Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zregulujeme Vás až zezelenáte…

Zregulujeme Vás až zezelenáte…

16.09.2005 11:44

Českou republikou obchází strašidlo. Je to strašidlo absurdních nápadů na různé státní regulatorní zásahy, které vymýšlejí politici a někteří dobře organizovaní výrobci.

Je smutné, že v čele tohoto „hnutí“ stojí ministerstvo financí, které by mělo působit jako ochránce ekonomického zdravého rozumu (a většinou tak i činí). Bylo to ale právě MF, které zaútočilo na české banky s použitím často až absurdních argumentů. Proč by například banky měly dodržovat stejné názvy pro své produkty? Proč má stát nařizovat, zda a kolik si banka účtuje za zrušení účtu? A proč by banky měly peníze za platby státu provádět zadarmo? (Neměli by třeba pekaři dávat státu rohlíky zadarmo, nebo pumpaři benzín zadarmo?)

Je pravděpodobné, že většina návrhů MF neprojde a že jde spíše o předvolební víření, kdy se politici snaží zalíbit voličům (proto také asi to velké a nápadné ticho napravo od ČSSD, kde se obvykle překřikují liberálové a konzervativci). Nicméně ministerstvo tím ztrácí kredibilitu, když se snaží zabránit jiným excesům. Posledním hitem českých zemědělců (kteří si užívají prudký růst dotací po vstupu do EU), je povinná kvóta „českých potravin“ v obchodech či zákaz prodeje za „podnákladové ceny“.

Je to hloupost, nejde to, stovky stran základních učebnic ekonomie ukazují, k jakým škodám by to vedlo, ale přesto tento nápad žije jako legenda. A jak má MF takové nesmysly odmítat, když samo požaduje na bankách prakticky stejně nesmyslné věci? Ministerstvo financí bylo již jednou v nedávné historii takto slabé: když hospodářskou politiku vlády určovalo ministerstvo průmyslu na čele s „praktikem“ Miroslavem Grégrem. Ta zkušenost byla tak tristní, že bychom si jistě nepřáli ji zopakovat. Pak by to ale chtělo trochu se mírnit v předvolebním regulačním zápalu.

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Každá rada dobrá
    20.09.2005 15:47

    Bankovní poplatky je věc sice nepříjemná, ale není to nic až tak zásadního. Mně by spíš zajímala tato věc. V rámci tzv. "záchrany" IPB jsem přišel jako všichni akcionáři o všechny akcie této banky. Nomura si to však nenechala líbit a zdá se, že nynější vláda ze strachu před mezinárodní arbitráží ustoupí a v jejím případě ji bude vzniklou ztrátu kompenzovat. Je nějaká naděje pro drobné akcionáře ?
    Milan
  • Reakce
    19.09.2005 9:20

    Kemo, nepleť se do věcí, kterým nerozumíš! Chápu sice, že musíš přisluhovat finanční loby, neboť je tvým chlebodárcem a samozřejmě jako Pražák nic jinýho dělat nebudeš, ale buď prosím tě ve svých výjádřeních alespoň trochu objektivní!
    Lojza
  • jasny priklad z ucebnice ekonomie
    16.09.2005 19:47

    Jestli jsem spravne pochopil ty zakladni ucebnice ekonomie tak trh se ridi nabidkou a poptavkou. V nasem pripade: Banky nabizeji ucty. Ja jako fyzicka osoba poptavam ucty. Ok, prichazim na trh bankovnich uctu a rozhoduji se, kde si ucet otevru. U nas v horni dolni je jen posta a sporitelna. Nevadi, klidne zajedu do mesta. Tak to mame jeste dalsi dve banky. Vsude poplatky - za ulozeni, za vyber, za kartu, za zruseni... Hmmm, co ted. Zadny ucet? Asi ne, kam by mi chodila podpora. Platit najem slozenkama? Hmm jeste drazsi. Ucet v Nemecku? No asi taky utopie. Jo, potrestam banky, ze tam dam malo penez. No fajn, jenze to stejne spis rozhodnu na zaklade urokovych sazeb a alternativni investice. Co mam delat? No nic, musim ji ty poplatky dat. Komu si muzu jit stezovat? Z banky me vyhodi, v hospode nic nevyresim. A je tu prece muj zakonny zastupce. Ten by neco mohl.... Konec prikladu. Doufam, ze tenhle priklad je dostatecne nazorny. Ja osobne uzaviram - regulace je v tomto pripade spravny postup.
    Jarek
    • 20.09.2005 10:32

      Tak nam jeste prosim nejakym nazornym prikladem vysvetlete, proc by mely byt ucty bez poplatku (upozorneni - to ze tomu tak nekde je neni odpoved na otazku "proc"). A abych Vam to zjednosdusil, vezmeme si priklad jedince, ktery nechce jine produkty nez bezny ucet, na ktery zacatkem mesice prijde vyplata a na konci mesice neni (temer) nic. Nechapu, proc by takovehle klienty meli ostatni dotovat.
      Phickus
  • Ministerstvo financí pod vedením právnického pablba
    16.09.2005 17:03

    Jak může MF produkovat rozumné věcï,když na postu ministra sedí právnícký pablb netušící co jso finance a nemluvím již o státní bezadné kase kase, kterou Sobotka právnická rychlokvaška obhospodařuje.Tad jsou výsledky.
    sad
  • Teorie, teoretici, aj.
    16.09.2005 15:16

    Kazda ekonomicka teorie zacina: Predpokladejme ze, ...... par jsem jich uz precetl. Jenze prave ty predpoklady v praxi casto neplati. A stejne tak bankovni trh neni zrovna volnym trhem. Naopak je pekne pokriveny monopolnim chovanim par velkych hracu. Substituty bankovniho uctu? Neexistuji. Zkuste rici sefovi o vyplatu na ruku. :) Zakladni ucebnice ekonomie tedy nelze tak jednoduse aplikovat. Jsem rad, ze se aspon nekdo pokousi problemy nas bankovnich zakazniku resit, kdyz uz neexistuji samoregulacni trzni mechanizmy. A odpoved na otazku, proc v BRD jsou banky slusnejsi. Prave proto, ze je regulace a soudni prohry k tomu donutily.
    Jerry
    • Souhlas
      16.09.2005 15:29

      Panu Schneiderovi by totez rekl kazdy podnikatel, ktery s ceskymi bankami pracuje: je tu bankovni oligopol a stat to mel regulovat uz davno. Nejde o urcovani cen, jen o banalni veci typu odstranovani skrytych nakladu, povinnych smluvnich nalezitosti atd. Prekvapuje mne, ze se tu tak demagogicky clanek objevil.
      Toshi
      • Váš názor byl zrušen
        17.09.2005 12:34

        Váš názor byl zrušen z důvodu použití osobních invektiv vůči autorovi příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
        Krtek
  • Všespasitelná ruka trhu.
    16.09.2005 13:06

    Byl bych rád kdyby pan Schneider vysvětlil jak je možné že se nikde ve světě poplatky za rušení účtu nevyskytují a v ČR je měly donedávna u nás všechny banky. Proč míra bankovních poplatků je u nás průřezově přes všechny banky průměrně vyšší než např. v BRD. Prvotní kapitalismus není moderní ekonomie.
    Černý
    • Podržtaška
      16.09.2005 14:35

      I tady asi platí, že koho chleba jíš toho píseň zpívej. Je zajímavé, že nejvíc proti regulaci bankovního trhu brojí chobotnice ČSOB. Když byli přes sobotu obdarování od státu IPB to bylo vše v pořádku. To žádné ekonomické teorie neplatily.
      Martin
  • Proc se zadny ekonom nezabyva teorii regulaci z ekonomickeho hlediska ?
    16.09.2005 12:50

    Vsichni jenom vykrikuji jak pubertaci sve nazory. Existuji regulace, ktere jsou uzitecne, vetsina ale asi uzitecna neni. Ale kde je vedecky pristup ? Jak to, ze neumite takovy fundamentalni jev klasifikovat ? Je snad ekonomie opravdu paveda ?
    Adolf Vissarionovic Husajn
    • "Inflace ekonomie" v praxi
      17.09.2005 14:21

      Vaše otázka je jedna z nejzákladnějších otázek, kterou by si člověk ve vztahu k dnešní mainstreamové ekonomii měl položit. Odpověď na ní je bohužel děsivá. Dnešní ekonomie je snůška polopravd a lží, které se již nikdo ani nesnaží opravovat ( viz. článek "Co mi vadí na ekonomii" http://www.blisty.cz/2005/7/20/art24187.html). Vykladačům ekonomických teorií z různých škol, institutů a různým "panům profesorům" pak pouze stačí tyto lži papouškovat a vytvářet dojem, že ekonomie je věda jako každá jiná. Důkazem je i tento článek, který se nesnaží analyzovat ani hledat argumenty a raději používá metody známé z náboženství jako je víra bez důkazu. Ono totiž vytvořit na matematice a logice postavenou teorii trvá roky a odměna kdejaká žádná. Proto většina takzvaných věhlasných ekonomů o ekonomii vlastně nic neví. Raději zaujali pozice lobystů (a to je ještě slabé slovo), kteří pomáhají prosadit za peníze kdejakou pitomost.
      Krtek
      • Nebo snad deflace?
        20.09.2005 17:19

        Ono to s tou matematizací nebude tak jednoduché. Ekonomie není jen o optimalizaci. To je zúžení, které nám přinesl Marshall a spol. Je to také společenská disciplína popisující chování jednotlivce a společnosti v určitých aspektech života. Sociologii nebo politologii také nevměstnáte do rovnic. Ad konspirační teorie o pseudoekonomech/lobbystech: nečtěte tolik Dana Browna :)
        Sam
        • RE: Nebo snad deflace?
          03.10.2005 11:36

          Netvrdil jsem, že je to jednoduché. Také nevím o jaké konspirační teorii mluvíte, ale já jsem nic takového nenaznačoval. Jedině snad "spiknutí blbců", ale to je na jinou debatu. Nic to nemění na faktu, že ekonomie je postavena na zjevných lžích, které lze matematicky vyvrátit. Uvítal bych, kdybyste buď pochybnosti z článku (http://www.blisty.cz/2005/7/20/art24187.html) za pomoci matematiky vyvrátil a nebo závěry článku laskavě přijal, protože více možností nemáte. Věda totiž rozpory opravuje narozdíl od pavědy, která je ignoruje.
          Krtek
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.