Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv - průběžně doplňováno

25.01.2006 11:16
Autor: KBC/Patria

MOL: zpoždění projektu Nabucco
Společnost MOL oznámila, že projekt plynovodu Nabucco bude zpožděn, protože vláda nereagovala dostatečně rychle a dosud nestanovila rámcová pravidla. Generální ředitel Mosonyi uvedl, tyto problémy se netýkají jen Maďarska, ale jsou i v dalších zemích. Již dříve OMV uvedlo, že podepisuje smlouvy se zákazníky i před tím, než bude dosaženo konečného rozhodnutí o projektu. Společnost také potvrdila, že projekt za 4,5 mld. EUR by mohl být dokončen a spuštěn v roce 2011. Zpoždění by mohlo zvýšit rizika s projektem spojená a snížit optimismus investorů týkající se zisků společnosti MOL z přepravy plynu.

MOL: bosenský parlament odmítl privatizační prodej Energopetrolu
Bosenský parlament se včera rozhodl neschválit rozhodnutí vlády na prodej Energopetrolu konsorciu MOL-INA. Dolní komora federálního parlamentu hlasovala proti prodeji, protože je tento obchod pro společnost nevýhodný. Ministerský předseda Hadzipasic řekl, že Energopetrol by musel splatit svůj dluh státu, bankám, dodavatelům a zaměstnancům a v únoru by pravděpodobně dosáhl záporného kapitálu což by bylo následováno vyhlášením bankrotu. Jak uvádí agentura Reuters, odbory Energopetrolu podporují vládní návrh na prodej, z obavy o svá místa v případě, že obchod nevyjde. Podle ministerského předsedy bude vládá pokračovat v rozhovorech s konsorciem MOL-INA, i když Hadzipasic uvedl, že není velkým optimistou.

Konsorcium MOL-INA podalo nejvyšší nabídku (136 mil. USD) na 67% podíl v bosenském největším, ale zadluženém, prodejci paliv za loňský rok. Nicméně teď se zdá, že politický aspekt prodeje je primární (tzn. prodej významného bosenského státního podniku chorvatské společnosti). I když si myslíme, že MOL nabídlo dobrou cenu, zdá se, že politické neshody dohodu zablokovaly. Přestože stále čekáme na vyjádření MOL k tomuto tématu, čekáme mírně negativní reakci na cenu akcií. Trvá naše doporučení Držet akcie a cílovou cenu 22 650 HUF.

Lotos: Projekt PKRT bude spuštěn v roce 2009
V rozhovoru pro tisk, uvedl generální ředitel společnosti Lotos, že očekává při valné hromadě konané v červnu schválení nové strategie do roku 2010, se zvláštním zaměřením na maloobchodní strategii. Co se týká projektu PKRT pan Olechnowitz oznámil, že Lotos vybere stavební společnost na podzim 2006 a nové továrny by mohly být spuštěny ve druhé polovině roku 2009. Tato poznámka by mohla mít určitou důležitost, když Lotos již dříve uvedl polovinu roku 2009 jako plánované datum, ale naznačil, že případná změna ve financování by mohla zkrátit investiční období, a to by znamenalo zahájení výroby již na počátku roku 2009. V současnosti nejsme schopni říct, jestli posunutí tohoto termínu skutečně znamená opoždění proti původnímu plánu, nebo tisk citoval generálního ředitele nepřesně. Naše doporučení Koupit trvá.

PGNiG: dodávky plynu mohou být omezeny až do 15. února
Polská vláda včera schválila plán PGNiG na omezení dodávek plynu některým odběratelům od dnešního dne až do 15. února, když spotřeba plynu dosahuje každý den nových rekordních výšek. V pondělí Polsko spotřebovalo 61,5 mil. m3 zemního plynu v porovnání s denní spotřebou 45-50 mil. m3 v loňském roce. Podle tohoto plánu mohou být podle potřeby omezeny dodávky zejména chemickým společnostem a plynovým elektrárnám.

Domníváme se, že současná situace je pro PGNiG spíše negativní než pozitivní. Společnost se potýká s velkou poptávkou kvůli kruté zimě, ale kvůli nižším pravidelným dodávkám z ukrajinských plynovodů bude muset nakupovat zemní plyn na volném trhu za daleko vyšší cenu než normálně, v případě, že chce nasytit poptávku. Navíc stabilita a spolehlivost dodávek zemního plynu je velkou neznámou, což by mohlo znamenat, že se domácnosti začnou poohlížet po alternativních zdrojích vytápění. Předpovědi pro růst PGNiG jsou založeny zejména na nárůstu zemního plynu pro vytápění. Nicméně v současnosti nevidíme jako nutnost revidovat naše předpovědi pro objem prodeje plynu PGNiG. Trvá naše doporučení Držet akcie s cílovou cenou 3,50 PLN.

PKO BP získala podíl ve vzájemném fondu
Podle očekávání banka PKO BP oznámila, že uzavřela podmíněnou dohodu s Credit Suisse na odkup dalších 25 % společnosti PKO/Credit Suisse TFI, vzájemný investiční fond a navýšila tak svůj 50% podíl. Obchod za 55 mil. PLN by měl být uzavřen do konce 1Q06. PKO BP upozornila komisi pro cenné papíry o plánu na odkoupení těchto akcií na konci roku 2005. PKO/CS TFI měl na konci roku ve správě aktiva v hodnotě 5,2 mld. PLN a plánovaný nárůst v roce 2006 na 7 mld. PLN. Neočekáváme významnou reakci na akcie PKO BP, když trh tyto informace již dříve vzal v potaz.

BRE Bank Hipoteczny: čistý zisk za rok 2005 ve výši 21,8 mil. PLN
BRE Bank Hipoteczny, finanční instituce zabývající se komerčními nemovitostmi, nedávno zpětně odkoupená od Commerzbank, ohlásila čistý zisk za rok 2005 ve výši 21,8 mil. PLN, tzn. 104,1% meziroční nárůst, nové portfolio úvěrů ve výši 1,073 mld. PLN a vydání nových hypotečních dluhopisů v hodnotě 131 mil. PLN. Celková aktiva tvoří 2,18 mld. PLN, meziroční nárůst o 8 %, a celkové portfolio úvěrů (všechny uzavřené smlouvy, splacené i nesplacené) je 2,71 mld. PLN, meziroční nárůst o 17,4 %. Banka vydala během roku hypoteční dluhopisy za 995 mil. PLN, a ohlásila ukazatele platební a úvěrově schopnosti 10,3 % proti 11,7 % v roce 2004 a ukazatel C/I 52,2 % v roce 2005. BRE Bank Hipoteczny se zabývá financováním komerčních nemovitostí a poskytuje úvěry místním samosprávám. Neočekáváme reakci na cenu akcií BRE Bank.

Bank Pekao/BPH: polská vláda tvrdí, že Unicredito porušuje privatizační smlouvu z roku 1999
Náměstek ministra státního pokladu Andrzej Salmacha uvedl, že námitky polské vlády k převzetí Bank BPH Unicreditem nejsou založeny na její ohodnocení konkurence na trhu, ale na základě toho, že Unicredito porušilo privatizační smlouvu z roku 1999 (v souvislosti s akvizicí Bank Pekao). Podle této privatizační smlouvy nesmí Unicredito přímo či nepřímo konkurovat Bank Pekao nebo získat akcie v konkureční společnosti (limit 10 %). Zopakoval výzvu vlády, aby Unicredito prodalo svůj podíl v Bank BPH a dal Unicreditu čas do konce ledna na dokončení celé transakce. Unicredito bylo požádáno, aby odpovědělo na tyto požadavky polské vlády ještě před vyžádanou schůzkou mezi generálním ředitelem Unicredita Alessandro Profumem a polským ministerským předsedou Kazimierz Marcinkiewiczem.

Unicredito včera odpovědělo, že jeho kroky jsou v absolutním souladu se záměrem této konkurenční doložky v privatizační smlouvě, a to znamená rozvíjet Bank Pekao. Zároveň právníci Unicredita uvedli, že v každém případě vstup Polska do EU v roce 2004 tuto doložku zrušil. Podle našeho názoru si polská vláda zakládá na formalitě, která bude nyní podrobena zkoumání ze strany Evropské komise, která prohlásila, že má v tomto případě silné obavy týkající se volného pohybu kapitálu a požádala Polsko o písemné vyjádření do 15 dnů. Ministerstvo státní pokladny souhlasilo se setkáním s představiteli Evropské komise, aby poskytlo své vysvětlení.

Možná, že je příliš brzy na to předpokládat, že mezi dvěma stranami už není žádný prostor k vyjednávání, ale evidentně došlo k vyhrocení konfliktu a soudní spor se zdá být nevyhnutelný. Se zřetelnou podporou Evropské komise se zdá, že by Unicredito mohlo být úspěšné, nicméně stále to není úplně jisté. Trh vypadá, že souhlasí, když zprávy vytvořili pouze malý tlak na cenu akcií, kdy Bank Pekao klesla o 2,7 % a Bank BPH o 0,6 %.

PKN Orlen: KazMunaiGas potvrdil nabídku za Mazeikiu
Agentura Reuters cituje litevskou vládu a uvádí, že KazMunaiGas potvrdil nabídku ve výši 1,2 mld. USD za 54% podíl v litevské rafinérii Mazeikiu Nafta, kterou momentálně vlastní Yukos. Již dříve generální ředitel PKN Orlen pan Chalupec naznačil, že nabídka PKN bude vyšší než tato částka. Jelikož konečná lhůta pro podání nabídek je pátek 27. ledna, je téměř jisté, že by PKN tento tender vyhrál. PKN Orlen údajně nabízí za tento podíl 1,5 mld. USD, to by znamenalo, že celá společnost má hodnotu 2,8 mld. USD. Náš počáteční odhad pro Mazeikiu ve výši 2,3 mld. USD byl založen na porovnání procesních kapacit s polskými rafinériemi (Gdansk, Plock). Nicméně, při porovnání založeném na průmyslovém EV/EBITDA zjistíme, že hodnota Mazeikiu je blíže 3,0 mld. USD.

Navíc bereme-li v úvahu další podstatné synergie, jmenovitě:
i) akvizice Mazeikiu by PKN Orlen otevřela vývozní cesty do západní Evropy,
ii) snížilo by to konkurenční tlak v severovýchodní části Polska a
iii) vylepšilo by to vyjednávající pozici PKN Orlen vůči ruským dodavatelům ropy, když by získala 34 % vývozní ruské kapacity, a proto se domníváme, že akvizice Mazeikiu zaručuje prémii. Opakujeme naše doporučení Koupit za fundamentální cenu 69 PLN za akcii.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university