Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

06.12.2005 14:55
Autor: 

Slovensko
Dlhopisový trh reagoval na pohyb kurzu koruny. Sadzby sa totiž často pohybujú spolu so spotovým kurzom koruny. Pre ilustráciu, iba počas pondelka spadli ročné sadzby dolu o 40 bps, čím korigovali predchádzajúci dvojmesačný rast smerom hore o 100 bps. Smerom dole sa pohla celá výnosová krivka. Krátky koniec o 30-40 bps a dlhý koniec o 10-20 bps. Pokles sadzieb pomohol štátu aj v aukcii 9-ročných bondov. Priemerný výnos dosiahol 3,65 % pri akceptovanom objeme 3,64 mld. SKK. Celkový dopyt bol 7,87 mld. SKK.

Polsko
Výnosy polských dluhopisů minulý týden vzrostly díky ponechání sazeb centrální bankou beze změny a poklesem očekávání, že cyklus snižování sazeb započatý v březnu bude v blízké budoucnosti pokračovat. Začátek minulého týdne zastihl trh na úrovni 4,74 %, 5,04 % a 5,20 % pro dvou, pěti a desetileté dluhopisy. První větší pohyb nastal v úterý, když se výnosy posunuly vzhůru průměrně o 8 bps v očekávání HDP za třetí čtvrtletí. Trh také citlivě reagoval na dodatky k návrhu rozpočtu na příští rok. I když vláda plánuje snížit deficit na 30,5 mld. PLN, chce toho dosáhnout přesunutím některých příjmů z letošního do příštího roku a ponecháním části nerealizovaných výdajů v tomto roce. HDP nakonec překvapil a způsobil růst výnosů po celé délce křivky. Naproti tomu ponechání sazeb beze změny a následný komentář nejasně varující před nebezpečím inflace mělo na trh již jen malý vliv.

Ve čtvrtek, přes původně negativní reakci na návrh Sebeobrany změnit zákon o centrální bance předpokládající mimo jiné snížení počtu členů Výboru pro měnovou politiku, se investoři vrátili na dluhopisový trh, když předseda vlády prohlásil, že nemá v úmyslu měnit statut centrální banky. Trh získal další podporu od ministerstva financí, které zpřesnilo výhled inflace v listopadu na 1,2 % y/y a na 1,2-1,3% y/y do konce tohoto roku. Středeční rozhodnutí ponechat sazby beze změny však rozptýlilo jakékoliv iluze, že by snižování sazeb pokračovalo. Krátký konec výnosové křivky proto zůstal do konce týdne na úrovni 4,80 %. Výnosy delších splatností poklesly výrazněji a končily týden na 5,16 a 5,18 % pro pěti a desetileté dluhopisy.

Maďarsko
Výsledek zasedání ECB, zejména pak následná tisková konference, znamenaly pro maďarské dluhopisy zřetelnou úlevu. ECB sice zvýšila svoji repo sazbu o 25 bazických bodů, avšak rovněž naznačila, že nelze počítat s tím, že byl zahájen cyklus zpřísňování měnové politiky. Právě tato věta byla klíčový pozitivním signál pro domácí trh, díky ní se dluhopisům podařilo vymazat většinu ztrát nabraných v první polovině týdne. Událostí číslo jedna pro trh dluhopisů bude nepochybně čtvrteční aukce tří a patnáctiletých dluhopisů. Před poslední aukcí (pěti a desetiletého dluhopisu) byl trh poměrně nervózní a ceny na sekundárním trhu šly dolů. Aukce však proběhla úspěšně a trh se ze svých ztrát zotavil. Obdobný scénář, byť v mírnějším provedení, by mohl nastat i tento týden.

Další klíčovou informací pro trh bude publikování emisního kalendáře na rok 2006. Agentura pro řízení vládního dluhu (ÁKK) bude emisní plán publikovat na čtvrteční tiskové konferenci. Trh bude velmi o kolik se především zvýší objem domácí čisté emise. Vzhledem k tomu, že se stát bude v roce 2006 explicitně podílet na financování dálniční sítě (ještě donedávná získávala zdroje vlastními emisemi Národní dálniční agentura) lze očekávat, že nabídka domácích vládních dluhopisů příští rok výrazně vzroste. Očekáváme tedy, že informace přicházející z tiskové konference ÁKK by měly podpořit spíše medvědí nálady na trhu.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m