Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled devizového trhu - Zlotý, Forint a Slovenská koruna

Přehled devizového trhu - Zlotý, Forint a Slovenská koruna

20.01.2006 9:36
Autor: 

Zlotý včera oslabil vůči dolaru i euru. Polská měna však den začala posílením, když se zdálo, že se domácí politická scéna uklidnila a populistické strany podpoří při schvalování rozpočtu vládní stranu. Odpoledne však vyšlo najevo, že pro podporu malých stran musí vláda souhlasit s některými ústupky. Nejvíce obav pak vyvolaly pověsti o možné změně zákona o centrální bance a polská měna začala ztrácet své ranní zisky. Lepší než očekávaný růst průmyslové výroby pak prošel prakticky bez povšimnutí. Přesto člen měnového výboru M.Pietrewicz prohlásil, že stále vidí prostor pro až 0,5% snížení sazeb kvůli slábnoucímu exportu a nízké domácí poptávce. Kurs EUR/PLN tak po úvodních 3,8595 končil na 3,8615, kurs USD/PLN otevíral na 3,1875 a uzavíral na 3,1925, vůči koši měn končil zlotý 17,03% nad paritou. Kalendář dnešních událostí je prázdný, a pozornost se tak opět soustředí na vývoj na domácí politické scéně. Pokud ta nepřekvapí, ať již v pozitivním či negativním smyslu, pak by se ztráty zlotého již měly zastavit.

Forint vůči euru včera mírně posílil. Maďarská měna sledovala pohyb polského zlotého s jeho ranním posílením a odpoledním návratem. Obavy o osud emise pěti a desetiletých dluhopisů se ukázaly jako liché, i když poptávka byla nižší, než při obdobné aukci před čtyřmi týdny. Kurs EUR/HUF ve čtvrtek otevíral na 251,90 a uzavíral na 251,85. Dnes se neočekávají žádné významnější domácí akce. Měna bude proto opět sledovat vývoj na polské politické scéně. Dalším potenciálním nebezpečím je růst výnosů dluhopisů, které tak mohou měnu oslabit. Pokles jejich cen by ale měl částečně kompenzovat růst akciového trhu. Dnes proto spíše stagnace.

Slovenská koruna vo štvrtok posilnila podporená pozitívnym regionálnym sentimentom potiahol ju najmä zlotý a česká koruna. Záujem o SKK bol hlavne zo strany londýnskych bánk a potiahol ju až k úrovni 37,530. Potom však prišla korekcia spôsobená rovnako pohybom zlotého. SKK sa tak z ranných 37,642 posunula na záverečných 37,598. Dá sa povedať, že slovenskú menu najviac podržala česká koruna. Tá výraznejšie nereagovala na korekciu zlotého a naviac si včera pripísala nový historický rekord. Pozitívom pre devízový trh boli aj privatizačné správy. Vláda sa rozhodla predĺžiť tender an predaj letísk a do finále poslala španielsky Abertis a rakúsky Flughafen Wien. Existuje tak šanca na ďalšie navýšenie privatizačnej ceny z pôvodných 14 - 15 mld. Sk.

Inflácia HICP skončila v decembri na úrovni 3,9 %, teda tesne pod hornou hranicou cieľového pásma NBS (3,0% - 4,0%). Správu publikoval Eurostat, dnes by mala byť potvrdená slovenským štatiatickým úradom. Pre dnes by mali ostať hlavnými faktormi ovplyvňujúcimi obchodovanie s SKK susedné meny. Najmä zlotý je pomerne volatilný. Česká mena môže zaznamenať korekciu po včerajších rekordoch a nasledovať by ju mohla aj slovenská mena. Iba že by na trhu opäť prevládla pozitívna nálada spojená s príchodom automobilky Hyundai.

(ČSOB - denní finanční zpravodaj)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data