Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Předvolební hitparáda populismu – komu dáte hlas?

28.04.2006 16:24
Autor: 

Populismus je způsob, jakým získat přízeň společnosti. Staví na dobré rétorice, reaguje na aktuální témata, avšak bez snahy je řešit, případně nabízí líbivá, avšak nereálná řešení... Jde o jedno z velmi frekventovaných slov zvláště před parlamentními volbami. Vzájemná obvinění z populismu a vlastní populistická hesla jsou v předvolebním boji pravidlem. Kdo není populista, zůstává v koutku a bez naděje na vítězství, i kdyby měl sebelepší program. Volby nejsou intelektuální, ale masová akce.

Podle klasické představy je populismus doménou levice. Sliby rozdávat ze státní pokladny na všechny strany bez jasného řešení zdrojů jsou typickým příkladem. Velkým omylem by však bylo zanedbat populismus pravicový. Sliby jako snižování daní nebo zavedení pořádku zní dobře pravicovým uším i pokud by bylo jejich provedení mimo realitu. I extrémní konce politického spektra mají svůj populismus, když nabízejí snadné řešení problémů typicky na úkor menšin – bráno podle bohatství či etnika. Zbývá střed. Zde radikální návrhy většinou nenajdeme, ale není nejednoznačná politika a snaha být přijatelný pro všechny také populistická? V praktické rovině je zkrátka pojem populismu velice subjektivní, s trochou nadsázky se dá říci, že se dá za populismus označit cokoli.

Nabízíme Vám proto anketu, ve které můžete sami zvolit předvolební slib či heslo, které je podle Vás nejvíce populistické. Vybírali jsme z volebních programů stran, které jsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně a vzhledem k aktuálním preferencím i z programu Strany zelených. Přednost dostávala hospodářská témata.

V předvolebních slibech jednoznačně dominuje téma snížení daní, a to v několika modifikacích, rozdílné míře apod. Objevuje se proto i v našem výběru několikrát. Představitelé jednotivých stran čas od času přijdou s návrhy, které by se jistě zasloužily dostat do „hitparády“, nakonec jsme se ale drželi oficiálních volebních programů politických stran.

Programy kromě vybraných bodů obsahují i další zajímavosti: U ČSSD je to například výrazná valorizace důchodů díky dividendám z ČEZu, majetková přiznání nebo snížení DPH u citlivých položek. ODS staví hodně na daních a navrhuje zrušit i některé daně jako darovací daň, daň z převodu nemovitostí, z kapitálových příjmů, úroků a jiné. Slibuje také do 7 let vyrovnané rozpočty. KSČM slibuje zachovat státní vlastnictví u strategických podniků a omezení privatizace. Program KDU-ČSL je v zásadě opatrný a neobsahuje radikálnější návrhy. V programu zelených zaujme kromě návrhu snižování daní také směřování ke zdanění energií v konceptu ekologické daně. Ambiciózně zní program odklonu od ropy. Program US-DEU, jinak umírněný, překvapí třeba plánem dekriminalizace lehkých drog. Píše se zde také o průvanu v justici a majetkových přiznáních.

Vyberte sami, co je podle Vás největším populismem! Pokud jste pro možnost, která ve výběru není, sdělte ostatním svůj názor ve fóru. Diskuse a hlasování probíhá ZDE!


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m