Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Není prospekt jako prospekt

Není prospekt jako prospekt

16.09.2005 13:33
Autor: 

K 1. červenci 2005 uplynula lhůta pro implementaci směrnice 2003/71/ES („Směrnice“), o prospektu, do českého právního řádu, přičemž příslušný vládní návrh novely zákona o podnikání na kapitálovém trhu, kterým k této implementaci mělo dojít, prošlo 1. čtením v Poslanecké sněmovně a v současné době čeká na projednání Rozpočtovým výborem. K nově vzniklé situaci vydala dne 20. července stanovisko Komise pro cenné papíry („Komise“). Toto stanovisko obsahuje názor Komise na aplikaci Nařízení Evropské komise 809/2004 („Nařízení“), kterým se Směrnice provádí, a to pro přechodné období do doby, než česká novela nabude účinnosti (sama Komise odhaduje, že se tak stane nejdříve koncem roku). Z právního hlediska je zajímavé, jakým způsobem toto stanovisko kombinuje požadavky evropské a české právní úpravy.

Dle názoru Komise totiž nelze uvedené Nařízení přímo aplikovat, přestože je, jak sama Komise uznává, dostatečně podrobné, aby přímo aplikováno být mohlo (slouží ostatně jako předloha české novely). Své rozhodnutí zdůvodňuje Komise tím, že „nařízení stanoví obsah dokumentu (rozuměj prospektu), který české právo – přes shodné označení blízkého institutu – nezná“, a tím pádem „chybí institut, na který by toto nařízení dopadalo“. I nadále je tedy možno žádat o schválení užšího prospektu a prospektu o obsahu a formě podle stávající české úpravy a Komise v tomto případě Nařízení vůbec neuplatní.

Na druhou stranu se Komise snaží dostát základnímu požadavku Směrnice, kterou je tzv. jednotný pas pro emitenty, tj. povinnost uznat prospekt schválený v domovském státě emitenta ve všech ostatních (hostitelských) státech EU, a to bez dalšího správního řízení. Sama Komise k tomu uvádí, že „veřejnou nabídku či přijetí na trh lze na základě přímého účinku Směrnice provést i s „evropským“ prospektem schváleným v zahraničí.“ Nakolik je toto tvrzení o přímém účinku Směrnice v souladu s výše popsaným postupem podle českých norem, necháme na posouzení čtenáře.

Velmi komplikovaná je v tomto ohledu situace žadatelů, kteří v současné době žádají Komisi o schválení prospektu podle evropského práva, tj. prospektu, který by už nepodléhal schválení v ostatních státech EU. Komise schválí prospekt dle současné české právní úpravy a pokud bude obsahovat i informace dle komunitárního práva, „může žadateli vydat potvrzení, že dokument splňuje požadavky stanovené pro „evropský“ prospekt.“ Výsledný dokument by tak musel splňovat požadavky evropské varianty prospektu na vnitřní členění a zároveň obsahově pokrývat minimum jak podle české, tak podle evropské úpravy. Otázkou zůstává, nakolik budou výše zmiňované potvrzení Komise bez dalšího uznávat dozorové orgány ostatních států EU, když Komise sama deklaruje, že při schvalování postupuje podle stávající české úpravy. A není snad vydání onoho potvrzení samo o sobě aplikací Nařízení, o kterém Komise tvrdí, že ho aplikovat nelze?

Přes veškerou kritiku je nutno ocenit snahu Komise o zajištění právní jistoty tím, že jasně řekla, jakým způsobem bude postupovat. Nezbývá než počkat, až novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu ukončí stávající poněkud nepřehledné období, v němž unifikaci navzdory není prospekt jako prospekt.

Petr Jansa

Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m