Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Méně ministerstev ODS

12.09.2005 10:25

Občanská demokratická strana se pilně připravuje na vítězství v parlamentních volbách příští rok. Je třeba ocenit, že přichází i s řadou konkrétních návrhů reforem a nebojí se je vystavit diskusi (tato pochvala se ne zcela týká „vlajkové lodi“ volebního programu ODS, tj. rovné dani, kde je mlžení více než dost). Až překvapivě konkrétní je například návrh reformy „ústředních orgánů státní správy“, tj. ministerstev.

Asi všichni souhlasí s tím, že ministerstev a jejich zaměstnanců máme víc než potřebujeme a že nikdo vlastně moc dobře neví, co všichni ti lidé dělají. Horší je to už se snahami o omezování státní byrokracie. Poslední vážným, i když vysmívaným pro svou jednoduchost, byl pokus vlády Václava Klause z poloviny 90. let, kdy všechny ministerstva měly propustit 5 % zaměstnanců. (Skutečnou radikální restrukturalizaci pak provedla v roce 1998, kdy ji šéfoval Pavel Kysilka, Česká národní banka, která propustila 15 % zaměstnanců. Ale centrální banky jsou vždycky trochu zvláštní součástí státní správy…)

Ve svém návrhu z jara 2005 navrhuje ODS okamžité zrušení ministerstva kultury, ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva dopravy a ministerstva informatiky. Postupně by mělo zaniknout i ministerstvo zdravotnictví. ODS navrhuje i reformu kompetencí „přeživších“ ministerstev, např. MPSV by se mělo přestat plést do kolektivního vyjednávání, mzdové regulace a nemocenského pojištění.

Jde vesměs o bohulibé plány, které by měly získat podporu daňových poplatníků, pokud tedy zrovna nepracují na některém z ministerstev navržených ke zrušení. Zůstávají však dvě klíčové otázky, které rozhodnou o úspěšnosti případné reformy: 1) Rozhodující není počet ministerstev, ale velikost celé státní byrokracie. Pokud zrušíme MMR a všechny jeho úředníky převedeme na jiné ministerstvo, nebude to žádná úspora. 2) Cynika musí napadnout, co budou dělat všichni ti ambiciózní stínoví ministři, předsedové komisí a hejtmani, kterých má ODS více než dost…?

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Jste pesimiste..
    12.09.2005 19:53

    Z chyb se uci kazda strana. ODS ma ambiciozni plany.Kdyby uskutecnila zlomek z nich, bude to ke prospechu vsech kdo pracuji a podnikaji. Volit levici je naprosty nesmysl. Nedelam si iluze o zadne politicke strane ale ODS je jedina ktera CHCE uvest do chodu reformy a zacit setrit seshora smerem dolu.Levice Vam jen nasazuje vyssi dane a cilevedome nici podnikani.Proto ta nezamestnanost silne podobna te nemecke,francouzske a pod.. EU je postavena na co nejvyssim zdaneni ( s vyjimkami) a USA na co nejnizsim. Obavy z toho ze stat vybere min penez jsou naprosto nesmyslne.Opak je pravdou.Jestli si lide "zasiji" penezenky vlivem vysoke DPH, pak stat vybere stejne mene nez s nizkou DPH kde lide maji snahu vic utracet. Nizsi zdaneni podniku a podnikajicich se nutnbe musi odrazit ve vysoke zamestnanosti, nabidce prace, a spravedlivem odmenovani za praci. Soucasny ministr financi Sobotka je ekonomicky analfabet.
    Thyronx
  • Cynik - spíš realista
    12.09.2005 12:09

    Ne cynika, ale realistu rychle napadne, že potenciálních "zájemců" o větší než malé "provize" za přidělování státních zakázek a dotací je v každé partaji u nás bohužel více než dost ... Počet státních úředníků u nás roste nepřetržitě od roku 1989 a to za všech vlád ... Co se týká ČNB, tak tady bych autorovi článku doporučil spíše sledovat, kolik nás od roku 1989 tento ústav každoročně stál peněz (rychle by pochopil, nakolik je ČNB "zvláštní" součástí státní správy :-) a fotka skotačícího Tošovského s původním domorodými obyvatelkami Velikonočních ostrovů při měnové krizi u nás v devadesátých letech přesně vystihuje všeobecně "zvláštní fungování" vrcholku pyramidy státní správy. A nakonec malý dovětek - proč má asi Dalík byt o patro níž pod Tupolem ? Určitě ne proto, aby si nemuseli telefonovat a nikdo je přitom "neslyšel", že ? :-) Ale takových "výkonných" Rasputinů už bylo v historii mnoho a jak to vypadá, tak Homo Rasputinus ještě dlouho nevymře (minimálně u nás) ...
    PaulC
  • Sliby ODS
    12.09.2005 11:08

    Kdo jim věří je asi blázen. ODS v době kdy mohla provádět tyto změny (krátce po revoluci tak asi do roku 1994) se o nic takového ani nepokusila naopak v tehdejší době boptnání aparátu podporovala. Naprosto nesouhlasím s autorem článku o konkrétnosti návrhů. Volební program ODS je jak už jsme si všimli plný populismu a polonávrhů. Naznačit že bych rád zjednodušil státní správu a zlepšil výběr daní je sice bohulibí záměr pokud ale nenapíšu co chci dělat s proupštěnými úředníky, jak předělit jejich agendu (či kterou agendu přestat vykonávat) jak překlenout výpadek v příjmech a jaké nástroje použít na zlepšení výběru daní, pak označuji takovýto program za plácání do vody.
  • Hejtmani
    12.09.2005 11:00

    I kdyz se ted citi ODS na koni, mohlo by se stat ze se na nej ve skutecnosti ani nedostanou. Jejich ruseni ministerstev dopadne tak jak bylo naznaceno a to presunem lidi do jinych funkci ve zbyvajicim ministerstvu. Pokud budou Hejtmani privatizovat nemocnice zpusobem ze kvalitni vedeni nemocnice vyhodi a dosadi sve neschopne kamarady, kterym jde jen o jejich vyzdimani potom modrou ODS brzy prestanou lide volit nebo spise je ani volit nezacnou!
    Cariocas
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university