Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Český Telecom - lepší, než se čekalo!

Český Telecom - lepší, než se čekalo!

27.10.2005 15:12
Autor: 

Komentář doplněn
Hospodářské výsledky Českého Telecomu za prvních devět měsíců roku překonaly očekávání trhu: Čistý zisk vzrostl o 6,5 % na 4,8 miliardy korun, trh čekal 4,26 mld. Kč. Také zisk na provozní úrovni překonal odhady, které byly na hladině 6,75 mld., výsledkem 7,4 miliardy Kč. Jde o meziroční zlepšení o 6,7 %. Výnosy za prvních devět měsíců vzrostly na 45,2 mld. a mírně tak překonaly tržní očekávání.

Následují vybrané body tiskové zprávy ČTc:

Přehled finančních výsledků skupiny ČESKÝ TELECOM

Výnosy 45,2 mld. Kč (- 2,9 %)
Provozní náklady (vyjma odpisů a amortizace) 24,2 mld. Kč (+ 0,6 %)
EBITDA 21,0 mld. Kč (- 6,6 %)
EBITDA marže 47 %
EBIT 7,4 mld. Kč (+ 6,7 %)
Čistý zisk 4,8 mld. Kč (+ 6,5 %)
Čistá zadluženost 11 %
Investice 3,2 mld. Kč
Poměr investic k výnosům 7,1 %
Volné hotovostní toky 13,7 mld. Kč (- 5,7 %)
Počet zaměstnanců skupiny ČESKÝ TELECOM 10 246 (- 12,5 %)

Konsolidované finanční výsledky

Výnosy, náklady a EBITDA
Celkové konsolidované výnosy skupiny ČESKÝ TELECOM dosáhly za první tři čtvrtletí roku 2005 výše 45,2 mld. Kč, což představuje meziroční pokles o 3 % a 1,5% meziroční pokles na čtvrtletní bázi, zejména díky výkonnosti mobilního segmentu v absolutní hodnotě a zlepšení v segmentu pevných linek v relativním srovnání s prvním pololetím roku 2005. Celkové konsolidované provozní náklady (vyjma odpisů a amortizace) činily 24,2 mld. Kč, což představuje meziroční pokles ve třetím čtvrtletí o 5,4 % (ve druhém čtvrtletí meziroční nárůst o 3,6 %) zejména díky segmentu pevných linek. Konsolidovaná hodnota EBITDA dosáhla výše 21 mld. Kč, když ve třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 2,8 %. Ve třetím čtvrtletí nebyly v nákladech zaúčtovány žádné významné jednorázové položky. Výsledkem je konsolidovaná hodnota EBITDA marže ve výši 47 % za první tři čtvrtletí roku 2005, což je o 2 procentní body více než v prvním pololetí.

Odpisy a amortizace
Konsolidované odpisy a amortizace dosáhly za první tři čtvrtletí roku 2005 výše 13,4 mld. Kč, meziročně o 14 % méně. Tento významný pokles je výsledkem nižších investic a změn v amortizaci goodwillu a vybraných nehmotných aktiv, které byly oznámeny již dříve v tomto roce. 180 mil. Kč představuje jednorázový odpis, který se týká změny v odhadu životnosti určitého zařízení v segmentu pevných linek.

EBIT, EBT a Čistý zisk
Díky poklesu konsolidované hodnoty odpisů a amortizace vzrostl konsolidovaný provozní výsledek před úroky a zdaněním (EBIT) a konsolidovaný zisk před zdaněním (EBT) za první tři čtvrtletí roku 2005 meziročně o 7 % na 7,4 mld. Kč a 6,9 mld. Kč. EBIT ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostl o 42 %, zatímco ve druhém čtvrtletí meziročně poklesl o 16 %. Konsolidovaný čistý zisk dosáhl výše 4,8 mld. Kč, meziročně o 6 % více.

Zadluženost
Celková výše konsolidovaných úvěrů skupiny ČESKÝ TELECOM k 30. září 2005 dosáhla 11,7 mld. Kč, což je o 59 % méně než ke konci stejného období předcházejícího roku. To představuje hrubou zadluženost ve výši 12 % a čistou zadluženost 11 %. Meziroční pokles konsolidované zadluženosti o 16,8 mld. Kč byl umožněn významnou tvorbou volných hotovostních toků v ČESKÉM TELECOMU i Eurotelu a výplatou části nerozděleného zisku Eurotelu do ČESKÉHO TELECOMU ve druhém a třetím čtvrtletí v celkové výši 5,7 mld. Kč. Toto snížení představuje zejména splácení syndikovaného úvěru získaného na nákup zbývajícího 49% podílu v Eurotelu v listopadu 2003 a obecné potřeby skupiny. Ve třetím čtvrtletí ČESKÝ TELECOM rovněž splatil 4 mld. Kč dluhopisů vydaných v červenci 2002.

Investice
Skupina ČESKÝ TELECOM nadále pokračuje ve své konzervativní politice vynakládání investičních prostředků. Celkové konsolidované investice v prvních devíti měsících roku 2005 dosáhly úrovně 3,2 mld. Kč, meziročně o 7 % méně. Z celkového objemu investic bylo 1,5 mld. Kč vynaloženo v segmentu pevných linek a 1,7 mld. Kč v Eurotelu. Poměr investic ke konsolidovaným výnosům ve výši 7,1 % odráží načasování investic a je pod úrovní ročního cíle indikovaného dříve.

Volné hotovostní toky
Celkový objem volných hotovostních toků generovaných skupinou ČESKÝ TELECOM dosáhl výše 13,7 mld. Kč, meziročně o 6 % méně, což je výsledek poklesu EBITDA.

Povinná nabídka převzetí
Po schválení Komisí pro cenné papíry učinila společnost Telefónica, většinový akcionář ČESKÉHO TELECOMU, dne 29. července 2005 menšinovým akcionářům nabídku převzetí za cenu 456 Kč za akcii. Tato nabídka byla platná od 30. července do 19. září 2005. V rámci nabídky vykoupila Telefónica 18,3 % akcií a zvýšila svůj podíl v ČESKÉM TELECOMU na současných 69,4 %.

Střednědobý výhled
Skupina ČESKÝ TELECOM bude i nadále aktivně reagovat na změny a trendy současného telekomunikačního trhu v České republice, zejména v oblastech širokopásmového připojení na internet, datových služeb a služeb s přidanou hodnotou. Hlavním cílem našich aktivit je co nejlépe uspokojit potřeby zákazníků a umožnit jim co nejefektivnější využití našich služeb za konkurenceschopné ceny. Nadále se bude skupina zaměřovat na udržení výnosů z hlasových a tradičních datových služeb.

Díky nové majetkové struktuře může skupina ČESKÝ TELECOM získat řadu hmatatelných významných benefitů vyplývajících z její užší součinnosti s Telefónikou. Ke klíčovým oblastem, kde může skupina ČESKÝ TELECOM využít zkušenost a ve kterých může spolupracovat s novým většinovým akcionářem, patří komerční a základní technický vývoj vedoucí k představení a propagaci nových služeb (např. UMTS, IPTV, IP služby s přidanou hodnotou, obsah, integrovaná zákaznická řešení). Dále se jedná o zlepšení provozní efektivity, které bude umožněno procesními a organizačními změny na základě zkušeností Telefóniky, synergie v oblasti nákupů vedoucí k úspoře zdrojů a další úspory v provozních a investičních nákladech. Některé projekty již probíhají, například projekt IPTV (založený na produktu, který Telefónica nabízí pod názvem Imagineo), nákup technologií pro služby vysokorychlostního internetu a UMTS a řada služeb s přidanou hodnotou založených na vysokorychlostním Internetu. Skupina ČESKÝ TELECOM je jediným integrovaným telekomunikačním operátorem v České republice pokrývající segment pevných linek i mobilní segment, což představuje další výhodu pro její zákazníky.

Hlavním strategickým cílem vedení skupiny zůstává udržení vedoucí pozice na českém telekomunikačním trhu. Hlavními aspekty finančního řízení skupiny ČESKÝ TELECOM zůstává důraz na dosažení nadprůměrné marže EBITDA, efektivní investice a silné volné hotovostní toky.


Váš názor
  • Na analytiky nespolehat
    27.10.2005 18:52

    No,tak jsem rad,ze jsem si na CTel udelal svuj nazor bez ohledu na straseni jak patne to s Telecomem je a nakoupil jsem.Telecom letos kvuli povinnemu odkupu moc neporostl (v porovnani s ostatnimi) a pokud bude i nejaka dividenda,tak to vubec neni spatne.Jeste ze mame analytiky - kdyz clovek udela pravy opak,uspech ma zarucen
    Rick
    • Doporučení
      02.11.2005 15:53

      Já už se delší dobu v Česku řídím jenom zdravým selským rozumem. Kdybych poslouchal rady různých klučíků s čerstvým diplomem, tak jsem asi na mizině. Buď jsou tak hloupí nebo to dělají naschvál. Spíš se kloním, k první variantě. Navíc u Telekomu mám delší dobu dojem, že zde platí "přání otcem myšlenky" Ta firma je zde tak nenáviděná, že ji všichni musí kritizovat, aby byli "IN". Přitom už ji pár měsíců řídí špičkoví manažeři z firmy, která už nějakou tu úspěšnou akvizici má za sebou. Proto bych všem "analytikům" poradil, aby se zkusili zamyslet nad tím, jestli by borci z Telefoniky dávali takové peníze za firmu, která je podle mnoha lidí u nás reliktem minulosti, které klesá počet pevných linek atd. Ještě se všichni budete divit, co bude z Telekomu za firmu!
      M.B.
  • co vase odhady?
    27.10.2005 15:47

    Kdo predikoval horsi vysledky na Patrii se opravdu neda spolehnout...
    trend
    • Váš názor byl zrušen
      27.10.2005 15:51

      Váš názor byl zrušen kvůli neodůvodněnému napadání společnosti Patria. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
      investor
      • ......
        27.10.2005 16:00

        to není nic nového ... většina českých brokerů podle mě záměrně podstřeluje odhady ... aby se pak mohlo psát ... jak to předčilo všechna očekávání....
        alarik
  • Odhady!
    27.10.2005 15:35

    A proto se podíváme na 475... děkujeme za doporučení, nakoupili jsme!!!
    • ano ano
      27.10.2005 15:46

      Doufam, ze ta cilovka 475 vam zajistila aspon par desitek lotu. Skoda jen, ze toto chovani neni moc fer ke klientum. Ale co, vzdyt jde jen o penize...;)
      gio
    • Bude nová cílovka
      27.10.2005 15:39

      554 během 8 dnů
      Klídek
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.