje, je Evropa nicméně pozadu za Spojenými státy, což platí i pro stupeň proočkovanosti obyvatelstva, a základní cenové tlaky jsou neduživé a mzdy v zemích eura nerostou moc energicky - Lagardeová dnes v této souvislosti zmínila mzdy ve službách. I z toho důvodu by omezení monetární podpory před americkým Fedem podle Reuters mohlo vyslat nebezpečný signál.

Hledat argumenty pro pokračování kroků z "nouzového" období je ale uprostřed zotavujících se ekonomik stále obtížnější a někteří představitelé ECB už otevřeně hovořilo o případné potřebě nákupy aktiv v programu PEPP postupně omezit. Ekonomika eurozóny se právě dostala z dvojité recese a spoléhá se na bezprecedentní stimuly od ECB. Bankéři již dříve dali jasně najevo, že budou při rušení stimulačních opatření postupovat spíše opatrně. Případné vyšší náklady na půjčky by totiž mohly zadusit rodící se oživení, napsala agentura Reuters.

Dnešní rozhodnutí Rady guvernérů bylo podle Lagardeové jednomyslné. O tempu PEPP se podle ní vedla debata, nad vyvážeností rizik nové prognózy ale panoval konsensus.

Zdroje: ECB, Patria.cz, Reuters, ČTK


 

 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Co tento týden změní ECB?...a překvapivé vítězství CDU v Sasku-Anhaltsku
07.06.2021 9:13
Blíží se polovina června a pozornost se pomalu začne přesouvat od makr...
Týdenní výhled: Další vysoké inflační číslo na programu, stále holubičí ECB a obrysy globální daně
07.06.2021 13:47
O pozornost investorů si tento týden řekne jedno z klíčových současnýc...
Evropská růstová seance vyhlíží podporu od ECB
10.06.2021 5:50
Červen je pro akciové trhy tradičně slabý měsíc. Ten letošní ale odsta...
Akciové trhy jsou před rizikovými daty opatrné, eurodolar před holubičí ECB a vyšší inflací klesá
10.06.2021 10:28
Na finančních trzích zrána nesledujeme příliš velké pohyby, natož tren...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:18Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data