Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stav veřejných financí se za uplynulý rok zhoršil, tvrdí rozpočtová rada. Problémem do budoucna je stárnutí populace

Stav veřejných financí se za uplynulý rok zhoršil, tvrdí rozpočtová rada. Problémem do budoucna je stárnutí populace

22.06.2021 10:47, aktualizováno: 22.6. 16:19
Autor: ČTK

Aktualizováno

České veřejné finance jsou při nynějším nastavení rozpočtové politiky a výdajů nadále dlouhodobě neudržitelné. Situace se navíc za poslední rok výrazně zhoršila nejen vlivem pandemie, ale i kvůli krokům vlády, jako byl například pokles zdanění. V každoroční Zprávě o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí to dnes uvedla Národní rozpočtová rada. Vývoj by mohl zlepšit ve střednědobém horizontu důvěryhodný ozdravný plán veřejných financí, který by podle rady měl zahrnovat především revizi daňového systému, racionalizaci výdajů nebo zefektivnění fungování veřejné správy. Rada zároveň upozornila, že největším problémem pro vývoj veřejných financí do budoucna je stárnutí populace, což bude vyžadovat zejména úpravu důchodového systému. Národní rozpočtovou radou doporučovaná konsolidace za horizont funkčního období úřadující vlády není vhodná, uvedla v reakci ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Takzvaná dluhová brzda se může podle dnešní zprávy prolomit již v roce 2024, tedy o 19 let dříve, než uvádí projekce z loňského roku. Při překonání zákonem stanovené dluhové brzdy musí vláda předložit návrh vyrovnaného nebo přebytkového státního rozpočtu a fondů. Podíl dluhu sektoru veřejných institucí na HDP by na konci 50letého horizontu projekce mohl dosáhnout až 334 procent HDP, zatímco před rokem projekce počítala s 202 procenty HDP. "Není to ale tak, že bychom dosažení tohoto čísla očekávali. Ukazuje to jen rozsah toho problému, té nerovnováhy," uvedl člen rady Jan Pavel.

"Jediný nepříznivý rok stačil na to, aby se náraz na dluhovou brzdu přiblížil o téměř dvě dekády. Veřejné finance se dostaly pod obrovský tlak kvůli koronavirové pandemii, nicméně fiskální politika během krizového období bohužel obsahovala i nákladná opatření, jež s pandemií nesouvisela," uvedla předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Podle ní šlo například o snížení zdanění příjmů fyzických osob a zrušení superhrubé mzdy nebo navyšování důchodů nad rámec zákonné valorizace.

Plán na ozdravení veřejných financí přitom podle rady stále chybí. "S návratem schodku na předcovidové úrovně se nyní počítá až pro rok 2031, a také v mezinárodním kontextu se nárůst českého zadlužení v období pandemie zcela vymyká očekávanému vývoji. Jarní výhled Mezinárodního měnového fondu dokonce Česko označuje za zemi s druhým nejvyšším očekávaným růstem zadlužení v rámci EU," upozornila Zamrazilová.

Ministerstvo financí ve svých plánech počítá s růstem zadlužení na 54,6 procenta HDP v roce 2024 z letošních očekávaných 44,8 procenta HDP. V případě úspor na straně příjmů a výdajů, které úřad plánuje, by mělo zadlužení stoupnout na 52,8 procenta HDP. Loni veřejný dluh činil 38,1 procenta HDP.

Podle rady by vláda musela již letos začít konsolidovat veřejné finance tempem 6,98 procenta HDP ročně, aby směřoval veřejný dluh do roku 2071 k úrovni 55 procent HDP. Loni tato hodnota činila 3,28 procenta HDP. "Jedná se o ukazatel, jehož smysl spočívá především v tom, že do budoucna umožní rychlé srovnání, zda se udržitelnost veřejných financí zlepšuje či zhoršuje. Naopak se nejedná o doporučení, že by se mělo saldo o danou hodnotu skutečně každoročně zlepšit," uvedla zpráva.

Rada upozornila, že navzdory dopadům pandemie je nadále největším problémem pro budoucí vývoj veřejných financí stárnutí populace. Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí ukazuje, že pokud se nic zásadního nezmění, naroste podíl výdajů na starobní důchody v příštích 40 letech ze stávajících 7,7 procenta HDP na 12,3 procenta HDP.

"Zatímco dnes připadají na každého občana staršího 65 let bezmála tři lidé v produktivním věku, během příštích čtyř dekád tento podíl klesne na 1,6. Alternativní scénáře navíc ukazují, že problém dlouhodobé neudržitelnosti veřejných financí nevyřeší ani zahrnutí případných mimořádně pozitivních dopadů digitalizace a robotizace ani případný příznivější demografický vývoj," uvedla rada. Situaci by podle zprávy zlepšilo navázání důchodového věku na očekávanou dobu dožití, aby každý občan strávil v důchodu v průměru čtvrtinu života.

Důchodová reforma, kterou navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí, by podle Pavla finanční neudržitelnost důchodového systému podle projekcí rady jen prohloubila. "Ta reforma se soustřeďuje na jiné aspekty, například míru solidarity," uvedl.

Podle pravidel EU za standardní situace by se neměly dostat veřejné finance do deficitu většího než tři procenta HDP a dluh by neměl přesáhnout 60 procent HDP. Pravidla ovšem Evropská komise ponechala kvůli pandemii uvolněná ještě po celý rok 2022.

Doporučovaná konsolidace není bez širokého konsensu vhodná, míní šéfka rezortu

Národní rozpočtovou radou doporučovaná konsolidace za horizont funkčního období úřadující vlády není vhodná, protože bez širokého a stabilního celospolečenského konsenzu je dlouhodobě neudržitelná, uvedla v reakci ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

"Již v letošním roce čekají Českou republiky volby do Poslanecké sněmovny, nejpozději v roce 2025 pak další. Mělo by být proto na každé budoucí politické reprezentaci České republiky, respektive na občanech a voličích, komu dají mandát, a tedy jakou konkrétní konsolidační strategii si prostřednictvím svého volebního práva zvolí," uvedla ministryně.

Upozornila, že MF počítá konsolidací, v rámci které by strukturální saldo mělo klesat o půl procentního bodu ročně. "Pro rok 2022 jsem přesvědčena, že toto tempo konsolidace je zcela přiměřené a nepoškodí rozjezd po pandemické krizi. Tento postup je plně v souladu s doporučeními respektovaných světových ekonomických pracovišť a Evropské komise, které vydala ke Konvergenčnímu programu České republiky," uvedla.

Schillerová plánuje, že provozní výdaje státu budou fakticky klesat, zmrazení platů úředníků, státních zaměstnanců a ústavních činitelů. "Prioritně budeme cílit na kapitálové výdaje ze zdrojů Evropské unie, ať již jde o strukturální a investiční fondy, nebo nové instituty, jako jsou Nástroje pro podporu a oživení. Souhlasím, že diskuzi o úpravě daňového mixu se nepochybně nevyhneme," uvedla.

Podle analytiků je kritika oprávněná

Podle analytiků, které oslovila ČTK, kritické hodnocení stavu veřejných financí Národní rozpočtovou radou odpovídá aktuální situaci a je zcela oprávněné. K dlouhodobému problému souvisejícímu se stárnutím populace se nyní přidaly i problémy související s přístupem současné vlády, která svými kroky stav veřejných financí ještě zhoršila. Podle nich tak vláda vzešlá z podzimních voleb bude muset přijmout zásadní opatření ke konsolidaci veřejných financí.

 

 

Čtěte více:

Chystaná konsolidace je podle rozpočtové rady nedostatečná, dluhová brzda zasáhne již v roce 2024
03.06.2021 10:22
Plánovaná konsolidace veřejných financí tak, jak ji chystá ministerstv...
Hlasování o nedůvěře vládě: Ulevilo se Babišovi i opozici, reagují média
04.06.2021 8:31
Vláda zásluhou komunistů ustála ve Sněmovně hlasování o vyslovení nedů...
Schodek 390 miliard. Vláda schválila základní parametry rozpočtu na příští rok
07.06.2021 16:54
Vláda dnes schválila základní parametry státního rozpočtu na příští ro...
Vláda uspíšila rozvolnění plánované k 1. červenci k 26. červnu
21.06.2021 17:22
Kvůli úpravě testování na dětských táborech, z nichž některé začnou př...

Váš názor
  •  
    22.06.2021 17:48

    "Podle rady by vláda musela již letos začít konsolidovat veřejné finance tempem 6,98 procenta HDP ročně, aby směřoval veřejný dluh do roku 2071 k úrovni 55 procent HDP." V té radě se asi už všichni definitivně zbláznili. Všechny okolní země budou mít v roce 2071 při Masstrichtem tolerovaném tempu růstu 3% HDP zadlužení okolo 450% HDP (spíše ale mnohem více), jen my národ Rašínů, budeme hrdinsky usilovat o dosažení zadlužení 55% HDP s tím, že budeme muset každý rok až do roku 2071 seškrtat veřejné výdaje v objemu 6,8% HDP? Jednak je to zcela bláznivý nesmysl. Druhak to ani nevychází. :-)
    Richard Fuld
    •  
      22.06.2021 22:51

      No jestlipak ta Rada nečiní pouze to, k čemu ji zákon č.23/2017 zavazuje, jinak by byla rozpuštěna? A proč vůbec rada v roce 2017 vznikla? Asi podobně tak jako se na znalecký posudek udělá oponentní znalecký posudek? Novodobá mafiánská šablona - udělat binec aby se v něm nikdo nevyznal? /// Kritiku nezasluhuje Rada, nýbrž všichni ti, kteří se podíleli na jejím vzniku - skutečně profesionální práce. https://cs.wikipedia.org/wiki/Národní_rozpočtová_rada
      Mudr.c
      •  
        23.06.2021 14:28

        Ano, souhlas. Tahle rada je úplně na nic. A když už zřídili radu kvůli státnímu rozpočtu, měli současně zřídit "opoziční" radu na podporu fiskálních zásahů za účelem nastolení rovnováhy na trzích. :-) Nejlepší by ale bylo žádné takové zbytečné rady nezakládat. A rad tedy rozhodně užitečnou a profesionální práci nedělá. O tom svědčí ty strašlivé bláboly, co z ní vypadávají.
        Richard Fuld
    •  
      22.06.2021 19:45

      Nikdy a nikde v EU se neobjevil a neobjeví politik, který bude chtít dát do pořádku dluhy. Politici jen sekají dluhy a ještě se tím chvástají, clowns! S českým dluhem neudělá nikdo nic, nikdy. Začnou se rozprodávat číně Čechy a Morava …, co jiného.
      Čert
      •  
        23.06.2021 14:37

        Díky bohu, že se žádný takový politik neobjeví. Až se objeví a udělá ten "pořádek" ve státních dluzích, pak půjde ekonomika i životní úroveň do kytek. A k čemu Vám pak bude, že někde v nějaké účetní knize je v kolonce státní dluh napsáno nula? No vůbec k ničemu! Navíc představa, že splácet státní dluhy v aktuálních rozměrech je vůbec možné, je nejen bláznivá, ale i velmi nebezpečná. Jinak řečeno, minimálně o částku, která bude odvedena občany a firmami na splacení státního dluhu bankám, zchudnou občané a firmy v dané zemi. Ty peníze, které se použijí na splacení státního dluhu bankám, totiž v těch bankách automaticky zaniknou. Splacením státních dluhů danou zemi pouze ekonomicky zplundrujete a to navíc úplně zbytečně.
        Richard Fuld
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m