Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tripartita se shodla na využití Antiviru u automobilek

Tripartita se shodla na využití Antiviru u automobilek

18.10.2021 12:40, aktualizováno: 18.10. 16:47
Autor: ČTK

Aktualizováno

Automobilky a jejich dodavatelé by kvůli omezení výroby mohli začít čerpat příspěvky z programu Antivirus. Stát by jim mohl proplácet 60 procent náhrady mzdy do 29.000 korun. Shodla se na tom dnes tripartita. Po jednání to na tiskové konferenci řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Tuto podporu pro automobilový průmysl chce vyjednat v Evropské komisi. Vláda by mohla o spuštění programu jednat nejpozději 7. listopadu, dodal Babiš.

"Většina účastníků tripartity podpořila návrh varianty, že podpoříme automobilový průmysl plus navazující segmenty," uvedl premiér.

Z programu Antivirus se proplácely výdělky v zavřených provozech i náhrady mezd lidem v karanténě či firmám s výpadkem poptávky, surovin a personálu kvůli covidu. Peníze je možné podle evropských pravidel poskytovat do konce roku, jedná se o prodloužení podpory do konce června příštího roku. Zatím by podniky mohly pobírat příspěvky za říjen a listopad.

Antivirus je nyní pro všechny firmy. Babiš řekl, že dopisem požádá eurokomisařku pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou o schůzku, aby s ní projednal úpravu pravidel Antiviru a jeho nastavení pro automobilový průmysl. Sejít by se s ní chtěl ve čtvrtek.

Pokud by podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly změny komise neodsouhlasila, měla by vláda Antivirus přesto spustit plošně. Prezident zaměstnavatelského Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák uvedl, že automobilový průmysl obstarává devět procent hrubého domácího produktu a zhruba čtvrtinu produkce průmyslu i českého exportu. "Jsem optimista, že nebude problém s Evropskou komisí. Jestliže někdo v Bruselu uvažuje o prodloužení podpory do 30. června, proč by komplikoval a nesouhlasil s nasazením v České republice," uvedl Hanák. Pomoc s úhradou části mzdových nákladů pro zaměstnance, pro které firmy nemají dočasně práci, by podle něj měly získat podniky na základě jasně vymezeného ekonomického kritéria, a to výčtem příslušných oborů, případně dalšími ekonomickými ukazateli.

Podle ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) by příspěvky mohli pobírat výrobci motorových vozidel, přívěsů a návěsů s klasifikací CZ NACE 29. Získat by je mohly i podniky, které těmto producentům dodávají a mají kvůli výpadkům poptávky potíže. Ministerstvo práce spočítalo výdaje na měsíc asi na 440 milionů až 1,7 miliardy korun podle počtu podpořených firem a podle rozsahu omezení jejich výroby.

Česko má od července i nový zákonný kurzarbeit. Podle ministerstva práce tento nástroj ale zatím není možné využít, čeká na schválení Evropskou komisí.

Podle Sdružení automobilového průmyslu automobilky letos kvůli nedostatku čipů nevyrobí až 250.000 osobních aut, což bude znamenat výpadek tržeb okolo 200 miliard korun. Kvůli koronavirové epidemii se snížila výroba u producentů čipů ve Vietnamu, Malajsii, Číně, Tchaj-wanu ale i USA. Výrobci se navíc začali víc orientovat na lukrativnější polovodiče, než na ty pro automobily, které tvoří devět procent produkce.

"Vnímáme širší politickou podporu pro dočasné zavedení programu Antivirus a pevně věříme, že se po vyjasnění všech parametrů podaří na příštím jednání v pondělí 25. října program Antivirus reaktivovat. Jsme přesvědčeni, že stejně jako je tomu v řadě další evropských zemích, je i v zájmu českého státu podpořit domácí firmy, které tak v momentě narovnání dodavatelských řetězců budou připraveny začít opět naplno vyrábět," uvedl výkonný ředitel sdružení Zdeněk Petzl.

 


Čtěte více:

O čem všem je raketový růst cen energií v Evropě?
07.10.2021 11:21
Zřejmý cíl Evropy v podobě přerodu energetiky na nízkoemisní včetně kl...
Bohemia Energy končí, zlomil ji extrémní růst cen energií. Zákazníky přesměrovává jinam
13.10.2021 11:31
Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů ener...
František Kronus: Pro ČEZ bude dlouhodobě klíčové, kde se udrží cena energií
13.10.2021 18:39
Trhy aktuálně hýbou rostoucí ceny energií, inflace a začátek výsledk...
Přichází do Evropy energetická zima?
17.10.2021 15:49
Zelená dohoda pro Evropu má za cíl snížit do roku 2050 evropské emise ...
Šéf ČEZ Beneš: Elektřina od ledna zdraží o třetinu, plyn až o dvě třetiny. Padli další dodavatelé
18.10.2021 8:27
Energetická společnost ČEZ zdraží od ledna elektřinu i plyn. Generální...

Váš názor
  •  
    18.10.2021 13:24

    To je neskutečný bordel. Takže daňový poplatník bude Volkswagenu přispívat na zaměstnance v době, kdy automobilka vyplácí akcionářům každý rok několik mld. EUR jen na dividendách. Navíc, když na trhu práce chybí zaměstnanci snad ve všech odvětvích. Nebylo by naopak výhodnější začít snižovat závislost ekonomiky na automotivu a ty peníze vložit do smysluplnějších projektů..
    bob
    •  
      18.10.2021 16:11

      Je to bordel, krásně jste to vyjmenoval. Když automotive-fabriky začaly vyrábět směrem víc na Východě (vazba na rozšíření EU), tak v Belgii, kde byl automotive velmi silný, se masivně demonstrovalo a politik s tím nic nezmohl. Privátní sektor přesunutím sledoval logistiku a ziskovost, státní sektor bojoval s nezaměstnaností. To zůstává stále stejně platné. Politici svými "pobídkami" svým způsobem uplácejí privátní sektor, ale jen ten s globální silou, který za sebou dotáhne svůj support. /// Když se to tak vezme, EL-auta, pokud se mají preferovat, nakonec nepřímo zavřou linky mnoha dodavatelů dílů co nejsou vidět..když si nenajdou jiné uplatnění..a oni jistě již dávno hledají
      Mudr.c
    •  
      18.10.2021 13:37

      Je to smutný, no.... jenže na druhou stranu automotive není jen Škodovka atd., ale ty tuny fabrik, co na to navazují. Nicméně už v krizi z roku 2008 všichni prozíravější říkali, že ůepší než nějaké šrotovné je diverzifikace a pryč z autoprůmyslu.
      Riam
      •  
        18.10.2021 13:46

        nojo, ale co s tím??? Nezaměstnanost téměř na nule a bojí se do toho říznout....a radši se bude dotovat...chápu politika, chce být opět zvolen....
        abc1
        •  
          18.10.2021 14:32

          Asi by očistec prospěl, ono, co si budeme nalhávat, i ty přidružené podniky jsou taky v zahraničních rukou, DURA, Faurecia, AISIN, ale i ČZ atd.
          Riam
          •  
            18.10.2021 15:14

            zajímavé bude, až budou odboráři ve škodovce řvát o zvýšení platů kvůli inflační spirále, která se začíná rozjíždět.....pravicová vláda a ona bude dotovat mzdy v době, kdy na trhu chybí spoustu lidí...to mě hlava nebere....
            abc1
            •  
              18.10.2021 16:20

              No ale pravicová vláda není, zatím je zde ANO a formálně ČSSD. Že jsou obě strany levice, je jasné a to je asi největší zrada Babiše, s nečím šel do politiky a kvůli úplácení se z něj stal levičák. Koalice by myslím takto na ruku nešli...
              Riam
            •  
              18.10.2021 16:17

              no zatím ještě vládne ta menšinová s podporou komunistů... bude se vyjednávat dotování elektřiny pro všechny - sociálně slabým aby nestávkovali a firmám aby nepropouštěly nebo neodcházely jinam... zaměstnaný člověk nemá čas revoltovat
              Mudr.c
  • už nikdy Škoda
    18.10.2021 13:01

    jestli se z daní budou platit mzdy v podniku, který si špatně zajistil vstupní komponenty = má špatný management a vyrábí co zákazník nechce místo aby vyrábět na co má objednávky, tak už u nás nekoupíme ani jednoho šípa howg
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    18.10.2021 12:58

    co jsem četl, tak škodovka má velký problém na čínském trhu, kde došlo k výraznému propadu prodejů....v ČR už taky začíná ztrácet na trhu.....asi český dělník začíná být drahý...tak to začneme dotovat....kam až zajdeme? v příštím roce má skončit mandát 3 v radě ČNB, tak stačí dosadit dva podobné Michlovi a Dědkovi a můžeme začít s novým kurzovým závazkem za záchranu českého automobilového průmyslu.....
    abc1
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení