Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

17.01.2006 12:02
Autor: 

Slovensko
Posilňovanie koruny sa odrazilo i na dlhopisovom trhu. Hlavne v úvode týždňa výnosy poklesli po celej dĺžke výnosovej krivky, pričom najväčší posun bol na dlhom konci a to cca o 10 bps. Dôvodom bol pokles výnosov v Európe ako i slabnúce očakávania trhu týkajúce sa znižovania úrokových sadzieb. Na zverejnenú infláciu bondy nereagovali. Oveľa dôležitejšie budú údaje o inflácii v prvých mesiacoch tohto roka a to, či budú viditeľné nejaké sekundárne efekty zo zvyšovania regulovaných cien. Podľa nášho názoru by NBS mohla preferovať sprísnenie menových podmienok skôr cez silnejší kurz koruny. Keďže v najbližších mesiacoch očakávame jeho posilňovanie, predpokladáme, že na najbližšom zasadnutí zostanú úrokové sadzby nezmenené. Hlasovanie však bude pravdepodobne opäť tesné. Krátky koniec krivky bude naďalej závislý od vývoja na devízovom trhu. Ďalšie posilňovanie meny by trh utvrdilo v presvedčení, že sadzby zostanú nezmenené. Celkovo však očakávame, že výnosy zostanú stabilné.

Dnes sa konala i prvá aukcia bondov v tomto roku. Išlo o 6-ročný štátny dlhopis SLOVGB 205 s nulovým kupónom. Celkový dopyt dosiahol 5,75 mld. Sk, pričom ARDAL akceptoval 3,8 mld. Sk. Výnosy sa pohybovali od 3,48 % do 3,60 % v súlade s našimi očakávaniami a v blízkosti kotácií na sekundárnom trhu. Priemerný výnos poklesol na 3,55 % z 3,68 % v predchádzajúcej aukcii, ktorá sa konala v novembri minulého roka.

Polsko
Polská výnosová křivka se minulý týden posunula dolů o 10-15 bps. Stejně jako zlotý i dluhopisy těžily především ze jmenování Zyty Gilowske novou ministryní financí. Během prvního dne v úřadu oznámila, že se hodlá zaměřit především na boj s nezaměstnaností a tvrdou disciplínu veřejných financí tak, aby země rychle začala plnit Maastrichtská kritéria. Investoři očekávají od bývalé předsedkyně Občanské platformy zvýšení doposud nevalné úrovně nového kabinetu. Je však otázkou, jak silnou pozici si Gilowska zvládne v nadcházejících týdnech ve vládě vytvořit. Během pátku výnosy překvapivě pouze mírně vzrostly v reakci na možnost zformování vládní koalice, ve které by figurovala populistická Sebeobrana. Vedle politické scény stojí za vyšším zájmem o polské dluhopisy především očekávání poklesu úrokových sazeb v lednu. To vyvolávají netradičně mírné komentáře největších jestřábů z Výboru pro měnovou politiku (MPC) a všeobecně klesající inflační očekávání.

Věříme, že čtvrteční údaje o průmyslové produkci jenom upevní očekávání poklesu úrokových sazeb a podpoří další zisky polských dluhopisů. Zvýšení dynamiky výrobních cen, které je dáno výhradně srovnávací základnou z minulého roku, by trhy měly nechat bez povšimnutí.

Maďarsko
Trh dluhopisů zažívá vynikající začátek roku, když se pozitivní sentiment v regionu v Maďarsku promítá zejména do růstu cen dluhopisů a částečně i akcií. Z býčí nálady na trhu těží zejména střední a dlouhý konec křivky, který minulý týden zaznamenal pokles o dalších 30 bazických bodů. Dluhopisům dokonce výrazněji neublížilo ani další varování z Bruselu (resp. od Evropské komise), které upozorňovalo na nereálnost konvergenčního programu země (více viz text výše). Tento týden bude ve znamení dvou domácích událostí, a to publikování prosincové inflace a aukce pěti a desetiletého dluhopisu. V případě inflace nečekáme žádné překvapení a ztotožňujeme se s názorem trhu (3,3 % y/y). Nicméně i tento inflační výsledek by mohl dluhopisy dále mírně podpořit. Pokud jde o aukci - přestože agentura AKK nabízí pěti a desetiletý dluhopis v objemech o 10 mld. HUF vyšších než bylo běžné v minulém roce, oba dluhopisy by měly, vzhledem k dobré náladě panující ve střední Evropě, být upsány bez problémů. Primární trh by tak mohl sekundárnímu trhu pomoci k dalším ziskům. Což by se mohlo projevit v dalším zploštění výnosové křivky, resp. v poklesu výnosů na jejím dlouhém konci.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů