Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Průmysl v září: auta a … dlouho nic

Průmysl v září: auta a … dlouho nic

11.11.2005 9:19
Autor: David Marek

Komentář doplněn
Průmyslová produkce se v září zvýšila o 0,8 % ve srovnání s předchozím měsícem, meziročně objem výroby vzrostl o 7,1 %. O více než polovinu zvýšení produkce se postarala výroba automobilů. Vliv ostatních odvětví byl podstatně menší. Pozornost si zaslouží obrat ve vývoji zaměstnanosti. V září se počet zaměstnanců průmyslových firem meziročně snížil o 0,3 %.

Na hřebenech Jizerských hor jsme si vypěstovali smrkové monokultury, z průmyslu se stává monokultura výroby automobilů a subdodávek pro toto odvětví. Ale stejně jako jsou zranitelné monokulturní biotopy, vystavuje se i český průmysl a celá ekonomika riziku zvýšeného kolísání svého výkonu. V září se výroba dopravních prostředků meziročně zvýšila o 28,6 %. Kombinace dobré konkurenční schopnosti mladoboleslavské škodovky a náběhu výroby kolínské TPCA je vysvětlením. Mezi hlavní subdodavatele automobilek patří výrobci plastových a gumových součástek. V tomto odvětví produkce stoupla o 15,4 %. Výroba automobilů, plastikářství a gumárenství se v září postaraly o dvě třetiny růstu celkové průmyslové produkce. Vliv ostatních odvětví je podstatně nižší.

Varování přináší údaje o zaměstnanosti. I přes svižný růst produkce a zvyšování tržeb začala zaměstnanost v průmyslu opět klesat. Po několikaletém snižování počtu zaměstnanců přišel na začátku letošního roku kýžený obrat. Dlouhého trvání neměl. V srpnu se zaměstnanost meziročně snížila o 0,1 %, v září již o 0,3 % (3.400 osob). Zmíněná odvětví související s výrobou automobilů sice nabírají zaměstnance, nikoli však v takovém počtu, aby vyvážila pokles zaměstnanosti ve zbytku českého průmyslu.

Průměrná mzda v průmyslu meziročně stoupla o 4,8 % na 17.893 Kč. Vzhledem k podstatně rychleji rostoucí tržbám a klesající zaměstnanosti se jednotkové mzdové náklady snížily o 4,6 %. Konkurenceschopnost české průmyslové produkce se tedy podle tohoto ukazatele i nadále zvyšuje, což je jedním z důvodů, proč se daří zvyšovat vývoz i přes pomalý hospodářský růst v západní Evropě.

Za celý letošní rok očekáváme zvýšení průmyslové výroby o 6,0 % po loňském růstu o 9,9 %.


Váš názor
  • 11.11.2005 10:14

    Ta Vaše informace o vývoji nezaměstnanosti je podpásovka. Mám dojem, že jste vypálil něco od boku, aniž by jste si cokoliv ověřil. Pokud se nemýlím, tak po prázdninách a to nejen u nás dochází vždy ke zvýšení nezaměstnanosti. Nakonec poslední statistika je v rozporu s Vaším tvrzením.
    • Žádný rozpor ani podpásovky se nekonají
      11.11.2005 10:29

      Údaje obsažené v tomto textu vychází z oficiálních údajů Českého statistického úřadu. Ověření žádáte na špatné adrese. Sezónnost (pokles po prázdninách) je v tomto případě irelevantní argument, neboť je řeč o meziročním změně zaměstnanosti. Nevím, jakou poslední statistiku máte na mysli, ale je třeba vzít úvahu, že ČSÚ provádí několik typů šetření a výsledky nemusí být jednoduše srovnatelné. Základní charakteristika je nicméně následující: celková nezaměstnanost skutečně klesla, ale nikolik díky průmyslu. Nová pracovní místa vznikla především ve stavebnictví a veřejném sektoru.
      David Marek
      • 11.11.2005 13:15

        Vy se domníváte, že v budoucnu bude míra zaměstnanosti v průmyslu vzrůstat? Srovnejte procento našich průmyslových zaměstnanců s procentem zaměstnanost v průmyslu na př. ve Spojených státech. Zaměstnanost v průmyslu bude i u nás mít trvale sestupnou tendenci na úkor služeb ať chceme nebo nechceme.
        • Odlišná diskuse
          11.11.2005 13:43

          Text na této stránce i odpověď na Vaší první reakci pouze interpretuje data o současném vývoji zaměstnanosti. Domněnky o budoucím vývoji zaměstnanosti v průmyslu nejsou součástí žádného ze zmíněných textů.
          David Marek
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data