Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

20.09.2005 14:36
Autor: 

Slovensko
Výnosová krivka štátnych dlhopisov sa uplynulý týždeň veľmi nepohla. Naopak výnosy na swapovom trhu sa pohli mierne hore. Bondový trh je charakteristický menšou likviditou ako swapový. V najbližšom období je preto možné čakať rovnaký pohyb bondovej krivky. Výnosy išli hore v dôsledku viacerých faktorov. Jednak to boli politické turbulencie, ktoré spôsobili požadovanie väčšej rizikovej prirážky. Rovnako oslabujúci kurz EUR/SKK prispel k rastu výnosov. A nakoniec, k posunu krivky hore prospel svojím komentárom aj guvernér NBS Šramko. Ten uviedol, že centrálna banka je pripravená použiť včetky nástroje na zastavenie oslabovania meny. Slabá koruna totiž môže zvýšiť ceny importovaných tovarov a skomplikovať naplnenie inflačného cieľa. Trh si pravdepodobne tento komentár vyložil, že jedným z možných zásahov na podporu SKK by bolo zvýšenie úrokových sadzieb. Aj v tomto týždni by sadzby mali reagovať na pohyb spotového kurzu EUR/SKK.

Pondelková aukcia štátnych dlhopisov ŠD203 s kupónom 4,8 % a splatnosťou v roku 2009 dopadla pre ministerstvo úspešne. Štátna agentúra ARDAL predala bondy v objeme 3,1 mld Sk. Priemerný výnos pokračoval v poklese. V predchádzajúcej aukcii (koncom júna) bol výnos 2,72 % a poklesol o 10 bps na terajších 2,62 %. Celkový dopyt bol až na úrovni 11,6 mld. Sk. Záujem nerezidentov o aukciu bol slabý.

Polsko
Během příštího týdne očekáváme, že pozitivní nálada na dluhopisovém trhu potrvá i nadále. Poptávka poroste po zveřejnění růstu maloobchodních tržeb, který bude podle našich odhadů mírnější než očekávají trhy. Další posilování zlotého navíc zvyšuje šance na snížení úrokových sazeb již v průběhu září. V pátek v předvečer voleb je možná mírná korekce. Avšak vzhledem k více než jasnému výsledku volebního klání by neměla být nijak významná.

Maďarsko
Dluhopisy ve středním a dlouhém segmentu výnosové křivky utrpěly minulý týden nemalé ztráty, které byly v zásadě odvozeny dvěmi skutečnostmi. Za prvé, centrální banka využila v úterý příznivých cen a začala se zbavovat dluhopisů (splatných v roce 2014), které nakoupila při měnové mini-krizi na konci roku 2003. Ačkoliv banka prodávala jen malé objemy dopad na ceny byl poměrně značný. Ceny dluhopisů se navíc ocitly pod tlakem na konci týdne, když vyšlo najevo, že vláda nebude moci na projekty rozvoje dálniční sítě (ta je budovány s v rámci tzv. modelu PPP) vyčlenit mimo účty veřejných financí. To v praxi bude znamenat výrazné účetní navýšení deficitu, a tedy reálné nesplnění jednoho z maastrichtských fiskálních kritérií před rokem 2010 (což je oficiální cíl pro vstup forintu do EMU). V důsledku těchto nepříznivých zpráv se tak např. výnos desetiletého dluhopisu od úterý zvýšil o 16 bazických bodů.

Tento týden vidíme zejména rizika pro dluhopisy na dlouhém konci výnosové křivky. Jednak je to dáno tím, že v úterý zasedá FOMC, jednak KSH ve čtvrtek zveřejní revizi dat veřejných financí podle ESA95 za rok 2004. Obě události představují hrozbu, neboť mohou potvrdit současné negativní nálady na trhu. V prvním případě tím, že FED navzdory hurikánu Katrina naznačí přetrvávající ochotu zvyšovat americké oficiální úrokové sazby. V druhém případě je očekávána revize deficitu směrem vzhůru, která může zvýšit skepsi trhu nad vývojem maďarských veřejných financí. Nepočítáme tudíž s tím, že by dluhopisy na dlouhém konci výnosové křivky mohly v nejbližších dnech ztráty z minulého týdne rychle vymazat.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.