Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důchody podle ODS: tři vady na (rovné) kráse

Důchody podle ODS: tři vady na (rovné) kráse

29.11.2005 9:53
Autor: David Marek

ODS se rozhodla narovnat snad vše, co jí přišlo pod ruku. Jedním z hlavních bodů jejího reformování je rovný důchod. Představa o budoucím důchodovém systému, o níž se mluvilo na víkendovém kongresu ODS, není úplnou novinkou. Stejné zadání od ODS obdržel Výkonný tým pro přípravu podkladů pro rozhodnutí o důchodové reformě v ČR. Hlavními body je postupné nahrazení současného systému rovným důchodem ve výši 20 % průměrné hrubé mzdy a pokles sazby pojistného na sociální zabezpečení připadající na důchody z 28 % na 20 %. Osob narozených před rokem 1946 by se reforma týkat neměla. Ročníky 1946 až 1974 by měly dostávat penzi namíchanou podle současného a nového systému a pro ročníky 1975 a mladší by platil jen nový systém. Věková hranice pro starobní důchody by se zároveň posunula na 65 let.

Podle výpočtů zmíněného výboru by se v úvodních letech realizace nastíněné reformy zhoupnul systém státních penzí do schodku zhruba 1,8 % HDP. Při stavu zbytku veřejných financí by tak mohlo být obtížné dostát závazku snížit rozpočtový schodek v souladu s Konvergenčním programem a splnit podmínky pro přijetí eura. To je první vada na kráse. Dlouhodobě by ovšem systém byl finančně udržitelný. Zhruba v polovině třicátých let tohoto století by se vrátil k vyrovnané bilanci a dále by saldo oscilovalo v pásmu plus minus dvě až tři desetiny HDP. Maximální dluh, resp. kumulované saldo, důchodového systému by nepřekročilo 20 % HDP. To jsou celkem rozumné výsledky.

Snížením sazby pojistného a vyplácených penzí v relaci ke mzdám se výrazně snižuje role státu v penzijním systému. Na zmenšeném hřišti se ale hraje podle pravidel tak silné solidarity, jakou nenajdete ani v programech levicových stran. Platby do systému jsou stanoveny procentně, výplaty jsou ale stanoveny fixní částkou. Princip zásluhovosti chybí docela. Druhá vada na kráse.

Asi nejdůležitějším předpokladem návrhu ODS je silná osobní zodpovědnost za financování svého stáří. Právě prvek osobní zodpovědnosti a motivace je ústředním bodem nejen penzijního systému, ale i celé ekonomiky. S předpokladem dokonalé racionality v reálném světě příliš často nepochodíte. Rizika penzijního systému lze diverzifikovat třípilířovým systémem, kde státní penzi (rovnou, NDC či jinou) a dobrovolné úspory doplňují povinné úspory. Stát ze sebe částečně snímá riziko, že se bude muset postarat jinými sociálními dávkami o méně zodpovědné občany. Důchod by měl činit 20 až 25 procent hrubé mzdy měl by být valorizován mzdově. Dnes by činil 3.810 až 4.760 Kč. Zároveň by měl být garantován minimální měsíční příjem 6.000 Kč. Tato disproporce vede k možnosti nahradit příjem z vlastních dobrovolných úspor doplatkem do částky zaručeného příjmu a zvyšuje tedy riziko morálního hazardu. Třetí vada na kráse. Řešením je valorizovat částku zaručeného příjmu pomaleji než rovný důchod, což ale znamená postupnou likvidaci sociální politiky.

Návrh ODS se ještě zmiňuje o bonusu za vychované děti (asignaci jejich plateb sociálního pojistného ve prospěch rodičů). Už jen chybí doplnit po vzoru pojišťoven malus za děti nevychované, drzé a nezaměstnané.


Váš názor
  • Osobní odpovědnost
    01.12.2005 12:29

    Návrh ODS není zlý, ale je nedotažený. Je to především proto, že dnešní společnost by to ještě neunesla. Myslím, že by se měli diferenciovat tři typy obyvatelstva: státní zaměstnanci, zaměstnanci v soukromém sektoru a podnikatelé. V případě prvním si vláda může diktovat co chce, je to její právo. V případě druhém by měla motivovat, v případě třetím ponechat na jednotlivci, jakou formu "zabezpečení" na stáří si zvolí - zda bude věřit státním garancím a jeho institucím, či soukromým fondům anebo zda bude pouze spoléhat na sebe a své blízké. Bohužel, dnes, kdy je 2/3 obyvatelstva důchodců a navíc původních zaměstnanců státu, je velice těžké změnit systém ze dne na den...
    capellen
  • Mate co jste si zvolili.
    30.11.2005 3:46

    Socialni vladu. Zadluzenou,nekompetentni,zkorumpovanou, a neschopnou udrzet svuj socialni stat. Ja budu mit duchod ve vysi 10% meho platu a nestezuju si. Kdyby Vase vlada znicila Zakonik Prace, a snizila dane a odvody statu podnikajicim, mohli by pracovat i ti 50ti leti. Byly by i znacne vyssi mzdy.Nizka nezamestnanost. Lide by si namisto podporovani dospelych deti a vnoucat meli myslet take vic na sebe. Aby ve stari mohli zit dustojne. Jenze vy levici volite a mate tedy to,co mate. Neudrzitelny duchodovy ( vlastne i jiny ) system.
    Thyronx
    • čemu se divíte ?
      05.12.2005 14:44

      Vždyť se podívejte na složení. Ti u vesla jsou většinou bývali členové KSČ a stejnými se i obklopují. Kam to dovedla KSČ za 40 let víme. Podobně to vedou i jejich nástupci v růžovém. Místo zodpovědnosti za sebe jánošíkovské braní bohatým a dáváním chudým. Jenže z těch velkých peněžních toků taky zůstává za nehty.
      jpal
    • :-)
      30.11.2005 7:40

      Tou zadluženou, nekompetentní a zkorumpovanou vládou myslí autor zřejmě vládu své nové domoviny, není-liž pravda, že :-))
      PaulC
  • Rovná daň a rovné dávky !
    29.11.2005 14:27

    Je třeba dívat se na celou věc komplexně. Pokud se podíváte na populistické návrhy p. Jířího Bradavice Paroubka tak zjistíte, že nic neřeší a pouze se snaží populistickými kroky sbírat body. Jeho návrh daňové reformy je paskvil. Neboť jednoznačně demotivuje schopné a inteligentní lidi, kteří vědí, že pokud hledají pomocnou ruku, tak ji vždy najdou na konci svého ramene. Pokud se chceme alespoň přiblížit Evropě či USA ve výkonnosti ekonomiky tak musíme udělat to co třeba Irsko. t.j. podpora vzdělání, snížit daňové zatížení a udržet, či přilákat špičkové odborníky do ČR. Rovná daň je o tom, že se spousta lidí nebude snažit o daňovou optimalizaci a její kouzlo je v jednoduchosti. Chápu ten negativní ohlas, neboť daňoví poradci jsou velmi dobře placeni a zavedením rovné daně by přišli o velmi zajímavý bussines. Je to prostě lobování pro nepřehlednou daňovou soustavu.
    PaPaja
  • Vejměnek
    29.11.2005 13:11

    Ekonomičtí odborníci ODS v čele s TLUSTÝM: Jsem 58-ročník, od založení PF se snažím spořit maximální částku, což se mi více-méně daří (živím ještě 2 studující děti). Když si však spočítám, co na penzijním spoření mám a co tam za 15 let (důchod) budu mít, tak mi to při současné (malé) inflaci na vylepšení NAMÍCHANÉ penze postačí MAX 2 až 3 roky!! CO dál... PS:Pane TLUSTÝ z ODS, zkuste ještě k té "namíchané penzi v 65" přimíchat ještě PENÁL se spopelněním, abych aspoň nezatěžoval pozůstalé. Díky, Optimista.
    kkk
    • 29.11.2005 13:38

      pokud budou mit moje deti vysoky prijem a cast z jejich prijmu mi muze zvednout duchod tak proc ne. ja v to nevidim nic spatneho,alespon se rodice budou snazit,aby jejich deti dosahovali co nejvyssich prijmou.v soucasnosti je to demotivujici !!!!! to ze nejste schopen se o sebe ve stari postarat to je vase chyba :-( nemyslete si,ze ja ty 2 studujici deti neplatim taky.dcera je na soukrome VS a to me rocne stoji 40 000kc. manzelka dela taky VŠ. ze by me to nejak zatezovalo to se rict neda. do penzijniho fondu sporit maximalni castku je pekna blbost.naucte se pocitat %
      ppetr
      • Penze
        29.11.2005 17:31

        Co se týká té "blbosti o %", to přejdu bez poznámky. Co se týká max. spořící částky, tak víc jak 18000,- ročně se do PF nevyplatí spořit. To ví každý investor, i začátečník. A nechat se živit po tolika letech práce, to bych se musel stydět sám před sebou. PS:A jestli jsem se dotkl něčí stranické loajálnosti, tak se omlouvám. Byl to můj názor na úvodní článek.
        kkk
        • 29.11.2005 20:14

          spocitejte si jestli budete mit vice penez v PF nebo v akciich po 30 letech.
          ppetr
          • PF nebo akcie?
            30.11.2005 6:59

            Tak schválně, kde myslíte, že budu mít více peněz? A to nemluvím o penězích z vyplacených dividend. Tak co vy na to.
            kkk
            • Obojí
              30.11.2005 7:47

              Své investice byste měl rozložit a minimalizovat tak rizika.
              PaulC
              • Dvojí či trojí
                30.11.2005 8:46

                Naprosto s tím souhlasím a také tak činím PS:Díky za rozumný názor
                kkk
  • ODS nebo OPS?
    29.11.2005 13:07

    Poslední várka návrhů ODS (Tlustý atp.) ve mně vzbuzuje dojem, že ODS asi nemá zájem na vytvoření skutečně moderní demokratické společnosti, kde je silně zastoupena tzv. střední třída, tj. skupina motivovaných, spokojených, na státu nezávislých, aktivních, zodpovědných lidí. Návrhy ODS podle mě povedou k rozdělení společnosti na velkou část závislých (s garantovaným Tlustého úplatkem), na skomírající střední třídu, která bude i nadále nosičem vody, a užší skupinu "oligarchie", pro kterou jsou věci jako výše státem garantovaného příjmu, důchodu nebo DPH na potraviny zcela nepodstané a budou profitovat ze snížení daně příjmů. To může být zajímavé z hlediska podpory investic, ale má to nenulový dopad na společnost a její strukturu.
    • 29.11.2005 13:44

      ODS chce hlavne,aby se lidi zacali starat sami o sebe a je to tak taky spravne.mozna je to tvrde prirovnani,ale melo by to tak byt. pokud uzakoni 15% dan,tak se nikomu nevyplati dane obchazet a kazdy se bude snazit vydelavat co nejvice.cim vice pak budete vydelat budete "relativne" mene odvadet do systemu. soucasny system je maximalne DEMOTIVUJICI i pro me.proc bych se snazil,kdyz znacnou castku za svoje ryskovani pak odvedu statu !!!!!
      • nevím, co ODS chce
        29.11.2005 15:04

        ale z posledních návrhů nemám pocit, že jde o podporu samostatnosti, ale naopak (dávky má dostávat každý s příjmem do 26 tis.!) Podle mě to odskáče právě ta vrstva, která se snaží o sebe postarat a "zakotvit" ve střední vrstvě. Ale ta bude nejvíc bita, resp. nejméně stejně jako teď. Odvody procentní, ale důchod rovný, tj. pro tuto vrstvu velmi nízký, dávky již nedostanou, DPH srovnaná na 15% jim taky něco odkrojí, jinak na všechno si musí vydělat, jako zaměstnanci zdanění stejně neutečou..... (uf, to jsem se rozlítostnil)
        Miroslav Král
        • 29.11.2005 20:16

          1-2 generace to tzv. musi odskakat.to ze to budu zrovna je mi vcelku jedno.
          petr kocina
    • .....
      29.11.2005 13:30

      Celkem jste to dobře vystihnul, bohužel ČSSD i ODS v lidech, kteří vydělávají prací zdánlivě nadprůměrnou mzdu (řekněme cca 25-60tisíc korun, ale že musí platit tržní nájem nebo hypotéku je moc nezajímá, protože pak rázem tito lidé zase tak bohatí nejsou), vidí především zdroj peněz, nikoliv někoho, kdo se vlastním úsilým (vzdělání, píle, tvrdá práce atd.)postaví na vlastní nohy a od státu vůbec nic nepožaduje. Navíc pokud by zde opravdu nakonec vznikla silnější a početnější střední třída, tak by to mělo pozitivní dopad na dlouhodobou prosperitu a politickou stabilitu naší země.
      T.H.
    • vysvětlivka
      29.11.2005 13:09

      zkratkou OPS jsem myslel "populistická"
      Miroslav Král
  • pseudoreforma důchodů
    29.11.2005 12:19

    Ekonomičtí "odborníci" včele se soudruhem Tlustým se snad při tvorbě důchodového systému zbláznili a jejich mysl zahlušila teorie vrcholového komunismu - důchod všem rovně -všichni mají stejné potřeby ???. "neTržní" přístup k reformě - všichni přispívejte NEROVNĚ dle výše platů, za to obdržíte "ROVNÝ" důchod od státu - za tuto teorii by se nestyděl ani soudruh Lenin. Nechť tuto zemi ochrání všichni svatí od vlády tržních soudruhů. Motivace ODS pro dolních 10 milionů tedy zní - nepřiznávejte žádné příjmy, na výši vašeho důchodu nemají vliv,(zdravotní péči, vzdělání si stejně zaplatíte) neboď máte státem zaručenu jednotnou dávku 6000 Kč, volné peníze zhodnoťe jak umíte a uschovejte si na přilepšení stáří. Totální demotivace k placení daní !!!
    Pavel
    • 29.11.2005 13:55

      skoda,ze jste nic nepochopil. ani se nedivim,ze tak kricite. ja to rikam jinak - chytremu napovez .................
      petr kocina
  • mm, to myslíte opravdu vážně?
    29.11.2005 12:00

    tomu se říká kočkopes
    Vaclav Klaus nenarozený
  • pro autora
    29.11.2005 11:52

    Vážený pane Marku, s oblibou čtu Vaše články, ovšem tento bych řekl kvalitou mírně vybočuje. Možná při té vší kritice (které sice rozumím) by nebylo od věci se jen slůvkem zmínit, jak si podle Vašeho názoru tento návrh ODS stojí ve srovnání s návrhy důchodových systémů těch ostatních stran. Osobně nemám dojem, že by stávající garnitura měla lepší návrhy.
    abeille
    • Re:
      29.11.2005 12:05

      Dobrý den, několik obsáhlých analýz včetně modelů důchodové reformy (také srovnání názorů a plánů jednotlivých stran) je dostupných v sérii dokumentů na stránce Ekonomika/Analýzy Krátce na téma, například s názvem "Koncepce penzijní reformy – hledání základních parametrů (říjen 2004)". Děkujeme za názor.
      Patria Online
  • Reforma
    29.11.2005 11:03

    Beru to jako návrh k diskuzi, článek jako vcelku dobrou kritiku, ale poslední věta článku snad patří do bulváru nebo si jen autor léčí nějaký osobní mindrák?
    Martin
    • A nebo naopak :-)
      29.11.2005 12:06

      Poslední věta naopak vtipně a trefně vystihla problém důchodů obecně. V každé společnosti bude generace důchodců vždy závislá na generaci svých dětí. A to buď přímo (jejich děti jim budou pomáhat ve stáří) nebo nepřímo (platí za služby a výrobky zaměstnanců této generace). Tady ani největší spořínek se na stará kolena nevyhne tomu, že se pro něho musí buď narodit (nebo imigrovat) lékař, zdravotní sestra, řidič sanitky, popelář, topič elektrárenský atd. atd. Nikdo dnes nemůže garantovat důchod do budoucna - a to ani v minimální výši 20-25% ... Výši důchodu v budoucnu Vám mohou garantovat jen aktivně činní lidé této doby. Čili buď se nám podaří porodnost stabilizovat tak, aby se obnovil model rodiny 2+2(2+3) nebo je konec společnosti v naší roklince. Levicové partaje tak budou činit pomocí dávek, pravicové by pak měli navrhovat snížení daní. Oboje cílené na mladé rodiny.
      PaulC
      • 29.11.2005 14:04

        souhlas. Výši důchodu v budoucnu Vám mohou garantovat jen aktivně činní lidé této doby. - proto castecne spoleham i na vlastni deti.neverim tomu,ze by se o me nepostarali i kdyz to spise potrebovat nebudu. postaram se sam a klidne mohu jit s fleku do duchodu uz dnes a to mam do oficialniho duchodu jeste hooodne daleko.
        petr kocina
  • Váš názor byl zrušen
    29.11.2005 9:56

    Váš názor byl zrušen z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
    Lojza
  • ODS a pravicová strana?
    29.11.2005 9:08

    To opravdu ani omylem, když navrhuje superlevicový (hotový komunismus :-)) přístup k penzijní reformě, odvádím podle výše plat a dostanu nízký stejný důchod pro všechny. Se pánové z ODS asi trochu zbláznili, když s tím vůbec vylezli na veřejnost. To už soudruzi v ČSSD navrhují rozumnější model, který ve výši důchodu zohleďňuje, kolik jsem do systému přispěl.
    T.H.
    • souhlas
      29.11.2005 15:11

      taky bych řekl, že reálná politika ODS není a především nebyla zásadně "pravicovější" než je stávající ČSSD. Odpor k privatizaci (bank), odpor k deregulaci nájemného...
      Miroslav král
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.