Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Drobní investoři začínají dávat přednost hotovosti před akciemi. To v současné době nevěstí nic dobrého, varují odborníci

Drobní investoři začínají dávat přednost hotovosti před akciemi. To v současné době nevěstí nic dobrého, varují odborníci

25.06.2021 11:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Akcie v očích investorů upadají v nemilost a odborníci varují, že tato změna by nemusela dlouhodobým vyhlídkám pro budování bohatství věstit nic dobrého.

Při odpovědi, co je nejlepším způsobem, jak investovat své peníze na 10 nebo více let v průzkumu Bankrate mezi více než tisícem Američanů, se poprvé od roku 2017 dostalo investování na akciovém trhu až na třetí místo. Za nejlepší způsob jej zvolilo pouze 16 % respondentů, a to v době velmi nízkých sazeb a naopak vysoké inflace.

To je obrovský odklon od výsledků loňského průzkumu, říká Greg McBride, hlavní finanční analytik u společnosti Bankrate. V průzkumu z roku 2020 bylo investování na akciovém trhu na prvním místě a jako nejlepší způsob dlouhodobého investování jej zvolilo 28 % respondentů. Letos se ale na první místo dostaly nemovitosti, které 28 % lidí uvedlo jako svou preferovanou investici. A na druhém místě (25 % účastníků) skončily hotovostní investice, jako jsou spořicí účty. O hotovostní investice tak vyjádřilo zájem nejvíce lidí od roku 2014.

To je znepokojující, obává se McBride, zejména s ohledem na současné prostředí nízkých úrokových sazeb a růstu inflace. „Dlouhodobé uchovávání hodnoty v hotovosti ve skutečnosti z vašeho bohatství ukusuje, nevytváří ho,“ vysvětluje.

Inflace snižuje bohatství uchovávané v hotovosti

Jak jsme si během pandemie připomněli, je chytré jak šetřit, tak investovat. Záchranný spořicí účet je důležitým finančním zajištěním a spoření na krátkodobé cíle vás pomůže ochránit se před možnou ztrátou hotovosti na trhu, když je zrovna období poklesů. Ale čím více peněz nečinně leží na spořicím účtu, o to více peněz přicházíte, upozornil Ben Carlson, ředitel správy institucionálních aktiv ve společnosti Ritholtz Wealth Management. "Tyto peníze nerostou zejména proto, že úrokové sazby jsou příliš nízké."

Průměrná úroková sazba na tradičním spořicím účtu je mnohem níže, než je současná míra inflace, což znamená, že hodnota všech peněz, které na spořicím účtu ušetříte, se postupem času snižuje. A podobně je to i se spořicími účty s vysokým výnosem, které nabízejí jen nepatrnou návratnost vašich peněz. Naproti tomu od roku 2001 do konce loňského roku vykázal americký akciový index S&P 500 anualizovaný výnos 7,5 %, tedy naopak vyšší, než je inflace.

Akciový trh jako generátor bohatství

Je velkým překvapením, že odklon od akciového trhu zažíváme právě letos, diví se McBride. "Viděli jsme to i v minulých letech, ale obvykle to přichází po prudkém poklesu na trhu. Být svědkem takové změny po roce silného výkonu [na akciovém trhu] je opravdu oříšek.“

Přestože loni trh na začátku pandemie zaznamenal nejvýraznější propad, byl nakonec rok 2020 pro akcie výnosným rokem. Nasdaq Composite zaměřený na technologie nabral téměř 44 %, což představuje nejlepší roční výkon od roku 2009. A akciový index S&P 500 uzavřel rok 2020 se ziskem více než 16 %, zatímco Dow vzrostl o více než 7 %. „Volatilita stranou, akciový trh se dlouhodobě ukazuje jako efektivní generátor bohatství, ale musíte být ochotni vydržet,“ dodává McBride.

Za odklon od akcií může stát částečně i přesvědčení o neférovosti vůči drobným investorům, říká McBride. Když se Bankrate v březnu zeptala 2 500 Američanů, zda se domnívají, že je trh „zmanipulovaný proti individuálním investorům“, více než polovina všech dotázaných s výrokem souhlasila. Mnoho respondentů spojovalo toto přesvědčení s nedostatkem znalostí o akciovém trhu.

Kouzelné slovo „diverzifikace“

Zejména pro mladé lidi „je akciový trh skutečně klíčovou strategií pro spoření si na důchod a hlavním způsobem, jak si budovat bohatství po několik desetiletí své pracovní kariéry,“ uvádí McBride. Pokud se obáváte volatility akciového, pomůže vám chránit vaše aktiva a klid mysli diverzifikace, doplňuje Erika Safran, certifikovaná finanční poradkyně a ředitelka společnosti Safran Wealth Advisors v New Yorku.

"Investor s dlouhodobějším výhledem má expozici na několik tříd aktiv - domácí a zahraniční akcie, a stejně tak dluhopisy, aby zmírnil volatilitu," říká Safran. Pokud vložíte peníze do indexových fondů a ETF, dojde k diverzifikaci přirozeně. Oba investiční nástroje jsou levné a nabízejí snadný způsob, jak rozložit své investice a riziko.

Jak Safran, tak McBride ale varují, že abyste mohli použít akciový trh jako generátor bohatství, musíte zůstat zainvestovaní dlouhodobě. "Sledovat, jak se sentiment na akciovém trhu z roku na rok divoce hýbe, podkopává dlouhodobou perspektivu, trpělivost a disciplínu, která je nezbytná k tomu, aby bylo možné v průběhu času skutečně těžit z výhod akciového trhu," uzavírá McBride.

Zdroj: Grow Acorns

 
 

Čtěte více:

Dnešní drobný investor je něco úplně jiného než na konci 90. let, říká k mánii AMC zakladatel společnosti Tastytrade
08.06.2021 14:59
Mnoho drobných investorů v USA realizuje v současné době vysoké zisky ...
Rotace k hodnotě a cyklickým akciím. Je stále relevantní sázet na akcie, které těží z otevírání ekonomiky?
07.06.2021 15:29
Je stále relevantní sázet na akcie, které těží z otevírání ekonomiky, ...
Ekonomický boom a rostoucí inflace jsou pro akcie většinou přínosem. Přesto by si měli dávat investoři pozor
09.06.2021 14:29
V prostředí ekonomického boomu a rostoucí inflace si akcie obvykle ve...
Riskujeme další ztracenou dekádu nízkých investic, říká expert Fidelity. Pro zdravé oživení potřebujeme drobné investory na trhu
15.06.2021 6:17
Přirozenou lidskou reakcí v dobách nejistoty je šetření. Loňský rok by...
Apetit investorů ještě nebyl uspokojen. Letos přitečou do akcií rekordní sumy
22.06.2021 6:06
Akcie jsou příliš drahé. Růst vrcholí. Hrozí přešlapy Fedu. To jsou ně...

Váš názor
  • PPF
    25.06.2021 17:13

    Ani se těm američanům nedivím že raději hotovost než akcie. Asi se dozvěděli že PPF chce taky na burzu do USA :-) :-) :-)
    Rookie
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení