Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komise přijímá opatření k omezení vysoké volatility kurzů

Komise přijímá opatření k omezení vysoké volatility kurzů

09.11.2005 17:41
Autor: 

Následuje tisková zpráva KCP
Komise průběžně vyhodnocovala příčiny neobvykle výrazných výkyvů kurzů, ke kterým v poslední době docházelo u některých akcií obchodovaných na pražské burze v systému SPAD. Následné šetření se soustředilo především na obchodování na úvěr, na uveřejňování informací o ukončení činnosti tvůrce trhu a také na možnou manipulaci s trhem prostřednictvím internetových diskusí.

Komise v současné době pokračuje v dalších šetřeních. Jedná se konkrétně o podezření na manipulaci s trhem nejen prostřednictvím obchodů, ale i prostřednictvím šíření nepravdivých, klamavých či zavádějících informací, na porušení pravidel pro poctivou prezentaci investičních doporučení a pravidel jednání obchodníků s cennými papíry ve vztahu k jejich zákazníkům. Dále se Komise zabývá možnými střety zájmů, a to jednak obchodníků s cennými papíry a jejich zákazníků, a také zákazníků jednoho obchodníka s cennými papíry navzájem. Komise rovněž šetří porušení oznamovací povinnosti týkající se hlasovacích práv jak ze strany některých obchodníků s cennými papíry, tak i ze strany samotných investorů.

Komise standardně průběžně monitoruje dění na českém kapitálovém trhu. Předmětem monitoringu nejsou jen uzavřené obchody, ale také například informace, které mohou vést k ovlivnění kurzu cenného papíru. Jedná se zejména o informace uveřejňované tiskovými agenturami, samotnými účastníky trhu a diskuse na internetu (tzv. chaty). Poznatky získané monitorovací činností jsou následně analyzovány, přičemž je mimo jiné zvažováno, zda odůvodňují přijetí regulatorních závěrů, například zavedení systémových opatření (změny legislativy), zahájení správního řízení o uložení sankce, případně připravení vzdělávacích materiálů apod.

Komise se v souvislosti s neobvykle vysokou volatilitou kurzů některých akcií obchodovaných v burzovním systému SPAD intenzivně zaměřila na analýzu příčin těchto kurzovních výkyvů. Z dosavadního šetření vyplynulo:

1) Obchodování na úvěr (margin trading) a jeho regulace

Mezi významné faktory vedoucí k výrazným výkyvům kurzu cenného papíru lze podle názoru Komise zahrnout enormní rozsah obchodování na úvěr s konkrétním titulem. Investor může poměrně jednoduše získat od obchodníka s cennými papíry úvěr na nákup cenných papírů ve výši až několikanásobku jím původně investované částky.

Obchodování na úvěr přitom významně působí na tvorbu a stabilitu kurzu především tím, že rozšiřuje koupěschopnou poptávku. Financování investice prostřednictvím úvěru využívá pákového efektu, a proto představuje relativně rizikovou obchodní techniku z hlediska jednotlivého investora. V případě poklesu kurzu na trhu lze poskytnutým úvěrům přičítat efekt prohloubení poklesu kurzu v důsledku nuceného výprodeje cenných papírů, poskytnutých jako zajištění úvěru. Poskytování úvěrů navíc přináší pro obchodníky s cennými papíry nutnost počítat s rizikem selhání klienta při splácení úvěru, které v konečném důsledku ovlivňuje obchodníkovu finanční stabilitu.

V současné době oblast obchodování na úvěr není v České republice na rozdíl od některých zahraničních zemí regulována ze strany státu ani organizátorů regulovaných trhů.

Přijatá opatření:

Na základě dosavadních poznatků z prověřování obchodování na úvěr Komise zpracovala návrh možného přístupu k regulaci obchodování na úvěr, k němuž iniciovala konzultaci s burzou. Výsledkem diskusí je záměr připravit změnu burzovních pravidel, jejichž koncept byl koncem září schválen burzovní komorou. Záměr přitom vychází ze zahraničních zkušeností, kde úprava podmínek obchodování na úvěr patří ke standardním opatřením.

Nastavování konkrétních úvěrových limitů je burzou diskutováno se zástupci obchodníků s cennými papíry, kteří maržové obchody svým klientům již umožňují nebo o poskytování této služby uvažují. Definitivní podoba úpravy musí vyhovovat požadavkům na zajištění stability trhu. Komise očekává, že nová pravidla by mohla vstoupit v účinnost počátkem roku 2006.

2) Uveřejňování informací o ukončení činnosti tvůrců trhu

Komise se také zabývala způsobem uveřejňování informací o ukončení činnosti tvůrce trhu ze strany burzy a vyhodnotila jej jako do jisté míry diskriminující pro ty účastníky trhu, kteří nejsou jejími členy. Doposud byly údaje o ukončení činnosti tvůrce trhu nejdříve zpřístupněny pouze členům burzy a posléze uveřejňovány ve Věstníku burzy, který též není veřejně dostupný. Běžný investor se tak k této informaci mohl dostat oproti členům burzy až se značným zpožděním.

Komise informaci o ukončení činnosti tvůrce trhu považuje s ohledem na pravidla obchodování v systému SPAD za informaci cenově citlivou.

Přijatá opatření:

Komise doporučila burze přijmout změnu, která by vedla ke zvýšení transparentnosti postupu při ukončování činnosti tvůrců trhu, a zvýšení informovanosti účastníků trhu a veřejnosti. Na základě přijatého opatření bude napříště taková informace kromě Věstníku zveřejněna i na internetových stránkách burzy, čímž bude zajištěn rovný přístup k této informaci. Tato povinnost bude rovněž zakotvena v burzovním předpise „Pravidla udělování oprávnění k činnosti tvůrce trhu ve SPAD“.

3) Manipulace s trhem prostřednictvím příspěvku v diskusi na internetu

V hlavním zorném úhlu Komise jsou samozřejmě manipulace s trhem a insider trading. Obecně lze konstatovat, že šíření dezinformací a nepravdivých zpráv majících v sobě kurzotvorný potenciál prostřednictvích internetu (chat, bannery, SPAM, webové stránky, diskusní portály) je podle názoru Komise jedním z typických případů jednání, jehož cílem je vmanipulovat investory do určité situace, například je podnítit k nákupu či prodeji určitého cenného papíru. Manipulátor tak veřejnost nechá jednat podle připraveného scénáře, na kterém v konečném důsledku on profituje, zatímco ostatní účastníci trhu tratí. Šíření manipulativních zpráv je považováno za tím účinnější, čím sofistikovanější a propracovanější je systém použitý k „mystifikaci“ investorů, tedy čím má větší potenciál působit reálně a důvěryhodně a čím více je pro investory obtížnější rozpoznat fakta od fikce.

Sami investoři by měli být ke všem nezaručeným informacím publikovaným na internetu skeptičtí a při zachování značné míry obezřetnosti zakládat svá investiční rozhodnutí na autentických informacích pocházejících z důvěryhodných zdrojů. Komise při šetření podezření z manipulace prostřednictvím příspěvků v internetových diskusích získala od telekomunikačního operátora identifikaci IP adresy, tj. identifikovala stanici, ze které byl vložen příspěvek, podle následně provedeného právního rozboru však Komise k tomu není oprávněna .

Přijatá opatření:

Komise iniciovala přípravu novely příslušného zákonného ustanovení. Ministerstvo financí požadovanou změnu zahrnulo do technické novely zákona o podnikání na kapitálovém trhu, která je v současnosti projednávána v poslanecké sněmovně.

O konečných výsledcích šetření všech výše uvedených podezření bude Komise veřejnost informovat standardním způsobem prostřednictvím pravomocných rozhodnutí vydaných ve věci správních řízení, případně podrobnými tiskovými zprávami.


Váš názor
  • Chacha bod 3 je zejmena pikantni
    10.11.2005 8:31

    Nejlepsi je veta, kde jeden profituje a ostatni trati. Myslím si že toto je princip trhu. Pokud budou vsichni profitovat muzeme z toho udelat stavebni sporeni a zrusit BCP i KCP.
    LA
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data