Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pasti, pasti, pastičky… jsou „býci“ v ohrožení?

Pasti, pasti, pastičky… jsou „býci“ v ohrožení?

19.09.2005 13:09
Autor: Roman Koděra, Patria Finance

Mnoho zúčastněných a přihlížejících tvrdí, že tři roky trvající „býčí trh“ na americkém akciovém trhu má dostatečnou energii nato, aby dotlačil index Dow Jones na 11 000 bodů - na těch 11 000 bodů, které jsme naposledy viděli před více než čtyřmi roky. Ale je tu několik „ale“, která se mohou stát býkům osudnými. Své signály vysílají stavební sektor, cena ropy a v neposlední řadě Fed.

„Jen těžko se smiřujeme s faktem, že něco může skončit“, ale jaké bylo rozčarování fanoušků baseballového týmu New York Yankees, když ve finále světové série jejich tým prohrál s Boston Red Sox, týmem, který nejprestižnější trofej amerického baseballu nezískal dlouhých 84 let. Nemůže podobné překvapení čekat v podobě následujících hospodářských výsledků Wall Street? Společnosti z indexu S&P 500 vykázaly v souhrnu osm čtvrtletí dvouciferný růst, čímž podle statistik Thomson Financial, která tato data shromažďuje od roku 1950, zaznamenaly historicky čtvrtý nejdelší růst. Když nic jiného, tak matematicky by se měla dostavit „změna“. Ta však s výjimkou reakce na hurikán Katrina prozatím nenastala.

Analytici na Wall Street očekávájí další dvouciferný růst v roce 2006 s již započítanými 17,2 % v aktuálním čtvrtletí. Podle některých analytiků existuje prý realné nebezpečí nesplnění těchto plánů, ale jen za předpokladu, že se následky hurikánu nepodaří včas napravit. Nicméně ve vší té záři můžeme přehlédnou nenápadný záblesk, jakési nepatrné, ale mnohdy pro další vývoj rozhodující „klopýtnutí“. Past nalíčená na společnosti může být kdekoliv a byla tu před Katrinou. Ceny ropy a plynu rostly ještě před ní a ačkoliv jedni věří, že Fed díky událostem po hurikánu zmírní své zvyšování úrokových sazeb, pak na druhé straně rostoucí ceny energií mohou roztočit inflační spirálu a tím donutit Fed k dalšímu zvyšování úrokových sazeb, a to až na 5 % do konce roku 2006.

Pokles ve stavebním sektoru a na realitním trhu může zasáhnout spotřebitelskou důvěru. Domácnosti budou muset začít šetřit. Jedním z důkazů byl uplynulý týden, kdy přes den volna ve Spojených státech zaznamenaly analytici pokles spotřeby pohonných hmot. Odborové svazy bojují za práva svých členů a společnosti mnohdy stráví měsíce vyjednáváním nad novými kolektivními smlouvami. Tím se dostávají do pasti produktivity práce a jejich vedlejší výhody pro zaměstnance mohou tuto produktivitu snižovat. Hlavní ekonom Lehman Brothers Ethan Harris tak nevylučuje růst hospodářských zisků společností pouze o 6 až 7 procent. Podle jeho slov to neznamená konec světa, ale určitě by to znamenalo, bude-li index Dow Jones do konce roku na 11 000 bodech, že se tam moc dlouho neohřeje.

A nakonec něco málo statistiky. Podle profesora yalské univerzity Roberta Shillera přizpůsobeno inflaci se S&P 500 obchoduje 26krát na předchozích dvanáctiměsíčních ziscích. V roce 1982, kdy „býčí trh“ začal, činil ukazatel P/E 7. Výsledková sezóna opět klepe na dveře, a tak budeme mít dostatek času posoudit, zda-li se jedná o pasti či pastičky.


Váš názor
  • huhulalbanda
    21.09.2005 19:07

    po kateřimě jde rita a to bude rito a až přijde filip tak budem v řiti
  • Investovani..
    19.09.2005 17:46

    Ano, zisky v akciich stavebniho sektoru se ted pohybuji okolo nuly. Da se ovsem ziskavat na akciich a fondech energii (GAGEX,FSESX,FSENX, REM,...) Da se investovat v "Latiske Americe" treba FLATX.. No a jak si povede DJ a NASDAQ je otazka: Kazdopadne ustupovat nebudou, spis maji schopnost nabirat. V Luisiane po hurikanu nastane asi "boom" - stavebni firmy budou mit hodne zakazek a to prichazi sezobna tropickych bouri na Floridu. Po kazde z nich neuveritelne stoupla cena pozemku i domu. Takze nikdo nevi jak se v sektoru stavebnictvi projevi letos. Da se predpokladat ze rozvoj (FDGRX) pujde nahoru, nezamestnanost neni vysoka ale zakaznicka duvera lepsi v nejblizsi dobe nebude. Cena ropy (energii) muze ovlivnit o nejakou tu desetinu i HDP a inflaci. Ta je ale vysoka po celem svete a v zemich kde je podstatne mensi kupni sila nez v USA. "Byci" v ohrozeni nejsou.
    Thyronx
  • Hezké, čtivé, ale... trochu vedle
    19.09.2005 15:00

    Co takhle do toho započíst slabej dolar, nízký úrokový sazby, předchozí pád, ... Takhle mi to připadá, že předhazujete jen argumenty, aby jste se dopracoval k předem stanovenému výsledku. Rothschild tipuje: DJIA-11k do konce roku, do roka a do dne 11,8k (možná víc). Pokud bude takhle levnej dolar, tak sešup nepřijde.
    Rothschild
    • Dolar
      25.09.2005 8:12

      Dlouhodoby prumer dolaru na euro je 1.24 , pokud k tomu pripocteme US obchodni bilanci je dolar nyni spise silny. Co se tyce akcii , snad necekate, ze se bude opakovat bublina roku 2000. Pri prvnich proplemech vsichni vycouvaji a to velmi rychle, pouceni prave rokem 2ooo. Mimochodem bavil jsem se o tom s Nerem , ktery ma uzasne pozorovaci schopnosti /posledni dva roky prakticky vse odhadl az na akcie P. Morris/ a ten to vidi na mensi svetovou hospodarskou krizi do dvou let z duvodu cen energii a pote nestability men.
      J.Baltazar
      • Marnost
        26.09.2005 8:42

        Je marnost na toto tema diskutovat, to si stejne kazdy uvedomi az prilis pozde. Malo lidi chape , ze A.Greenspan hospodarskou krizi odvratil uz v roce 2OOO/2001. Kdyz se ted obcas zmini o odchodu investoru z dolaru, nikdo tomu nepriklada vaznost stejne jako jeho vyrokum o rozpoctove disc..
        Nero
    • O-d-h-a-d
      20.09.2005 12:48

      Pája 2 zase tipuje DJIA 7,5k snad do roka podle toho, kolik ještě zbývá obyčejných lidí vkládajících své peníze do investičních a podílových fondů a případně si ještě založí penzijní připojištění (poptávka).
      Pája 2
      • Nachápu....
        20.09.2005 20:34

        To jako že když lidi budou vkládat prachy do penzijního připojištění (které mimochodem "na západě" investuje i do akcií), tak DJIA sletí na úroveň při útoku na dvojčata? Nebo to má sletět proto, že "hamižníků" už moc nezbývá??? Takhle to skutečně nefunguje, peněz je spousta, jen jsou teď pořád ještě někde jinde (dluhopisy, nemovitosti, hotovost, akcie na střední a východní evropě, ...) Věřte nebo ne, ale mejdan v USA a Evropě se teprve rozjíždí!
        Rothschild
        • Přesně tak
          21.09.2005 7:06

          Ano, myslel jsem to přesně tak. NOVĚ vložené peníze do fondů vytvoří jakousi poslední umělou poptávku po akciích DJIA.
          Pája 2
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.