Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nový zákoník práce: triumf odborů?

Nový zákoník práce: triumf odborů?

11.10.2005 12:25

Český trh práce není zrovna příkladem efektivnosti. Nezaměstnanost se drží okolo hranice půl milionu lidí, mzdy vesele rostou i v místech s vysokou zaměstnaností, podíl dlouhodobě nezaměstnaných se stále zvyšuje. Současný stav trhu práce v České republice je výsledkem souhry několika faktorů. Nejsilněji působí velkoryse nastavený sociální systém, který vytváří pro zaměstnance s nízkými příjmy výrazně nemotivační prostředí, neboť si mohou přijít prakticky na stejné peníze i bez práce.

Sociální systém omezuje nabídkovou stranu trhu práce, ještě důležitější je však strana poptávková: tj.kolik lidí a za jakých podmínek jsou ochotné najmout české firmy. Poptávka po práci je ale v Čechách také výrazně oslabována: Firmy platí vysoké nemzdové náklady práce (sociální pojištění), mzdy jsou stále ještě regulovány (přinejmenším pro nízkopříjmová pásma, kde hraje roli minimální mzda). Nejdůležitější jsou však institucionální omezení v přijímání a propouštění zaměstnanců. Propustit zaměstnance je v Čechách velmi složitá a nákladná věc a firmy si proto opatrně vybírají zaměstnance, aby se vyhnuly nutnosti zaměstnance propouštět.

V takové situaci by se zdálo, že prioritou vlády by mělo být alespoň částečně uvolnit trh práce a stimulovat tak větší poptávku po pracovní síle. Jedním z nejúčinnějších nástrojů na regulaci pracovního trhu je „Zákoník práce“, norma stará již přes 40 let. Bylo proto nadějné, že se vláda konečně odhodlala k přepsání celého zákoníku, výsledek je však tristní. Nový zákoník práce by ještě zvýšil roli odborů v řízení firmy a vedl tak k dalšímu prodražování pracovní síly (ne nutně k vyšším mzdám!). Proč by, například, měly firmy zaměstnancům hradit odborářská školení? Proč by odbory měly mít právo veta u vnitřních předpisů firmy?

Zajímavým ukazatelem „liberálnosti“ pravidel trhu práce je možnost propouštět zaměstnance. U nás je to poměrně obtížné, i nevýkonným zaměstnancům je třeba jejich nevýkonnost „opakovaně vytýkat“ a všechno trvá měsíce. Například v Británii je naopak propouštění velmi snadné: Zaměstnavatel platí krátké odstupné do jednoho měsíce a může propustit téměř koho chce. A taky proč by neměl? Smlouva o zaměstnání není celoživotní a pokud firma začne dělat něco jiného, nebo se jí nedaří, nelze čekat, že bude stále platit zaměstnance, jakoby se nic nedělo.

Takový systém by naší odboráři jistě označili za diluviální a neoliberálně pomýlený. Ale odhlédneme-li od hesel a ideologie, v které zemi trh práce funguje lépe a umožňuje více lidem najít si práci? Nezaměstnanost v Británii je zhruba poloviční ve srovnání s námi a podíl dlouhodobě nezaměstnaných je nižší. Samozřejmě, cenou za to je vyšší „obrat“ zaměstnanců, vyšší podíl částečných kontraktů vyšší nároky na zaměstnance. Ale zkuste Britům navrhnout návrat do doby před 30 lety, kdy u nich byly odbory mocné a rozhodovaly o tom, kdo bude zaměstnaný a na jak dlouho. Ta doba skončila „v zimě nepokojů 1978“, která otevřela Margaret Thatcher cestu k zásadní reformě trhu práce v 80. letech. Kdy asi čeká taková zima plná stávek Českou republiku…?

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Falešné srovnání.
    12.10.2005 8:30

    Pan Schneider si vybral neporovnatelné. Anglie má úplně jiné podmínky. ČR může být srovnávána pokud bereme výchozí údaje např se Slovenskem - 15% nezaměstnanost, Polskem 24% nezaměstnanost atd. Příměry tohoto pána jsou vždy vybrány tak aby zaváděly. Nejsem pro zvyšování role odborů ale nejsem také pro používat pro to nesmyslná srovnání to vždy ublíží myšlence.
    Černý
  • Pěkné
    11.10.2005 19:41

    Velmi pěkně napsané, ale myslím, že nikdo z vlády si to nepřečte. A ikdyby si to přečetl , tak tomu asi neuvěří.....
    Ondra
  • Reakce
    11.10.2005 14:16

    Jsem velmi rád, že se tento problém týká jenom Čech! U nás na Moravě a ve Slezku umíme k těmto věcem přistupovat podstatně lépe! Akorát ta nenažraná Praha nás dosti zatěžuje.
    Lojza
  • Náklady práce
    11.10.2005 13:34

    Nevím proč si neustále podnikatelé stěžují na vysoké soc. pojištění atd, které musí platit za zaměstnance. Bylo by dobré, aby si porovnali naše náklady na hodinu práce s náklady ve vyspělých zemích. Nebo se snad stále chceme řadit t Asii a Balkánu? Jenomže nízké náklady na hodinu práce jsou jednodužší řešení než řešení technicko-organizační.
    Rejp
    • vyzkousej si to
      11.10.2005 15:21

      Vyzkousej si aspon na chvili podnikani v cechach.Najmi aspon 5 lidi a rok neco delej.Pak se ozvi a uvidime jak budou vypadat tvoje nazory soudruhu.
      dodo
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.