Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
…a opět o rekordech: složená daňová kvóta letos nejvyšší v historii

…a opět o rekordech: složená daňová kvóta letos nejvyšší v historii

19.09.2005 16:53
Autor: David Marek

Letošní státní rozpočet se vyvíjí velmi příznivě. Značný podíl na tom má výrazné zlepšení inkasa daní. Při současném tempu hospodářského růstu není divu. Před spuštěním reformy veřejných rozpočtů vláda počítala, že letos ekonomika zvýší svůj výkon o 4,2 %. Aktuálně roste HDP pětiprocentním tempem. Ale nejen zářná současnost české ekonomiky pomáhá veřejným financím. Vláda si pomohla i zvyšováním daňové zátěže. Složená daňová kvóta letos dosáhne nejvyšší hodnoty v novodobé české historii. Podle našeho odhadu by měla stoupnout na 35,2 % HDP, zatímco loni činila rovných 35,0 % HDP (po konsolidaci pojistného na sociální a zdravotní pojištění hrazené vládním sektorem jako zaměstnavatelem). Přitom v původním návrhu reformy veřejných rozpočtů z prosince 1992 se píše: „Významnou součástí reformy veřejných financí bude daňová politika. Vláda po celé čtyřleté období nebude zvyšovat celkové daňové zatížení a bude stabilizovat daňovou kvótu na úrovni roku 2000.“ V roce 2000 činila složená daňová kvóta 33,5 % HDP.

Obr.: Složená daňová kvóta (v % HDP)

Zdroj: Patria Finance

Celkové zdanění v české ekonomice měřené daňovou kvótou je ve srovnání s ostatními zeměmi EU podprůměrné (zde by se dala vést polemika typu „mezi slepými jednooký králem“). Závažnějším problémem je nevhodná struktura daňového systému spoléhajícího v nezvykle velké míře na přímé daně. Nicméně je evidentní, že vláda nesplnila svůj slib o nezvyšování daňové zátěže, měříme-li jí složenou daňovou kvótou po konsolidaci vládního sektoru. Nápravu by měl přinést až příští rok, kdy by měly vstoupit v platnost změny ve zdanění příjmu fyzických osob a dále klesnout sazba daně z příjmu právnických osob. Daňová kvóta by se tak měla vrátit zhruba na úroveň roku 2002.


Váš názor
  • Lumpový státní daně
    23.09.2005 21:22

    1.DPH 19% 2.Sociální a zdr pojištění 3.Dań 32%.Když to dáte dohromady pak z každé přijaté koruny jako podnikatel odvedu více než 50%.A tohle je daň.50%,50%,50%.Jako podnikatel fyzická osoba jsem okrádán legalním zlodějem zvaným tento stát vedený sockama,které patří za mříže.A ODS,která na jedné straně vytváří antiminoritní zákony o vyvlastnění si bere do huby ochranu minoritních práv akcionářů unipetrolu.Je to stejná chátra jako socky.Co se jim hodí do volebního guláše je vhodnééééééééééééééé.
    KLídekAREA51
  • Zajimava diskuze..
    23.09.2005 21:15

    Je poucne cist prispevky a na Patrii chodi opravdu asi lide kteri ekonomice rozumi. Nebudu polemizovat o ekonomice ale o politice a nasledujicich volbach.: Je totiz neuveritelne, ze CSSD podle statistik ziskava podporu v preferencich a ODS stagnuje. Ne ze bych ODS nejak vyrazne fandil ale maji v rukavu reformy ktere by mohly pomoci ekonomice a nasledne i vsem pracujicim (pozdeji i nepracujicim) uz proto bych je volil kdybych mel tu sanci. Zadna jina strana (vcetne CSSD) nema defaccto nic. CSSD jen vyrukovala s jakymsi snizenim dani zejmena tem nejchudsim a chudym. Stredni vrstva si neprijde na nic. Me osobne se jevi rovna 15% dan pro vsechny velmi spravedliva.Lide se maji odmenovat za podnikavost, zodpovednost ke svym zamestnancum a za to ze tvori ekonomiku statu. Soucasn vlada jim hazi klacky pod nohy at uz vysokym zdanenim,nebo Zakonikem Prace (vynalezu totalitni vlady CSSR). Myslim ze zmeny ke keterym v ZP doslo jsou podstatne vic namireny proti podnikum a podnikatelum, nez tehdy za "totalu". Vazim si dobre pracujicich odboru ale v Cechach odbory pracuji naprosto spatne a vydiraji majitele podniku. Pral bych jim nahlednout do prace americkych odboru UAW. A vyjednavani kontraktu mezi zamestnanci a firmami. To je slozita prace zabirajici mesice nez dojde k dohode. Stavka je reseni to nejhorsi.Na ni nikdo nevydela.
    Thyronx
    • Kdybyste mohl u nás volit ...
      24.09.2005 14:05

      ... a pak se musel řídit (nebo spíš tiše trpět) "zákony" (ve vlastní prospěch) zvolených individuí, tak by Váš kolovrátek zněl úplně jinou melodií. Kolik máte ve státech Krejčířů, Kožených ? Ani jednoho ? Čím to asi bude ? :-)
      PaulC
      • Socialistický kolovrátek
        27.09.2005 12:54

        Pokud vím, tak Krejčíře nedokázala zastavit právě policie spadající pod ministra vnitra nominovaného socialisty. Také tuneláři Svoboda a Snopková jsou důkazem křišťálovosti akce „čisté ruce“. Gross a kauze Unipetrol jsou jen třešničky na dortu. Jestli jsou v něčem socialisti pašáci, tak je to zlodějina – jak ta daňová, tak ta ekonomická.
        Rik
        • :-)
          27.09.2005 14:01

          A co (nebo kdo :-) je potom horší - ten, kdo nechal lidi jako Krejčíř okrást ostatní díky děravým zákonům o miliardy nebo je potom (možná opět za část těchto peněz ...) nechal utéct ? Že Svoboda se Snopkovou skončili ve vězení je naprosto v pořádku a je jen škoda, že po sponzorských "darech" v roce 1997 a dalších činech skutečných "ekonomických pašáků" neskončili tito "ptáčci" ve vězení také. A nemusíte ani moc vzpomínat kteří to byli - jsou to "překvapivě" úplně stejní strašáci do zelí jako dnes. V Langrově volebním kraji lidé už dávno bohužel volí raděj komunisty než ho ...
          PaulC
  • inkaso dani
    21.09.2005 13:07

    Vazeny pane Marek mohl by jste nam rict kterych dani se tyka to vyrazne zlepseni inkasa?A neni to nahodou DPH tazene rostouci cenou benzinu?Zajima me jaky jaky je rust dani ze zisku firem?Mam velke obavy,ze tento uz neodpovida udajnemu rustu ceske ekonomiky.Ze vseho mi vyplyva,ze udajny ekonomicky rust musi dotovat obcane ze svych penezenek.Je to rust ekonomiky ze ktereho nic nemame.
    dodo
    • Daně
      22.09.2005 16:19

      Každý růst ekonomiky musí někdo zaplatit. No a jak to můžou platit podniky a firmy, když své zisky daní v jiné zemi. Z toho potom vyplývá, že takový růst platí daňový poplatník a čím více platí, tím menší bude mít daně. To je přímá neúměrnost a finanční rovnováha při 5% růstu HDP za rok. :-))
      Kokosák
      • Teda pane Kokosák,
        22.09.2005 16:21

        vy jste teda myslivna!
        Emil
  • nepřímé daně
    20.09.2005 10:08

    Je zajímavé vyjádření autora o podprůměrnosti daňové kvoty ve srovnání v EU.Nazývat ostatní země slepými může pouze ten, kdo je sám slepý a malomocný asociál. Míra podílu přímý daní by se měla spíše zvyšovat, ne snižovat -kdo přímo daněný produkt užívá, nechť i zdanění platí. Zajímavé, jak pravicový "nezávislý" ekonom žádá solidaritu v placení daní, a nesolidaritu v sociální oblasti ??? Chudý nechť rovně /solidárně/ se podílí na placení daně a nesolidárně /rovně/ platí sociální služby - zdravotnictví, školství,apod., bere "rovný "jednotný důchod ??
    Pavel
    • ... a přímý blb
      20.09.2005 14:18

      Takhle to vypadá, když se do diskuse pouští někdo, kdo nerozumí ani základním pojmům. Přímo daněný produkt = přímá daň? ... tak to je fičák! Raději se nepouštějte do nalepování nálepek, kterým ani nerozumíte.
      Sam
    • Sám si protiřečíte...
      20.09.2005 13:41

      a) sám si protiřečíte... b) přímé daně (DPFO) by měly být snižovány ve prospěch daní nepřímých (DPH)... To je ekonomický konsensus v celé EU včetně zemí se sociálně-demoktarickými vládami...Jedině tak bude daně platit ten, kdo nejvíc spotřebovává (a tedy je bohatý)...
      QENtity
    • Muze mi nekdo vysvetlit ...
      20.09.2005 10:23

      Co je to "primo daneny produkt"?
      Phickus
  • Graf
    19.09.2005 19:15

    je velice pěknou ilustrací trendů vlády socialistů v této zemi, a celkem jasně odhaluje jejich taktiku sliby v. skutečnost. Skutečnost je (bohužel) taková, jakou si zasloužíme. Bohužel vždy pykají i ti,kdož socialisty nevolili, v mnoha případech dokonce pykají mnohem více, než ti, kdož voliči levice jsou (jsouce totiž zpravidla většími daňovými poplatníky).
    Bo
    • pozn. k "Graf"
      20.09.2005 10:23

      trend vlády "socialistů" opravdu není ideální. Je dosud mnoho těch, jež neplatí daně ze všech svých příjmů a není na ně metr (daňoví podvodníci), při čemž bezostyšně využívají všechny sociální služby státu.Je směšné tragicky komentovat 0,2% nárůst celkové daňové zátěže v zemi s podprůměrný zdaněním vůči EU. Raději platím tzv. nadprůměrné daně, než užívat slasti a perspektivy "Modré šance" , ač by pro mě byly výhodnější
      Petr
      • Sám si protiřečíte...
        20.09.2005 13:48

        Jak můžete být rád, že platíte vyšší daně, když z nich získávate méně, než byste měl získat ??? Modrá šance takový systém eliminuje... Modrá šance by pro Vás byla zcela logicky výhodnější... Krom toho srovnávat se s EU nemá smysl... Původní členové EU trpí dlouhodobou recesí v důsledku přeregulování a předanění, touto cestou bysme skutečně jít neměli...
        QEntity
        • Jak je to možné, kde udělali soudruzi z ČSSD chybu ???
          20.09.2005 13:53

          Jak je to možné, kde udělali soudruzi z ČSSD chybu ??? a) ekonomika nám několik let roste, je na historicky nejvyšších hodnotách b) máme obrovský deficit státních financí A přesto máme čím dál vyšší daně ???? Co budeme dělat až nám ekonomika zase neporoste ??? Budeme mít ještě obludnější deficit státního rozpočtu ??? Není lepší se už teď přestěhovat do Argentiny ???
          QEntity
          • DLUHY
            22.09.2005 9:29

            mate naprostou pravdu. rust je vytvaren vyssim a vyssim zadluzenim.
            ppetr
            • :-)
              23.09.2005 9:19

              A teď si představte si, že převezmete vládu v zemi, kde je hospodářství na pokraji krachu (měnová krize, bankovní sektor na kolenou, kolabující velké podniky). Co Vám zbude ? Nemáte jinou možnost než provádět expanzivní hospodářskou politiku, protože další restrikce be vedly k úplnému kolapsu. Takto by se zachovala v této době každá nově příchozí vláda (jen to zkuste porovnat např. s chováním Bushe po jeho nástupu k moci - přestože je pravicový politik, hospodářské oživení provedl mj. pořádným zadlužením státu). Dluh státních financí se nyní stabilizoval a ve srovnání s ostatními zeměmi dle poměru k HDP ještě na velice slušné úrovni. Máte pravdu, že přišel čas, kdy by měl státní dluh vzhledem k slušnému hospodářskému růstu začít klesat, což bude předpokládám v souladu s uvažovaným přijetím Eura. A nakonec si představte a sám sobě si po pravdě odpovězte: stojíte už pěkně dlouho v koloně na D1ničce a někdo Vám dá na vybranou - půjčej si a do dvou let jezděj plynule ve třech pruzích nebo budou pořád čekat, čekat a čekat v kolonách až se na opravu našpóruje ? :-)
              PaulC
              • DLUHY
                23.09.2005 9:52

                dokud tu budou socani tak dluhy klesat nikdy nebudou. je to v historii kazde socialisticke vlady.pujde to proste tak daleko az nastane kolaps - stejne jako v rodine.pak uz zbyde jen exekuce. koneckoncu ja jsem ted na dovoleny za investovany penize a ze sveho jsem to NEPLATIL. POKUD DLUHY TAK POUZE VZDELANI,NEMOVITOSTI,AKCIE,POZEMKY,INFRASTRUKTURA ..... rozhodne ne na SPOTREBU jako je treba rozdavani penez za nic.to ma lae v popisu snad kazda socanska vlada.jo a jeste co mozna nejvetsi dane.jen jsem zvedav kdo ty chudaky pak bude zivit az ti bohati odsud utecou ci predisponuji sve aktivity jinam. koneckoncu uz je twento proces v evrope zapocat.
                ppetr
                • Dluhy II
                  23.09.2005 10:28

                  Mně se také nelíbí zvyšování jak počtu tak i mezd státních úředníků (obecně státem přímo placených lidí - patří sem i soudci, lékaři, policisté atd.). Problém je, že tyto výdaje rostou za vlád všch partají od roku 1989 ... Bohužel, téměř každý, kdo se dostane v našich "poměrech" ke korýtku (a je celkem jedno z které strany :-) se snaží zabezpečit na další léta tak, že přenechá alespoň kousek svého mlsu pro některého do budoucna vděčného kamarádíčka (a nedělejme si iluze, že v nemocnicích, které se stanou akciovkami bude jejich vedení jmenováno krajskými "pravicovými" ouřady jinak ...). K údajnému zadlužování každou soc. dem stranou - několikanásobně Vám rozšířím obzory: SPD v tehdejším západním Německu v 70. letech rozhodně stát ke kolapsu nepřivedla, naopak silný hospdářský růst při téměř nulové nezaměstnanosti bylo něco nevídaného. Rozhodně to bylo lepší, než Klausovo lhaní o vyrovnaném rozpočtu (není žádným uměním dluhy přesunout mimo rozpočet, že :-). Závěry z procesů (nejen) v Evropě si generalizovat netroufám vůbec. Tyto problémy se týkají obecně vyspělých zemí a podstatnou roli zde hraje stárnutí populace (které ale nemá žádnou partajní nálepku, že :-). Čili vždy to bude o tom, aby ve vládě a parlamentu byli lidé, kteří na to mají nejen myšlením, ale i morálkou a je celkem jedno z jaké partaje. Naše banánové poměry vznikly tak, že zákony přijímali (a bohužel stále přijímají) lidé, kteří bohužel nesplňují ani jedno z kritérií.
                  PaulC
                  • Re dluhy II
                    29.09.2005 14:13

                    Máte ideu, kde takové lidi (kteří na to mají nejen myšlením, ale i morálkou) sehnat? Myslím, že ochota lidí být v nějaké funkci je rovna jejich touze mít moc z pozice vycházející. A naopak, kdo po moci netouží ji zase není schopen správně uchopit/uplatnit. Třeba se pletu a nějak se to nechá řešit: vzdělání + povinná služba ve státní správě ...;-) hned teď se asi ale musíme smířit s profíky velmi podobných typů.. a to bez ohledu na partaj, za kterou se předvádějí
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data