Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ERÚ omezí ceny plynu kvůli stížnostem a monopolnímu charakteru trhu

ERÚ omezí ceny plynu kvůli stížnostem a monopolnímu charakteru trhu

14.11.2005 10:21
Autor: 

Následuje tisková zpráva ERÚ:
Energetický regulační úřad zavede opatření na ochranu oprávněných zákazníků
• Ceny pro oprávněné zákazníky pro rok 2006 budou pod kontrolou Energetického regulačního úřadu,
• Energetický regulační úřad informoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Energetický regulační úřad obdržel řadu podnětů od konečných zákazníků, kteří se podle zákona č. 458/2000 Sb., energetický zákon, stali od 1. ledna 2005 zákazníky oprávněnými a kteří se cítí být poškozováni vystavením účinků nefungujícího soutěžního prostředí.

Dále v září t.r. se na Energetický regulační úřad obrátilo Sdružení velkých spotřebitelů energie s žádostí o urychlené řešení cenových sporů mezi oprávněnými zákazníky a RWE Transgas, a. s., kteří se cítí být poškozováni nefungujícím soutěžním prostředím na trhu s plynem.

Na základě těchto podnětů provedl Energetický regulační úřad analýzu stávajícího stavu trhu s plynem v České republice, stupně jeho liberalizace, úrovně konkurence a analýzu důsledků, které s sebou přinese další etapa liberalizace tohoto trhu od 1. ledna 2006.

Z uvedené analýzy a probíhajících správních řízení vyplývá, že:

a) stížnosti těchto zákazníků jsou oprávněné,
b) neoprávněně získaný majetkový prospěch signalizuje podezření ze zneužití dominantního postavení na trhu,
c) k tomuto datu nelze očekávat takové změny na trhu, které by významně omezily dominantní postavení RWE Transgas, a. s.

Informace získané na základě stížností a podnětů oprávněných zákazníků a z vlastních šetření považuje Energetický regulační úřad za natolik závažné, že se rozhodl předat je Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže k prošetření, zda nedochází ze strany RWE Transgas, a. s. a jím ovládaných společností k porušení zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže.

S ohledem na to, že se od 1. ledna 2006 počet oprávněných zákazníků zvýší na zhruba 130 000 a po zvážení všech okolností a s ohledem na skutečnost, že Energetický regulační úřad podle § 17 odst. 3 energetického zákona má za úkol chránit zájmy spotřebitelů, se rozhodl využít svého oprávnění vyplývajícího z § 1 odst. 6 zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, a omezí od 1. ledna 2006:

1) předávací cenu plynu mezi RWE Transgas, a. s. a obchodníky s plynem pro dodávky plynu oprávněným zákazníkům,
2) ceny dodávky plynu pro oprávněné zákazníky od obchodníků s plynem, kteří nakupují plyn od RWE Transgas, a. s.,
3) cenu za uskladňování plynu RWE Transgas, a. s.

Omezení výše cen má zabránit možnému kolapsu dodávek plynu konečným zákazníkům v České republice, kdy na jedné straně se trh s plynem v České republice podle energetického zákona formálně liberalizuje a v důsledku toho jsou jednotlivé kategorie konečných zákazníků zbavovány ochrany prostřednictvím regulovaných cen, na straně druhé však žádná skutečná konkurence na trhu s plynem v České republice zatím nepůsobí a je pravděpodobné, že v nejbližší budoucnosti ani působit nezačne.

Energetický regulační úřad omezí výše cen z následujících důvodů:

1) Zemní plyn dováží do České republiky stále jediný dovozce, tj. společnost RWE Transgas, a. s., a ta zároveň majoritně ovládá šest z osmi velkých distribučních a dodavatelských společností.

2) K termínu zahájení plynárenského roku, tj. k 1. říjnu 2005, nedošlo k přidělení žádné přepravní kapacity pro nově příchozí obchodníky s plynem, z čehož je zřejmé, že v následujícím období bude dodávky na českém trhu zajišťovat pouze RWE Transgas, a. s.

3) Nedá se očekávat vstup nového dodavatele na český trh s plynem během celé topné sezóny 2005/2006, neboť veškerý plyn uskladněný v podzemních zásobních plynu pro dodávky na český trh patří RWE Transgas, a. s. Nikdo jiný než RWE Transgas, a. s. nebude schopen nabídnout dostatečnou flexibilitu a bezpečnost dodávky.

4) RWE Transgas, a. s. má a v dohledné době bude mít faktický monopol na poskytování služby uskladňování plynu v podzemních zásobnících bez zákonné povinnosti umožňovat regulovaný přístup. Přístup do těchto zařízení je přitom nezbytným předpokladem pro vznik soutěže na trhu s plynem.

5) Z celkového počtu 35 oprávněných zákazníků podalo 13 z nich Energetickému regulačnímu úřadu podnět k řešení sporů týkajících se dodávky plynu, zejména pokud jde o dramatické navýšení ceny dodávky plynu oproti cenám pro chráněné zákazníky.

Toto opatření Energetického regulačního úřadu neomezuje vznik konkurence na trhu s plynem v České republice ani nebrání oprávněným zákazníkům realizovat jejich oprávnění, zejména právo na volbu dodavatele plynu, a není tak v rozporu s cíli sledovanými směrnicí Evropského Parlamentu a Rady č. 2003/55/ES o společných pravidlech pro vnitřní trh se zemním plynem.

Omezení výše cen je dočasným opatřením. Předpokládá se, že na podzim 2006 bude provedena nová analýza stavu trhu a úrovně konkurence a podle jejích výsledků rozhodne Energetický regulační úřad o dalším postupu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data