Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Přehled devizového trhu - Zlotý, Forint a Slovenská koruna

17.01.2006 9:49
Autor: 

Zlotý začátkem týdne prakticky stagnoval vůči dolaru a posílil vůči euru. Události na politické scéně, kde se rýsuje možnost koalice s populistickou stranou tentokrát na devizový trh neměla vliv. Ten navíc uklidnilo i ministerstvo financí prohlášením, že při budoucích operacích na FX trhu bude postupovat obezřetně. Jen malý vliv měla rovněž nižší inflace a nižší růst mezd, oba ukazatelé přitom posílily přesvědčení, že lze očekávat snížení sazeb. Den pak zlotý po ranních EUR/PLN 3,8180 uzavíral na 3,7980, kurs USD/PLN začínal na 3,1390 a končil na 3,1400, vůči koši měn uzavíral 18,12% nad paritou. Dnes se pozornost opět soustředí do politické oblasti, protože mají pokračovat koaliční rozhovory mezi vládní stranou a populistickou Sebeobranou. Protože však kalendář ekonomických událostí je prázdný a koaliční rozhovory sotva skončí již dnes, očekáváme stagnaci kolem včerejších hodnot.

Forint vůči euru se v pondělí vrátil pod hranici 250. Podpořen byl zvýšeným zájmem o dluhopisy, který se později rozšířil i na maďarskou měnu. Prakticky bez povšimnutí přitom prošlo prohlášení centrální banky, že ve čtvrtém čtvrtletí prodala na devizovém trhu jen 174 mil.€, tedy jen část z výnosu emise eurových dluhopisů a z prodeje budapeštského letiště. Kurs EUR/HUF tak otevíral na 250,65 a uzavíral na 249,70. Významnou událostí dnešního dne by měla být prosincová inflace. Očekává se její mírný meziměsíční pokles, v tom případě ale bude mít na devizový trh jen omezený dopad. Další zajímavou událostí, i když s minimálním vlivem, by měla být tisková konference ministerstva financí o letošním vývoji veřejných financí. Forint by přesto dnes ještě mohl mírně posílit díky zájmu investorů o maďarské dluhopisy.

Slovenská koruna sa obchodovala v úzkom pásme okolo úrovne 37,50 EUR/SKK počas celého pondelka. Zmeny nečakáme ani v najbližších dňoch. V porovnaní s piatkovým zatváracím kurzom bola jej hodnota mierne silnejšia, ale celkovo ťažko hovoriť o posilnení. Kurz sa zastavil na technickej úrovni 37,50 EUR/SKK. Bez výraznejšieho smeru sa dnes pohyboval aj kurz EURPLN. Forint a česká mena mierne zhodnotili. Likvidita na trhu je menšia a kým nerezidenti neprejavia väčší záujem o región, koruna nemá šancu posilniť. Koruna prešla bez povšimnutia okolo správ o príleve investícií. Protimonopolný úrad schválil obchod zvýšenie podielu CME v TV Markíza zo 49% na 90%, pričom celkový objem obchodu dosiahol 28,7 mil USD. Ešte väčší obchod uzavrel lokálny developer HB Reavis, ktorý za 100 mil EUR predal Apollo Business Centrum nemeckému fondu Hannover Leasing. Ide o najväčší realitný obchod v histórii. Pritom iba v decembri predala rovnaká spoločnosť najväčšie lokálne obchodné centrum za 75 mil EUR. Dnešný kalendár je prázdny a preto čakáme skôr stagnáciu. Ak sa korune v najbližích dňoch dňoch nepodarí prielom pod 37,50 EUR/SKK, očakávame korekciu k 37,70 EUR/SKK. Tu by sa malo objaviť dostatok bidov podporujúcich korunu. Výraznou podporou pre devízový trh nebola ani prvá aukcia štátnych bondov v tomto roku. Celkový dopyt po 6-ročnom papieri bol 5,7 mld. Sk a akceptovaný 3,8 mld Sk pri priemernom výnose 3,552 %. Výsledok bol v súlade s očakávaniami trhu.

(ČSOB - denní finační zpravodaj)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.