Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

25.10.2005 13:25
Autor: 

Slovensko
Slovenské dlhopisy sa v uplynulom týždni obchodovali v súlade s vývojom na globálnych trhoch. Výnosy vzrástli po celej dĺžke výnosovej krivky približne o 5 bps. Celkovo slovenská krivka naďalej znížila svoj sklon. Vývoj na zahraničných trhoch zostane kľúčovým faktorom ďalšieho vývoja aj v tomto týždni. Zasadá síce centrálna banka, na trhu však panuje všeobecný konsenzus, že sadzby zostanú nezmenené. Tento názor podčiarkol v uplynulom týždni i viceguvernér Barto, ktorý povedal, že v blízkej budúcnosti nevidí urgentnú potrebu hýbať sadzbami ani smerom hore ani smerom dolu. To je v súlade s našimi predpokladmi, keďže očakávame, že sadzby zostanú do konca tohto roka a zrejme i celý budúci rok nezmenené. Trh tak sústredí pozornosť skôr na komentáre predstaviteľov NBS. Očakávame, že krátky koniec krivky bude naďalej sledovať vývoj na devízovom trhu. Predpokladáme však, že sadzby pri krátkych splatnostiach zostanú stabilné. Dlhý koniec krivky bude pod vplyvom vývoja na trhoch západnej Európy. Nevylučujeme, že pri týchto splatnostiach príde k ďalšiemu rastu výnosov.

Polsko
Na rozdíl od zlotého se dluhopisům nepodařilo korigovat ztráty z předcházejícího týdne. Výnosy poklesly jen mírně (o 2 bps) na krátkém konci křivky, obligace s delší dobou splatnosti se posouvaly zvolna k hranici 5,0 %. Přitom počáteční hodnoty se zdály optimistické. Hned po pondělním otevření trhu na 4,51 %, 4,87 % a 4,92 % pro dvou, pěti a desetileté papíry poklesla celá křivka o několik bps v rámci korekce pohybu z předcházejícího týdne. Výnosy se však nezměnily v reakci na slabší údaje o srpnovém růstu mezd a prakticky ani v reakci na o něco vyšší růst průmyslové výroby a pokles výrobních cen, který byl již druhý v řadě. Překvapivé rovněž bylo, že přes klesající preference prezidentského kandidáta Donalda Tuska před druhým kolem prezidentských voleb, uzavíral trh týden v optimistickém duchu. Výnosová křivka se v pátek snížila o několik bps stejně jako na hlavních trzích. Tento týden se pozornost investorů zaměří zřejmě na koaliční rozhovory mezi vítěznými stranami, které by měly končit v příštím týdnu vytvořením nové vlády. Kaczynskiho vítězství přitom změní jen málo na vztahu mezi PO a PiS. Pozice Práva a spravedlnosti se sice o něco zlepší, konzervativci z PiS si však jistě uvědomí nutnost podpory druhé strany při prosazení svých záměrů. Předpokládáme proto, že obě strany dospějí k dohodě někdy v příštím týdnu, a to by měl trh kvitovat pozitivně. Náladu na trhu by přitom neměly výrazněji ovlivnit ani pondělní maloobchodní tržby ani středeční zasedání Výboru pro měnovou politiku. Předpokládá se totiž, že Výbor stávající sazby zachová nejméně do listopadu, kdy budou zveřejněny údaje o růstu HDP a programové prohlášení nové vlády.

Maďarsko
Negativní sentiment na trhu dluhopisů nepolevil ani minulý týden. Trh se zejména obával zveřejnění zprávy EK hodnotící maďarské veřejné finance (viz výše) a v důsledku toho výnosy ve středním a dlouhém segmentu křivky opět vzrostly (přibližně o dalších 20 bazických bodů). Změny na krátkém konci křivky byly minimální, což odráželo skutečnost, že málokdo očekával, že by bankovní rada MNB v pondělí přistoupila ke změně základní sazby.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.