Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ vstoupil na amsterodamskou burzu ECX povolenek CO2

ČEZ vstoupil na amsterodamskou burzu ECX povolenek CO2

12.01.2006 14:08
Autor: 

Následuje tisková zpráva ČEZ
Energetické společnost ČEZ realizovala včera první obchody na burze ECX, amsterodamské burze povolenek CO2. Jde o burzu, která realizuje nejvíce obchodů s povolenkami CO2 a dosahuje největších obratů v Evropě.

„Dále tak posilujeme naše know – how v oblasti v oblasti obchodování s povolenkami CO2, které realizujeme od samého spuštění tohoto systému v loňském roce. Přímým přístupem na burzu tak máme zaručeny nejlepší ceny a nejnižší transakční náklady,“ uvedl Alan Svoboda, člen představenstva a obchodní ředitel ČEZ a pokračoval: “Nadále pokračujeme v nákupu i prodeji povolenek jak bilaterálně prostřednictvím rámcových smluv, tak i prostřednictvím brokerů. Průběžně uzavíráme rámcové smlouvy s dalšími subjekty z řad energetických firem a finančních institucí. Máme uzavřeno již téměř 15 rámcových smluv s největšími obchodníky s povolenkami CO2 v Evropě. Toto své know-how a infrastrukturu nabízíme i dalším zájemcům v ČR, kteří by chtěli prodat nebo nakoupit povolenky, formou brokerské služby“.

Na českém trhu, ale i na ostatních trzích na kterých ČEZ obchoduje, je celá řada subjektů, které jsou držiteli emisních povolenek a s ohledem na jejich výrobní cyklus, technické a nákladové parametry potřebují část svých povolenek dokoupit nebo naopak prodat. Tento mechanismus je jádrem Evropského systému, ve kterém jsou povolenky nákladovým faktorem motivující firmy tlumit znečišťující výrobu a investovat do modernějších a čistších technologií, přitom uspořenými povolenkami kompenzovat ušlý zisk a investiční náklady. Případně potřebují povolenky dokoupit při růstu objemu jejich výroby a tudíž růstu znečištění. Tyto firmy ale často nemají potřebné obchodní technologie, znalosti a prostředky pro přístup na evropský trh s emisními povolenkami. ČEZ tuto obchodní infrastrukturu má a je připraven nabídnout své služby těmto subjektům. Vzhledem k celkové bilanci přidělených povolenek v ČR se jedná spíše o doplňkovou službu ČEZ našim obchodním partnerům a zákazníkům.

„Systém emisních povolenek, tak jak byl navržen, ovlivňuje výrobní mix zdrojů a tím nepřímo i cenu elektřiny. Obchodování emisních povolenek je logickou součástí optimalizace portfolia výrobních zdrojů. Pro společnost ČEZ i přesto zůstává primární výroba, obchod a prodej elektrické energie. V letošním roce přitom ČEZ zřejmě překoná rekordní objem výroby z minulých let. V loňském roce jsme využili vysokých cen povolenek k prodeji části alokovaného objemu. Ke konci roku jsme naopak za nižší ceny nakupovali. Uplatnili jsme přitom na trhu dodatečný objem elektřiny z vlastních zdrojů. Letos předpokládáme, že bude naše bilance povolenek zhruba vyrovnaná. Již příští rok nám však mohou povolenky chybět. Očekáváme, že naše zdroje pojedou naplno, protože nahradí odstavený výkon na Slovensku. Povolenky budeme muset dokupovat nebo získat z projektů JI/CDM *), které rozbíháme“ uvedl Alan Svoboda.

Ceny emisních povolenek v posledních měsících fluktují v rozsahu 20 - 23 EUR za tunu.. Volatilita cen je dána kolísáním nabídky a poptávky a reakcemi trhu na významné události na energetických trzích. Budoucí vývoj ceny závisí především na celkové evropské bilanci tohoto systému.

Projekty JI/CDM - jde o projekty ve světě, pokud firma investuje ve státech (které podepsali Kjóto) mimo EU do úspor emisí, pak investor získá povolenky zde uspořené - příklad, firma investuje v Číně do zvýšení účinnosti elektrárny o 2 procenta, do výstavby větrné farmy atd. a může tak získat zde uspořené povolenky.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
    14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m