Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na první pohled dokonalá ekonomika: HDP roste o 4,9 %

Na první pohled dokonalá ekonomika: HDP roste o 4,9 %

09.12.2005 9:36
Autor: David Marek

Komentář doplněn
České hospodářství se udržuje již několik čtvrtletí ve skvělé kondici. Ekonomika roste, inflací hýbou jen ropné šoky a změny regulovaných cen, nezaměstnanost se snížila a schodek běžného účtu se zmenšil na polovinu. Aby nebylo optimismu přespříliš, je nutné doplnit druhý pohled: neschopnost redukovat rozpočtové schodky a rostoucí dlouhodobá nezaměstnanost.

I ve 3. čtvrtletí naplnil hrubý domácí produkt očekávání a zvýšil se o 4,9 %, přesně jak jsme předpověděli po revizi zahraničního obchodu. Nicméně těžiště hospodářského růstu se posunulo od čistého exportu ke spotřebě. A to především zásluhou vládní spotřeby, kam ve 3. čtvrtletí přistály stíhací letouny Gripen. Z hlediska celkového HDP jde o neutrální účetní operaci, o stejnou částku se zhoršily čisté exporty. Jenže stejně jako jsou stíhačky reálné, jsou reálné i změny ve struktuře HDP. Navíc k posunu těžiště růstu HDP od čistých exportů k vládní spotřebě by došlo i bez stíhaček.

Spotřební vydání vlády se reálně meziročně zvýšily o 6,1 %, nebýt pronájmu stíhaček stoupla by o 2,1 %. Domácnosti utratily v obchodech o 2,9 % více, což je zhruba v souladu s reálným zvýšením disponibilního důchodu domácností.

Dynamika investiční aktivity mírně zrychlila. Hrubá tvorba fixního kapitálu meziročně stoupla o 3,2 % po růstu o 2,9 % ve 2. čtvrtletí. Na jedné straně sice pokračuje obnova vozového parku a rychle roste stavební výroba díky veřejným zakázkám na výstavbu dopravní infrastruktury, klesající dovozy strojů, ale omezují tempo růstu investic do strojního vybavení. Investice do bytů klesly o 5,2 %.

Kladným, i když menším, příspěvkem ovlivnil tempo růstu ekonomiky zahraniční obchod. Vývoz zboží a služeb reálně vzrostl o 10,9 %, dovoz o 6,1 %.

Z pohledu tvorby HDP ovlivnil dění nejvýrazněji zpracovatelský průmysl. Jeho příspěvek k růstu HDP činil 2,3 procentního bodu. Druhý nejvýznamnější příspěvek přinesl obchod a to ve výši 1,2 procentního bodu.

Údaje o HDP spočítaném důchodovou metodou umožňují exaktně spočítat vývoj jednotkových mzdových nákladů. Zde se nachází stinná stránka dnešních dat. Tento indikátor konkurenceschopnosti se několik čtvrtletí zlepšoval. Ve 3. čtvrtletí se však meziročně vzrostl o 1,6 %. Pro úplnost: Produktivita práce se zvýšila o 4,0 %.

Vraťme se ještě k vlivu veřejného sektoru na vývoj ekonomiky. Ono totiž nejde jen o vládní spotřebu. Veřejný sektor ovlivňuje HDP také prostřednictvím investic financovaných z veřejných rozpočtů, změnou daní a sociálními dávkami. Fiskální impuls spočítaný jako změna salda cyklicky očištěného primárního deficitu veřejných rozpočtů bez čistých půjček a dotací transformačním institucím letos patrně dosáhne hodnoty 1,8 procentního bodu HDP. Jednodušeji řečeno, nebýt vládního utrácení, zvýšil by se letos HDP pouze o 3,2 % a nikoli o 5,0 %. Možná se Vám zdá rozsah fiskálního impulsu vysoký, ale například příjmy z privatizace Českého Telecomu a Unipetrolu již byly z valné většiny utraceny a bez nich by hrubá tvorba fixního kapitálu a celý hrubý domácí produkt vypadaly výrazně jinak. Tristní je procyklický charakter fiskální politiky. Vláda svou politikou ekonomiku spíše destabilizuje, než aby využívala rozpočtové politiky ke zmírňování výkyvů v rámci hospodářského cyklu.

Potenciální produkt podle našich výpočtů nyní roste tempem 4,4 % ročně. Z 80 procent se na tom podílí růst produktivity výrobních faktorů, z 15 procent růst kapitálové zásoby a z 5 procent rostoucí zaměstnanost. Mezera výstupu se na přelomu loňského a letošního roku uzavřela a nyní výkon ekonomiky o několik desetin procenta přesahuje potenciální produkt. Vzhledem k vývoji jednotlivých výdajových položek HDP ovšem nevznikají v domácí ekonomice inflační tlaky. Domácí poptávka sice nabrala na obrátkách, její tempo růstu ovšem stále neohrožuje cenovou stabilitu a v kontextu vývoje kurzu koruny a cen nerostných paliv, se stále zvýrazňuje možnost odložení zvyšování úrokových sazeb z lednového termínu na později.

Za celý letošní rok očekáváme zvýšení HDP o 5,0 %. Příští rok naše prognóza obsahuje růst HDP o 4,7 %.


Váš názor
  • Odpovi uz konecne nekdo?
    11.12.2005 16:49

    Jak vysoky je priliv penez do statni kasy z dani firem,ktere zde podnikaji za tak zvanych investicnich pobidek.Je vseobecne znamo,ze hlavne tyto firmy a jejich vyvozy vyrazne zvedaji HDP.Proto se znovu a znovu ptam.K cemu je treba i 10 % narust HDP kdyz z toho nic nemame.
    dodo
    • ale máme Dodo,
      12.12.2005 11:15

      Nejprvě ta firma musí postavit továrnu. Stavbu většinou provádějí české firmy. Zahraniční firma pak zaměstnává lidi. Z mezd pak odvádí daně a pojistné. Zároveň ta firma kupuje subdodávky od našich výrobců. Jediné, co zahraniční firma neplatí, je daň z příjmu PO, pokud má daňové prázdniny. Jenže daň z příjmu PO platí jen ti, kteří vykazují účetní zisk. No a účetní zisk se daří NEvykazovat i mnoha českým PO po dobu mnoha let.
      Mirek
      • mirku mirku
        13.12.2005 10:52

        Tak ze soudruhu Mirku to je naprosto v poradku,ze vykup pozemku a zavedeni siti zaplati cesky podnikatel a zivnostnik ze svych dani.A to vase JEDINE CO NEPLATI je 26% ze zisku.Pokud vim tak cesky zivnostnik musi zaplatit minimalni dan dokonce i kdyz je v minusu.Secteno a podtrzeno je to lumparna nejvetsiho razu.A jak jsem uz rekl,HDP se zvysuje jen diky temto firmam,ale prisun do statni kasy zajistuji jen ti kdo zadne vyhody nemaji.To znamena,ze ceska ekonomika jde do h.... a nekdo sikovnymi manevry vytahuje jen cislicka ktera se mu hodi,ale do podstaty jsou lziva.P.S.podle tebe je Skanska ceska firma?A o subdodavkach vubec nemluv.
        dodo
        • Co zahraniční firmy přináší?
          14.12.2005 14:11

          Jedině jsou to hrubé mzdy (namísto státem vyplácené podpory v nezaměstnanosti) + odvod sociálního a zdravotního pojistného z těchto mezd ve výši 35%. Kolik je to v objemu, to nevím - nemám přístup k datům. I to by nebylo málo, pokud by zaměstnávaly pouze české občany. Druhá věc je, že část jejich zaměstnanců tvoří cizinci (stejně tak jako u řady „českých“ firem). Ale to už je jiný problém, který nesouvisí s příchodem zahraničních firem. O subdodávkách je třeba naopak mluvit, protože ty jsou jěště významnější, než nově vytvořená místa v zahraniční firmě, protože na jednoho zaměstnance v automobilce vznikne několikanásobek pracovních míst u subdodavatelů. U Hyundaye, by to mělo být pouze v Moravskoslezském kraji trojnásobek. Daňové prázdniny se mu také nelíbí, ale bohužel tak to ve světě chodí. Např. Poláci se na Hyunday třesou. Jinak Vám na to odpověděl již kolega Mirek. To jen pokud polopatě, pokud tomu nerozumíte.
          Luděk Hrabčík
          • mate pravdu NEROZUMIM TOMU
            15.12.2005 18:40

            ze zahranicni firmy dostavaji danove prazdniny a buduji se pro ne zony.Za stejnych podminek by cesti podnikatele byli schopni zamestnat stejne nebo vetsi mnozstvi zamestnancu a navic by nebyla ceska ekonomika jednostrane zamerena.Je to vysmech vas socanu vsem ceskym podnikatelum a zivnostnikum.A troufam si rict,ze ne jen vysmech,ale cilena likvidace na statu NEZAVISLYCH cechu.Ale vratim se k tematu a znovu tvrdim,ze rostouci HDP neprinasi CR ani zlomek toho co napriklad Slovensku.A k Nosovicim je treba rict taky to,ze budovat automobilku v mistech kde ceske strojirenske firmy trpi nedostatkem zamestnancu je do nebevolajici.Budovat automobilky ve kterych pracuji hlavne zahranicni zamestnanci a jeste za to zvyhodnovat zahranicni firmy je dokonce zlocin.Trvam na tom,ze misto aby se sjednotily dane pro vsechny tak aby se nastolily stejne podminky pro vsechny a pak by se dalo mluvit o rustu HDP,tak se v teto zemi velmi uspesne buduje komunisticky stat cinskeho typu.To znamena,ze o vsem rozhodujete vy socani a nepripustite jakoukoliv nezavislost.Tu potlacite za kazdou cenu.(vcetne pendreku,vyhrozovani,lzi,vezeni)
            dodo
  • Ale stejně pane Marku
    09.12.2005 14:00

    Na jedné straně píšete že, "nejde jen o vládní spotřebu. Veřejný sektor ovlivňuje HDP také prostřednictvím investic financovaných z veřejných rozpočtů". Avšak ihned dodáváte že "nebýt vládního utrácení, zvýšil by se letos HDP pouze o 3,2 % a nikoli o 5,0 %". Tak o jaké utrácení vlastně jde? O vládní nebo veřejné? Řekl bych, že o obojí.
    Luděk Hrabčík
    • Takže kdyby....
      09.12.2005 15:23

      Takže kdyby byly veřejné a vládní rozpočty vyrovnané, pak by bylo vše O.K.? Aha. Rozpočty se dají vyrovnat například zvýšením daní. Takže tomu mám rozumět tak, ze pokud vláda zvýší daně a dosáhne tím vyrovnaného rozpočtu, bude růst HDP zdravější, než dnes? Proboha to snad ne!
      ekonom
  • Pane Marku,
    09.12.2005 10:14

    mohl byste nám coby odborník vysvětlit, proč zmiňujete gripeny jako vládní příspěvek do růstu HDP? Nebyly náhodou Gripeny dovezeny? Pokud byly dovezeny, pak ten dovoz zhoršil obchodní bilanci. No a obchodní bilance se započítává do HDP. Takže dovoz gripenů by měl mít na HDP nulový vliv. Ale možná se mýlím.
    Mirek Šejna
Aktuální komentáře
24.04.2024
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m