Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

ČEZ v roce 2005 zvýšil výrobu elektřiny z alternativních zdrojů o 19 %

24.01.2006 11:15
Autor: 

Následuje tisková zpráva ČEZ
V průběhu roku 2005 bylo v obnovitelných zdrojích ČEZ vyrobeno celkem více elektrické energie než v roce 2004. Trvale vzrůstající trend drží vodní elektrárny, v nichž se za 12 měsíců roku 2005 vyrobilo více než 1,3 TWh. Na přibližně stejné úrovni se drží produkce větrných elektráren a využití solární energie. Výraznější meziroční pokles zaznamenala pouze produkce ze spalování biomasy.

Roční bilance výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů ČEZ až na výjimky potvrzuje předpokládané pořadí perspektivnosti využití jednotlivých obnovitelných zdrojů v České republice – významné je využívání energetického potenciálu českých řek, vítr a slunce jsou pouze doplňkovými zdroji elektrické energie. U biomasy, která je zřejmě nejvhodnějším „zeleným“ zdrojem, došlo – díky nízké výkupní ceně a potížím se zajištěním dostatečného množství vhodného materiálu ke spálení – k výraznějšímu poklesu jejího využití k výrobě elektřiny. Řada tuzemských producentů tradiční biomasy dřevní štěpku raději vyváží do zahraničí za výhodnější ceny. Z důvodu úbytku dřevní štěpky ČEZ testuje i jiná vhodná paliva rostlinného původu tzv. zelená biomasa – v hodonínské elektrárně se například spolu s lignitem spaluje rostlina laskavec. Energetická skupina ČEZ hodlá v následujících letech využívání obnovitelných zdrojů výrazně rozšířit. Za tímto účelem založila dceřinou společnost ČEZ Obnovitelné zdroje, která s výjimkou zdrojů využívající biomasu sdružuje všechny obnovitelné zdroje Skupiny ČEZ. V současné době společnost ČEZ Obnovitelné zdroje vyhodnocuje řadu projektů, které se týkají především využití malých vodních elektráren a energie větru. Do těchto typů obnovitelných zdrojů budou v následujících letech směřovat největší investice.

Pro všechny zákazníky na území celé ČR navíc Skupina ČEZ přichází na trh s nabídkou "Zelené energie". Od začátku tohoto roku je produkt „Zelená energie" k dispozici všem odběratelům z řad domácností, podniků či institucí, kteří jsou nebo se stanou klienty Skupiny ČEZ. Za „zelenou energii“ je považována elektřina vyrobená z obnovitelných zdrojů energie, jako jsou v podmínkách ČR voda, biomasa, vítr či slunce. Elektřina z nabídky Zelené energie je produkována převážně v obnovitelných zdrojích Skupiny ČEZ. Smyslem produktu Zelená energie je motivovat zákazníky k ekologickému přístupu a podpoře využívání obnovitelných energetických zdrojů.


Váš názor
  • Čteno přímo v řádcích
    24.01.2006 12:06

    Skupině ČEZ Obnovitelné zdroje přeji hodně pracovních úspěchů v jejich úsilí a aby se brzy důstojně zařadili ke skupinám jaderníků a klasiků v ČEZ již dlouhodobě etablovaným.
  • Čtěme mezi řádky
    24.01.2006 11:34

    ČEZ se v tiskové zprávě chlubí, jak zvýšil výrobu z "obnovitelných zdrojů". V součtu má sice pravdu, ale tabulka ukazuje, že klesla výroba elektřiny z biomasy, slunce i větru. Naopak stoupla pouze z vody. Není divu, byl deštivý rok.
    Jiří V.
    • Čtěme mezi řádky
      24.01.2006 11:40

      To máš jedno.letos může být třeba slunečný rok,hlavní je zvýšení a ještě hlavnější snaha o zvýšení,již samotná myšlenka se tímto zabývat má cenu.
      Vašek
      • ČEZ je bublina
        24.01.2006 14:09

        Managementu ČEZu nejde o nějaké zvyšování výroby z obnovitelných zdrojů. Managementu ČEZu jde jen o to, aby ČEZ dosahoval co nejvyššího zisku, což znamená při velké poptávce zejména z Německa a tím pádem vysoké cenně elektřiny na komoditní burze dosahovat co nejvyšších exportů, což znamená zvyšovat výrobu. Paralelně chce ČEZ vypadat jako firma přátelská k životnímu prostředí a tak je vhodné ukázat, že roste výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů (ale jaký podíl na celkové výrobě mají obnovitelné zdroje?). Obojí dohromady, tedy zisk + image, jsou hlavní páky ovlivňující cenu akcií ČEZu. A o tu a jen a jen o tu jde managementu, protože z ní se počítají jejich bonusy. Takto čtěte mezi řádky. Vysoká cena akcií ČEZu je výsledkem výborného marketingu současného vedení. Blahopřeji, ale já už je raději kupovat nebudu.
        Jiří V.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
    14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m