Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv

11.01.2006 11:15
Autor: KBC/Patria

Polská vláda zvažuje případnou akvizici 73% podílu Unicredito v Bank BPH
Podle titulní zprávy polského deníku Rzeczpospolita zvažuje polská vláda případnou akvizici 73% podílu Unicredito v Bank BPH, a to v případě pokud polští regulátoři nedají Unicredito povolení pro převzetí a fúzi s Bank Pekao. Podle dostupných zpráv by vláda po získání podílu od Unicredito prodala tento podíl Rabobank, která vlastní 37 % Eureko, za účelem ukončení dlouhotrvajícího právního sporu kolem privatizace PZU. Rabobank je se 35,3% podílem strategickým akcionářem v BGZ, která by byla pravděpodobně fúzována s Bank BPH. Tyto informace nebyly potvrzeny z oficiálních zdrojů, ale deník uvádí, že tato záležitost byla projednávána na jednání PZU, kterého se účastnili generální ředitel společnosti Cezary Stypulkowski, bývalý ministr státního pokladu Andrzej Mikosz a premiér Kazimierz Marcinkiewicz. I kdyby se toto jednání uskutečnilo, je tato idea pochopitelně naprosto absurdní. Proto neočekáváme, že tato zpráva bude mít vliv na dnešní obchodování.

GTC zveřejnila svoje plány na expanzi
GTC na včerejší tiskové konferenci uvedla, že společnost plánuje urychlení svých operací v regionu investicemi ve výši 500 mil. EUR v letech 2006-2008, což se rovná přibližně 500 tis. m2, z čehož bude přibližně 320 tis. m2 věnováno komerčním projektům (kanceláře a nákupní centra). Podle GTC jsou tyto odhady konzervativní, protože zahrnují pouze projekty, na které už byly pozemky zakoupeny. GTC dále plánuje vstoupit v roce 2006 na trh v Bulharsku, Slovensku a Ukrajině. V Polsku plánuje v letech 2006-7 zahájit 10 nových projektů, včetně bytových domů a hotelu v Krakově. Větší dynamika provozu by měla být zajištěna joint-venture spoluprací s real estate fondy. Společnost uvádí Rumunsko jako zemi, kde se očekává největší nárůst cen. GTC uvedla, že po rekordních výsledcích ve 4Q05 očekává dobré výsledky i v 1Q06. Plánované investice hodnotíme jako povzbudivé, což může pozitivně ovlivnit cenu akcií. Nicméně díky outperformance akcií minulý měsíc je naše doporučení Držet.

Nárůst počtu poboček emFinanse
Podle rozhovoru s Ryszardem Slowinskim, generálním ředitelem emFinanse, novým finančním zprostředkovatelem BRE Bank, plánuje společnost pro tento rok dravou expanzi. EmFinanse má v současnosti pouze jednu pobočku, k níž hodlá přidat 10 dalších a zhruba 300-400 franšízových agentur v roce 2006. Slowinski uvedl, že emFinanse bude ve svém portfoliu nabízet produkty 5-6 bank a 2 pojišťoven (včetně Compensa). „Open platform“ koncept společnosti emFinanse je na trhu již dobře známý díky úspěšným distribučním kanálům, jako např. Expander nebo Open Finance. V srpnu představitelé BRE Bank uvedli, že emFinanse bude do tří let ziskový. Tyto zprávy jsou v souladu se strategií BRE Bank, a proto neočekáváme, že by měly zásadní vliv na dnešní cenu akcií. Opakujeme naše doporučení Prodat a fundamentální cenu 108 PLN za akcii.

Rozhodnutí o plynovodu Nabucco padne příští rok
Bloomberg cituje generálního ředitele společnosti OMV, Otto Musilka, který říká, že rozhodnutí o výstavbě plynovodu Nabucco padne do konce roku 2007. Samotná výstavba projektu v hodnotě 4,8 mld. EUR by mohla začít v roce 2008. Pan Musilek dále uvedl, že projektová společnost, která by plynovod provozovala postupuje úspěšně ve svých jednáních s dodavateli zemního plynu. Momentálně jsou partnery v projektu Nabucco společnosti OMV, MOL, rumunský Transgas, bulharský Bulgargaz a turecká společnost Botas. Finanční ředitel MOL nám minulé pondělí sdělil, že se společnost v současnosti nachází ve fázi, kdy již může uzavírat předběžné smlouvy s potenciálními odběrateli a dodavateli na obou stranách plynovodu. Jakmile bude přijato potřebné množství závazných objednávek, partneři by měli dát konečnou podobu finančním smlouvám a zahájit stavební práce. Pokud by se podařilo zahájit stavební práce v roce 2008, mohl by být plynovod zprovozněn v roce 2012. Nicméně se domníváme, že v tento moment by tato zpráva neměla ovlivnit cenu akcií MOL nebo OMV.

Výroční valná hromada společnosti Egis se bude konat 25. ledna 2006. Akcionáři budou rozhodovat o 15 bodech programu včetně nového generálního ředitele, auditovaných finančních výkazů za období 2004/05, dividend a členů představenstva a dozorčí rady. Egis včera zveřejnil podrobný návrh na výroční valnou hromadu. Podle tohoto návrhu byl auditovaný (HAS, nekonsolidovaný) čistý zisk společnosti za fiskální rok 2004/05 11,384 mld. HUF. Toto číslo je v souladu s předběžným odhadem zveřejněným v listopadu. Návrh na dividendu 120 HUF rovněž není překvapením, protože Egis vyplácí stejnou částku již několik let a uvedl, že majoritní vlastník společnost Servier nebude v dohledné době tento postup měnit. Nejzajímavějším bodem valné hromady bude pravděpodobně představení nového generálního ředitele paní Péterné Gál, který byl do funkce jmenován společností Servier po odchodu předcházejícího ředitele, pana Orbána, do důchodu. Valná hromada bude rovněž hlasovat o návrhu na založení distribuční společnosti v Rumunsku, čtvrtém největším trhu, na kterém společnost působí. Tato společnost by se měla starat o distribuci léků ze svých vlastních skladů. Nové farmaceutické nařízení v Rumunsku obsahuje povinnost vydávat léky INN na předpis, což poskytuje více prostoru pro generika. Změny na trhu si vyžadují vylepšenou infrastrukturu, proto se Egis rozhodl založit novou distribuční společnost. Podle obchodního práva v Rumunsku, vyžaduje založení společnosti, ve které je majoritním akcionářem zahraniční právnická osoba, souhlas valné hromady této zahraniční společnosti.

Zelená pro novou akvizici společnosti BordsodChem
Polský úřad pro hospodářskou soutěž včera schválil koupi společnosti Petrochemia-Blachovia. Obchod byl uzavřen v říjnu 2005, cena nebyla zveřejněna. Neoficiální zdroje uvádějí, že BorsodChem zaplatil přibližně 7 mld. HUF což by mohlo přinést roční úspory ve výši 1 mld. HUF

Klientům Patria Plus je denně k dispozici aktuální přehled středoevropských akciových trhů (ČR, Polsko, Maďarsko). Přehled obsahuje shrnutí vývoje jednotlivých trhů, důležité kurzotvorné zprávy s hodnocením dopadu na akciové tituly i výhled očekávaných událostí. Stahujte ZDE. (dokument je v anglickém jazyce)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m