Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

24.01.2006 13:25
Autor: 

Slovensko
Slovenská výnosová krivka išla mierne hore tlačená nárastom eurových sadzieb. Najviac narástol krátky koniec krivky. Splatnosti od 1 do 5 rokov narástli asi o 8 – 10 bps. Naopak dlhý koniec išiel hore miernejšie, približne o 3 bps. Spread SKK sadzieb voči EUR sa mierne rozžíril (asi o 5 bps) na krátkom konci krivky a ostal prakticky nezmenený na jej dlhom konci (8 – 10 rokov). Pred nami je prakticky prázdny ekonomický kalendár s výnimkou PPI. Vysoké decembrové PPI by mohlo mierne posilniť očakávania o raste sadzieb. Pohyb krivky však bude vo veľkej miere závisieť najmä od pohybu kurzu EURSKK ako aj eurovej krivky. ARDAL oznámil, že chce v prvom štvrťroku na trhu umiestniť emisiu eurobondov v objeme 1 mld. EUR. Predpokladaná splatnosť emisie je 15 rokov. Dôvodom emisie je príprava na prijatie eura v roku 2009 a snaha o budovanie benchmarkovej krivky.

Polsko
Výnosy polských dluhopisů minulý týden vzrostly v průměru o 7 bps s tím, jak rostly obavy z možnosti předčasných voleb. Začátek týdne byl pro dluhopisy úspěšný, když jejich výnosy poklesly až o 15 bps v reakci na lepší než očekávaná prosincová inflační čísla. Nálada se výrazně zhoršila poté, co president oznámil, že parlament bude muset dospět k dohodě o rozpočtu do konce ledna a ne do 19. února, jak původně ohlásil maršálek Sejmu.

Nové načasování prakticky znamená nemožnost dohody v daném termínu a garantuje presidentovi možnost vypsat předčasné volby. Z počátku sice nebylo zcela jasné, jaké bude mít vyjádření Lecha Kaczynskeho dopad na vztahy mezi vládním Právem a Spravedlností (PiS), populistickou Sebeobranou a Ligou polských rodin (LPR). Návrh „stabilizačního balíčku“ (závazek opozice nepodnikat útoky proti vládě a garantovat podporu rozpočtu a vybraným klíčovým návrhům PiS) přinesl investorům jistou úlevu. Věříme, že požadavky Sebeobrany a LPR, které budou stát přes 30 mld. EUR, jsou vedle toho pouze hrou pro média. Rovněž nevěříme, že dojde k výraznějším změnám v legislativní úpravě fungování centrální banky, k čemuž by PiS potřebovala i hlasy Občanské platformy (PO). Setkání Donalda Tuska s prezidentem ve čtvrtek a v pátek ukázalo na zlepšující se vztahy mezi oběma stranami. I tak se domníváme, že jejich koalice je v krátkodobém horizontu nepravděpodobná. Ke konci týdne byla lepší průmyslová produkce neutralizována nižším než očekávaným růstem cenové hladiny, a tak neměla významný dopad na očekávání vývoje úrokových sazeb. Stejně jako velká většina analytiků předpokládáme, že Výbor pro měnovou politiku (MPC) sníží na nadcházejícím zasedání úrokové sazby o 25 bps.

Vývoj politické situace bude i v nadcházejícím týdnu klíčový pro vývoj na dluhopisovém trhu. Programový pakt PiS a populistických stran by neměl trhům přinést velké překvapení. I případné podepsání dohody totiž neodstraní nejistotu předčasných voleb, protože chování všech zúčastněných stran zůstane značně nepředvídatelné. Výsledky maloobchodních tržeb, podle našich předpokladů, dopadnou podobně jako tržní konsensus, a tak by měl být jejich dopad na obchodování omezený.

Maďarsko
Vývoj na trhu dluhopisů v posledních dnech připomínal houpačku. Na počátku týdne výnosy klesaly, když část trhu začala opatrně spekulovat na možné snížení základní sazby, které by umožnil stabilní forint, nízká inflace a pokles rizikové prémie. Naděje na pokles sazeb se však rychle rozplynuly v polovině týdne, když dluhopisy následovaly propad zlotého a akcií na světových trzích. Následná aukce pěti a desetiletého dluhopisu potvrdila obrat nálady na trhu, neboť poptávka byla v obou případech výrazně nižší v porovnání s obdobnou aukcí před čtyřmi týdny. Posílení forintu na konci týdne vedlo i k oživení na domácím trhu dluhopisů. Krátký konec výnosové křivky nicméně zůstal v blízkosti 6 %, či jinak řečeno na trhu převládal jednoznačný konsensus, že MNB na pondělním zasedání základní sazbu nezmění.

Téměř žádná reakce trhu na výsledek zasedání bankovní rady potvrdila, že ponechání základní úrokové sazby na úrovni 6,0 % bylo jednoznačně očekáváno, a to platí i pro následný komentář MNB k jejímu rozhodnutí. Nelze tudíž ani počítat s tím, že by výstupy ze zasedání bankovní rady nasměroval trh jedním či druhým směrem. Obchodování ve zbývajících dnech týdne, který je chudý na domácí události, by mělo být spíše odvozeno od vývoje na trzích dluhopisů v USA a EMU. Zde zavládla medvědí nálada, což určitě není dobrá zpráva pro střední a dlouhý segment výnosové křivky.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m