Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Mytia: Sedm miliard korun na rozdávání?

21.12.2005 14:13
Autor: 

následuje úplné znění tiskové zprávy společnosti Mytia
Praha 21. prosince 2005 – Konsorcium Mytia dnes uveřejnilo dokumenty, kterými argumentuje v návrhu podaném na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten zahájil na jeho základě 15. 12. 2005 správní řízení, které má být dokončeno do 30 dnů. Podle názoru sdružení Mytia bude netransparentní a nekvalifikované rozhodnutí Ministerstva dopravy stát české daňové poplatníky o sedm miliard Kč víc. Takový je totiž rozdíl mezi nabídkovou cenou sdružení Mytia a cenou za systém společnosti Kapsch, který Ministerstvo dopravy nakonec vybralo. Podle konsorcia Mytia by skutečně bylo nejvhodnější, aby ÚOHS vydal předběžné opatření, které zabrání uzavření smlouvy mezi Ministerstvem dopravy a Kapschem do doby, než bude o návrhu rozhodnuto.

Konsorcium Mytia se zavázalo vystavět a zprovoznit mýtný systém rychleji a levněji, než ostatní účastníci. Jeho nabídku ministerstvo vyřadilo z výběrového řízení ještě před tím, než mohla hodnotící komise rozhodnout o její výhodnosti. Konsorcium zároveň dnes na adrese www.mytia.cz poskytlo veřejnosti přístup k důležitým dokumentům týkajících se výběrového řízení. Je zde k dispozici například rozhodnutí ministerstva o vyloučení konsorcia Mytia a text námitek, které konsorcium vzneslo na Ministerstvu dopravy.

„Za sedm miliard by se dala Fakultní nemocnice v Motole přestavět od základu,“ uvedl Sepp Leimgruber, generální ředitel společnosti Damovo Česká republika. „Stejných sedm miliard představoval téměř celý rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury pro letošní rok.“ Rozhodnutí vyloučit naše konsorcium nechápeme. Požádali jsme Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), aby přezkoumal podezření z netransparentního a neprůkazného chování ministerstva. Složili jsme kauci u ÚOHS ve výši jednoho milionu korun.“

Podle právní analýzy zpracované konsorciem se mělo ministerstvo dopustit řady chyb, které vedly k vyloučení konsorcia. Ministerstvo znemožňovalo podání námitek proti vyloučení z výběrového řízení například tím, že zmařilo možnost nahlédnout do Zprávy o posouzení a hodnocení nabídek. Ministerstvo prohlásilo, že nabídka konsorcia Mytia byla vyloučena také proto, že navrhovaný systém neshromažďuje centrálně všechna data o mýtných transakcích. „V nabídce jsme doložili, že náš systém shromažďuje data centrálně přesně podle požadavků zadávací dokumentace,“ uvedl Leimgruber.

Nabídka konsorcia Mytia je nejlevnější s nejkratším termínem uvedení obou etap do provozu. Z těchto parametrů lze dovodit, že i výnos z instalace systému by byl pro Českou republiku největší. Každý den prodlení představuje finanční ztrátu pro ČR a oddálení účinné regulace nákladní dopravy, která by zase vrátila dálnici řidičům osobních vozidel. Nabídka konsorcia Mytia je založena na systému, který je v provozu od 1. ledna 2001 ve Švýcarsku. Jde o nejdéle provozovaný a odzkoušený mýtný systém v Evropě. Systém umožňuje efektivní přechod na satelitní systémy s minimálními náklady.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data