Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

01.11.2005 13:38
Autor: 

Slovensko
Výnosová krivka sa za uplynulý týždeň posunula smerom hore. Rýchlejšie rástli výnosy na krátkom konci a tak sa krivka opäť mierne vyrovnávala. Celkovo môžeme konštatovať, že sadzby išli hore o 20 až 30 bps. Týždeň bol pre obchodníkov veľmi hektický. Obchodovanie bolo poznačené jastrabím komentárom NBS o možnom zvýšení sadzieb. Ďalšími negatívnymi faktormi bolo zvýšenie sadzieb v ČR o 25 bps a turbulencie na poľskom dlhopisovom trhu. Predpokladáme, že vzhľadom na prudké vyrovnanie krivky v posledných týždňoch už nejestvuje veľký priestor pre jej ďalšie vyrovnanie. Krivka by skôr mala paralelene sledovať pohyb eurovej krivky. V dlhšom horizonte (v prípade štartu zvyšovania sadzieb na Slovensku) sa môže začať krivka postupne stávať viac strmšou (rýchlejší rast výnosov na dlhom konci).

Centrálna banka sa včera nechala počuť, že kurz koruny nezodpovedá ekonomickým trendom na Slovensku a slabá mena vytvára mäkšie menové podmienky. Koruna na tento komentár bezprostredne nereagovala. Bola najmä pod vplyvom turbulencií v Poľsku. Jej kurz sa však neprehupol cez poslednú intervenčnú hranicu NBS 39,200 SKK/EUR. Slovensko má z regiónu jedny z najlepších makrofundamentov. Má však druhé najnižšie sadzby po Českej republike a je najmenším trhom v Strednej Európe. Je teda často vo vleku udalostí prichádzajúcich z okolitých krajín. Pred nami je skrátený týždeň (v utorok je sviatok). Okrem štátneho rozpočtu nebudú zverejnené žiadne dôležité čísla a tak bude trh najmä pod vplyvom regiónu. V prípade tlaku na oslabenie SKK čakáme intervencie NBS.

Polsko
Minulý týden investoři prodávali nejen měnu, ale i dluhopisy a stejně tak i zde byly důvodem události na politické scéně. Trh začínal týden na úrovni 4,42 %, 4,78 % a 4,83 % pro dvou, pěti a desetileté dluhopisy. V průběhu týdne především odrážel vývoj na politické scéně a prakticky nereagoval na slabší zářijové maloobchodní tržby. Koaliční rozhovory mezi PO a PiS se ve středu dostaly do patové situace, když PiS nominovalo na post Maršálka Sejmu člena své strany. To druhá strana PO označila jako porušení předchozích dohod a využila toho k ukončení všech koaličních rozhovorů. Díky tomu se pak výnosy zvýšily v průměru o 20 bps. Dluhopisy s kratší dobou splatnosti na vládní krizi reagovaly mírněji, protože investoři předpokládají do konce roku ještě jedno snížení sazeb. Až o 40 bps však vzrostly výnosy likvidnějších pětiletých dluhopisů. Výraznější prodeje dluhopisů pokračovaly do čtvrtečního odpoledne, i když se investoři cenných papírů zbavovali do konce týdne díky předpokladům, že obě vítězné strany nebudou schopny vytvořit proreformní koaliční vládu.

Trh již do ceny zahrnul vytvoření minoritní vlády. Předpokládáme proto, že v tomto týdnu zbude již jen málo prostoru pro další růst výnosů. Jestliže budou koaliční rozhovory pokračovat, lze na trhu předpokládat zvýšenou nervozitu. Navíc hlasování o důvěře pro Marcinkiewicze nebude příští týden vůbec jednoduché.

Maďarsko
Dluhopisy na krátkém konci křivky utrpěly další ztráty poté, co vyšlo najevo, že část bankovní rady hodlala na posledním zasedání prosadit zvýšení základní úrokové sazby. Ceny dluhopisů na středním a dlouhém segmentu výnosové křivky navíc čelily krátkodobému propadu, který byl spojen s růstem výnosů v zahraničí a se zaujímáním výhodných pozic před aukcí pěti a desetiletého dluhopisu (aukce byla úspěšně upsána, avšak průměrný dosažený výnos vzrostl na 6.83 %, resp. 6.78 %).

Zkrácený pracovní týden bude bohatý především na zahraniční události, kterým bude dominovat úterní zasedání Fedu a čtvrteční mítink ECB. Existuje reálná hrozba, že FED či ECB vyšle trhům další signál o tom, že je nyní na pořadu dne boj s inflací, což by domácím dluhopisům samozřejmě ublížilo. Na druhou stranu trh nyní očekává, že MNB zvýší základní sazbu, což nekoresponduje s naším krátkodobým výhledem. Investorům, kteří mohou podstoupit krátkodobé kurzové riziko tedy doporučujeme krátký konec výnosové křivky.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data