Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv

Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv

02.01.2006 14:05
Autor: 

Polsko IT: Polská policie vyhlásí tendry za PLN 200 mil

Polská policie v pátek zveřejnila své investiční plány na rok 2006, které zahrnují vyhlášení kontraktů za PLN 200 mil. Výdaje budou financovány dotacemi z EU, zejména 300 mil. Schengenského fondu, jehož výnosy by měly být využity do konce roku 2006. SIS – Schengenský informační systém – bude nejdůlžitějším projektem v hodnotě EUR 170 mil., kdy se Polsko stane členem Schengenského prostoru v roce 2007. Pro splnění všech termínů musí policie, celní správa a Ministerstvo spravedlnosti úspěšně dokončit mnoho nabídek na tendry zahrnující modernizaci IT sítí a bezpečnostních systémů, stejně jako nákup hardwaru.
Podrobné rozdělení výdajů poskytnuté policií je následující:

- PLN 117m – bezpečnostní systémy, správa dat a zvýšení výdajů na systémovou přístupnost
- PLN 50m – modernizace sítí
- PLN 19m – vysílačky a kamer
- PLN 20m – systém uživatelské podpory

Očekáváme, že téměř všechny IT firmy, kotované na Varšavské burze, se tendrů zůčastní, tzn. ComputerLand, ComArch, Emax a Prokom Group. Myslíme si, že kvůli náročnosti projektů a krátkým termínům pro takový druh projektů by z toho mohlo těžit více firem.

KGHM popírá poplašné zprávy o zásobách mědi

KGHM uvedlo, že využití všech svých současných zásob mědi by trvalo 40 let, a popřelo tím páteční prohlášení náměstka ministra financí pana Heydla, který prohlásil, že současné zásoby budou během 11 let vyčerpány. KGHM řekla, že urychlí investice do průzkumu ložisek s mědí v Peru, Číně, Africe a Oceánii. Společnost nicméně neuvedla žádné další podrobnosti, to znamená, že uvedené projekty jsou teprve v rané fázi. Věříme, že se akcie vzchopí po pátečním 3% propadu. Opakujeme naše doporučení pro nákup v ceně PLN 65.2 za akcii.

Banka Pekao/BPH: jednání začnou tento týden

Polské Ministerstvo Národního Pokladu (obdoba českého FNM) vypracovalo dokument, který vyjmenovává hlavní nebezpečí pro polskou vládu při fúzi Bank Pekao a BPH. Dokument nevnesl více světla do nadcházejících jednání, jelikož tyto překážky už byly trhu známy delší dobu. Neočekáváme, že by zpráva dnes měla zásadní vliv na cenu akcií.

BA-CA koupilo 83,27% podíl v Nova Banjalucka Banka

Bank Austria Creditanstalt získala 83.27% podíl v Nova Banjalucka Banka (NBB) v Srbské republice, části Bosny. Kupní cena nebyla uvedena. BA-CA koupila podíl od Dragoljuba Lekice a European Construction Ltd. Banka je největší finanční institucí v Srbsku s celkovým jměním v hodnotě EUR 121 mil od 1H05 a 2,4% podílem na bosenském trhu. NBB má okolo 150 tis. drobných klientů v srbské oblasti. NBB byla privatizována v roce 2002. Zaměřuje se hlavně na malé a střední podniky a drobné střadatele. Získáním Nova Banjalucka Banka dosáhly aktiva BA-CA celkové výše EUR 564 mil. (k 30.6.2005), což znamená upevnění čtvrtého místa v bosensko-hercegovinském bankovním sektoru. Central Profit Banka (v současnosti vlastněná HVB) bude mít spolu s NBB 109 poboček. Podíl BA-CA na trhu Bosna a Hercegovina se zvýšil z 8,5% na 10,9%. HVB Centra Profit Banka a NBB budou nadále provozovány jako na sobě nezávislé entity. Zpráva nebyla očekávána, ale cena akcií reagovala v pátek pozitivně na zprávu, která byla zveřejněna během dne. Opakujeme naše doporučení na držení akcií.

ComArch: druhá fáze investicí SEE v hodnotě PLN 29,6 mil.

ComArch oznámila podepsání kontraktu v hodnotě PLN 29.6 mil. se společností Budostal-2 na výstavbu druhé fáze investice ComArch SEE. Výstavba by měla zabírat 14 tis. m2 a investice by měla být hotova do 30.6.2006. Investice SEE představuje rozšíření momentálně obývané budovy, kde se nachází softwarové vývojářské centrum a další oddělení firmy. Výstavba centra umožní ComArch získat daňový ochranný štít v podobě 75% investovaných výdajů. Daňová aktiva ve výši PLN 5,7 mil. byla uvedena ve výsledcích za druhé čtvrtletí 2005.

Emax: Podepsán kontrakt za PLN 0,6 mil.

Dceřinná společnost Emaxu Winuel podepsala kontrakt v hodnotě PLN 0,6 mil. se společností PSE – Polské energetické závody. Myslíme si, že zpráva může mít mírně pozitivní vliv na cenu akcií.

Emax: dokončena fúze s BI.COM

Emax oznámil, že byla zaregistrována fůze s BI.COM – 100% vlastněnou dceřinnou společností. BI.COM se pohybuje ve veřejné správě, zabývá se skladováním dat a oběžnými informačními systémy. I když souhlasíme s managementem společnosti, že v dlouhodobém horizontu by to mohlo přinést snížení režijních nákladů, očekáváme dnes pouze mírnou pozitivní reakci trhu.

Polcolorit: Změna v dozorčí radě

Páteční valná hromada společnosti Polcolorit odhlasovala zveřejnění svých nekonsolidovaných finančních výkazů podle IFRS a rovněž odhlasovala změny v dozorčí radě společnosti. Torquato Bonilaury byl nahrazen Jackem Welcem. Jacek Welc, 26 let, pracoval jako finanční poradce představenstva Polcoloritu v roce 2004, v současnosti pracuje v malé poradenské firmě Dolfamex. Tato zpráva je neutrální. Opakujeme naše doporučení na prodej akcií Polcoloritu za cenu PLN 2.14.

KBC/Patria

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data