Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Anketa: Chcete euro, nebo korunu?

18.01.2006 16:01
Autor: 

Oficiální strategie ČR prezentovaná vládou je splnit kritéria vstupu do eurozóny v roce 2008 a po dvouletém období v ERM2 zavést v roce 2010 společnou měnu. Euro jako takové existuje od začátku roku 1999 (jako oběživo od 2002). Prakticky od jeho vzniku se však objevují myšlenky o jeho stabilitě a o rozpadu eurozóny. Na druhou stranu je zde fakt, že společná měna se v zemích EMU drží už 7 let a zatím neprošla vážnou krizí, která by rozpadem hrozila. Navíc ČR a další státy do eurozóny směřují. Debata o rozpadu EMU se naposledy rozvířila loni v červnu po neúspěchu ústavy EU ve Francii a Nizozemsku. K tomu jeden z italských ministrů spekuloval o návratu k liře. Uveďme tedy stručně v několika bodech problematiku společné měny, kde se zároveň implicitně objevují argumenty pro a proti euru.

* Jedním z důležitých bodů je ekonomická homogenita eurozóny. I vzhledem k předchozímu vývoji panují mezi jednotlivými zeměmi rozdíly v ekonomické výkonnosti, zadlužení, inflaci či fázi ekonomického cyklu. Za tohoto stavu je podle teorie optimálních měnových zón efektivnější systém samostatných měn a s možností pohybu kurzů.

* Protiargumentem je možnost postupného sladění ekonomik s nominální kotvou ve formě jednotné stabilní měny. Často se srovnává situace EMU s USA - i tam panují mezi jednotlivými státy značné rozdíly a existence více měn by mohla být opodstatněná. Přesto systém s jednotným dolarem funguje.

* EMU však má fungovat (třeba opět na rozdíl od USA) za podmínek jednotné měnové politiky a mnoha politik rozpočtových. To je samozřejmě zdrojem mnoha problémů. Vlády neustále směřují k nezodpovědné rozpočtové politice a současný stav, kdy hospodářský růst ekonomiky nijak zvlášť neoslňuje a nezaměstnanost je vysoká, samozřejmě tendenci nafukovat různé dávky a dotace ještě umocňuje. To by mohlo teoreticky destabilizovat jednotnou měnu. Nástroje, jak tomu zabránit, má ECB – ovšem silnější utažení měnové politiky opět snižuje růst. Společná měna by tak mohla být brzdou hospodářského růstu.

* Proti tomuto nebezpečí byl na druhou stranu zaveden Pakt stability a růstu. Kritérium držet schodky rozpočtů pod 3 % HDP a veřejný dluh pod 60 % HDP, případně vyšší, ale klesající.

* Kritéria Paktu stability jsou ale někdy označována za příliš tvrdá a příliš omezující pro zemi, která se zrovna nachází ve fázi ekonomického útlumu. Proto znovu představitelé národních vlád (hlavně velkých zemí) tlačili tak dlouho na změnu paktu, až se tak v březnu 2005 opravdu stalo. Změkčení Paktu stability je citelné. 3% limit na deficit se nyní fakticky dodržovat nemusí i několik let – stačí, aby ekonomika byla v recesi nebo docházelo k důležitým reformám.

* Možnou cestou je začít postupně harmonizovat fiskální politiku a posílit roli Evropské komise jako „vlády EU“. Zatím však proti táboru hájícímu myšlenku federální EU stojí zhruba stejně silný s myšlenkou EU jako hospodářského společenství nezávislých evropských států.

* Problematiku rozhodování v EU, které se s rozšiřováním unie je značně komplikuje, měla řešit ústava EU. Ta byla ratifikována v některých zemích, avšak celý proces se, jak se zdá, zastavil po neúspěchu ve Francii a Nizozemsku.

Argumentem pro společnou měnu jsou nižší transakční náklady, a tedy hladší obchod uvnitř EMU. Větší transparence cen posiluje konkurenci na jednotném trhu. Stabilní jednotná měna snižuje nejistotu na trzích a může přispívat k vyšším investicím. Rozšiřuje možnost financování na celý trh EMU bez kurzového rizika, což vede k rozvoji dluhopisového trhu v eurech. Proti zrušení eura hovoří vysoké náklady pro některé země: Například pro zmiňovanou Itálii by znovuzavedení liry znamenalo růst rizikové prémie, tedy růst úrokových sazeb. Při jejím zadlužení by se tak správa dluhu značně prodražila. Rozpad EMU by také byl silným šokem pro finanční trhy, dluhopisové i akciové.

Proti společné měně hovoří slabé stabilizační mechanismy, nedisciplinovaná rozpočtová politika a neschopnost tento problém řešit. Společná měna posiluje ve vládách chování černého pasažéra a svádění problémů na onu banku kdesi ve Frankfurtu. Možná by řešení urychlila výraznější krize ve velkých zemích EMU, která by postrčila kupředu nezbytné reformy sociálního státu. Problémem jsou také špatně fungující trhy práce. Technicky by návrat k národním měnám neměl být příliš obtížný.

Problematickým argumentem je politika. Politici ze zemí EMU většinou za eurem pevně stojí a svými slovy se mu snaží dodat kredibilitu. Na druhou stranu však jejich činy mnohdy společnou měnu spíše podkopávají.

Eurozóna a její budoucnost je důležitým tematem i pro ČR. Naše země se má stát od roku 2010 členem EMU. Dá se říci, že snaha splnit Maastrichtská kritéria a zavést euro je pro Česko pozitivní, přece jen nutí vládu omezovat rozpočtové výdaje. Po zavedení eura však ČR ztratí samostatnou měnu jako jeden z důležitých mechanismů pro konvergenci se zbytkem EU. Měnovou politiku bude skrze ECB fakticky určovat stav ekonomik zbytku EMU, hlavně velkých států. Na druhou stranu ale uveďme, menší a flexibilní státy jako Finsko, Rakousko či Irsko se s eurem vyrovnávají velmi dobře.

Jaký je Váš názor na budoucnost eura a ČR jako člena eurozóny? Chcete euro, nebo korunu?

Hlasování a diskuse o tematu probíhá ZDE


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023
8:54Tabák oznámil výsledky za loňský rok, ČEZ dostal horší rating od Moody's a futures jsou dnes červené  
8:49Philip Morris CR vykázal meziročně nižší zisk i tržby. Dividendu navrhuje ve výši 1 220 Kč/akcie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university