Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Too good to be true?

Too good to be true?

24.10.2005 10:24

Česká ekonomika je prý tygrem střední Evropy, ne-li celé Evropské unie. Průmysl roste dvouciferným tempem, mzdy také rostou, příjmy státní kasy jsou vyšší než očekávání. Je možné se z takové záplavy dobrých údajů netěšit?

Ne nadarmo se ale ekonomii říká „dismal science“. Pro ekonomy totiž současná euforie nepředstavuje ani tak zasloužený triumf, jako spíš nevyužitou šanci. Česká ekonomika neroste proto, že by byla bůhvíjak vnitřně konkurenční: Stačí se podívat na neklesající nezaměstnanost, či na patetický stav (ne)reforem sociálního sektoru, důchodů či zdravotnictví.

Užíváme si zkrátka dividendy vstupu do Evropské unie, na který se u nás připravovali všichni zahraniční investoři a teď chrlí televizní obrazovky, automobily i sklo na evropské trhy. Efekt vstupu do EU se však vyčerpá (stačí se podívat na pokles dynamiky investic v posledních dvou čtvrtletích) a naše ekonomika se vrátí ke „svým“ 2 % růstu ročně.

Aby se to nestalo, musela by vláda využít letošní mimořádně příznivé situace a začínat něco dělat s veřejnými rozpočty. Třeba snížit dynamiku růstu mezd ve veřejném sektoru na nulu, valorizovat důchody jen minimálně nebo vůbec, snížit nemocenskou a eliminovat doživotní nárok na tzv. životní minimum, které je pro mnoho lidí vyšší než jejich potenciální mzda. Proč vlastně máme v období tak masivní konjunktury rozpočtový schodek? Co budeme dělat, až se růst zpomalí?

V podobně euforickém rozpoložení bylo Německo (východní) v polovině 90. let, kdy se zdálo, že všechno jde podle plánu Helmuta Kohla na „kvetoucí zahradu“. Dálnice se opravovaly, byty stavěly, všechny energetické sítě se rekonstruovaly. A mezitím se politici vyhýbali reformě sociálního systému a raději zvyšovali minimální mzdu, jakoby zapomněli, že veškeré investice nebudou k ničemu, pokud lidé nebudou ochotni pracovat. Když přišly těžší časy, rozpočtový schodek se prudce zvýšil, nezaměstnanost zůstala vysoká a celá země propadla do deprese, z které se doposud nevzpamatovala.

Bylo by neodpustitelné, kdybychom stejně prohospodařili několik ekonomicky dobrých let i my. Kdy bychom reformy měli dělat, když ne dnes?

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • ach ta cestina
    25.10.2005 2:10

    clanek dobry... ale cestina neni anglictina, slovo pateticky ma u nas uplne jiny vyznam
    menken
  • Pane Schneidere vysvětlete
    24.10.2005 14:01

    "Česká ekonomika neroste proto, že by byla bůhvíjak vnitřně konkurenční: Stačí se podívat na neklesající nezaměstnanost,", ...píše pan Ondřej Schneider. Tak nevím jestli to znamená růst produktivity. Nebo snad podle pana Schneidera pokles?
    Luděk Hrabčík
  • Sláva ČSSD.
    24.10.2005 12:21

    Škoda, že autor článku nezdůraznil zásluhu ČSSD za vstup České republiky do Evropské Unie. Váš server dělá často reklamu ODS a při tom se zapomíná, že vládla-li by v uplynulých letech ODS, tak bychom v EU z velikou prvděpodobností nebyli a kde by byl náš růst, že ?
    Ludvík V
    • ale ale, přání je otcem myšlenky?
      24.10.2005 14:21

      V EU bychom byli tak jako tak, nevím, jak jste přišel na to, že za ODS bychom tam nebyli. Takže zásluha ČSSD je na tom úplně stejná, jako kterékoliv jiné strany kromě KSČM, která jediná vstup odmítala. ODS jen na EU kritizuje byrokracii (která nám ekonomicky nepomáhá), ale podporuje volný trh v EU, který nám právě jako jediná "vlastnost" EU pomáhá.
      takeno
      • Ne tak docela
        31.10.2005 9:44

        Klaus sice o přistoupení k EU rád "hovořil", ale ve skutečnosti byly výsledky přístupových jednání jeho vlády velice slabé ... Měli jsme uzavřeno nejméně přístupových kapitol v porovnání s ostatními státy přistupujícími ve stejné vlně a EU nám dala jasně na srozuměnou, že pokud to půjde takto dál, že pro ni nebude problém nás přeřadit do další přístupové vlny (s Rumunskem a Bulharskem ...) a Klaus osobně z Bruselu odjižděl se vzkazem, ať si dobře rozmyslí, jestli vstupuje EU do ČR nebo ČR do EU ... (a ještě trapnější bylo, jak se Klaus vnutil na podpis přístupové smlouvy v Aténách, když ji standardně podepisovali jen předsedové vlád a ministři zahraničí ...). Můžeme samozřejmě diskutovat, jestli se nedaly některé přístupové podmínky dojednat lépe, ale v principu platí, že základní podmínky jsou pro kandidáty dané přístupové vlny zhruba stejné a čím později země do EU vstupuje, tím jsou pro ni přístupové podmínky tvrdší (zkuste porovnat např. naše dojednané přístupové podmínky s rakouskými ...).
        PaulC
      • Kdyby
        26.10.2005 11:11

        Vím, že v ekonomii podobně jako ve sportu neplatí kdyby. Ale položme si tu otázku. Kdyby se kdysi neobjevil Lájos Bacs, Pepa z Hongkongu a další obskurní postavy, tak by třeba nikdy nebyly investiční pobídky. A co by to znamenalo? Třeba to, že dnes bychom sice byli v EU, ale s nezaměstnaností třeba na polské úrovni. Tím nechci říct, že by ČSSD vládla nějak skvěle, ale vliv pobídek musí každý ekonom vidět, i když s nimi třeba bytostně nesouhlasí
        M.B.
  • Váš názor byl zrušen
    24.10.2005 12:07

    Váš názor byl zrušen z důvodu použití osobních invektiv vůči autorovi příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
    Lojza
    • Naprostý souhlas se zrušeným příspěvkem :-)
      24.10.2005 12:54

      Na humorná "doporučení" pana Schneidera nemá skoro smysl ani reagovat. Nápady typu: valorizovat důchody vůbec nebo jen minimálně (pořadí upraveno dle autorova "myšlenkového pochodu" :-) a přitom zdražit elektřinu, plyn atd. na evropské ceny - slušné ... Již nyní mají staří lidé, kteří žijí sami, problémy energie zaplatit ... Doporučuji porovnat Schneiderovic "doporučení" s Klausovic "neomylnými tvrzeními" - podobnost čistě náhodná :-) a kam ... nám tento neomylný teoretik pomohl škoda mluvit. Čili v době, kdy naše ekonomika šla do ... nám naši domácí "experti" tvrdili, jak je to teoreticky dokonale zmáknuté a když se jí daří (což bylo dle jejich "tvrzení" před několika lety naprosto nmožné :-), tak nám zase budou radit, jak se urychleně vrátit do předchozího stavu ... Čest jejich "práci" ...
      PaulC
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data