Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Korporace jak je známe - dávám jim tak 10, maximálně 20 let

07.09.2005 13:00

Vznikly na konci 19. století na základě modelu pruské armády - jeden velí a určuje směr, méně důležité věci se delegují směrem dolů až po pěšáka, který nemá myslet, ale dělat. S těmito tradičními organizacemi, které jsou v podstatě neměnné od svého vzniku, se pojí následující principy a jevy:

- nejefektivnějším způsobem, jak něco produkovat, je agregace maxima činností pod jeden management. Tím se snižují tzv. transakční náklady, zejména náklady na komunikaci.

- jednotliví lidé potřebují organizaci/korporaci více, než ona je, zejména díky tomu, že korporace vlastní prostředky (stroje, software, zavedenou značku, pověst...), bez kterých si zaměstnanec nemůže vydělávat.

- většina zaměstnanců pracujících pro společnost tak dělá na plný úvazek a jejich plat je jediným, či absolutně nejdůležitějším, příjmem.

- existuje vysoká specifičnost produktů a technologií v jednotlivých odvětvích - jejich přenos mezi odvětvími je minimální.

Výše uvedené se, alespoň podle některých (kteří v podstatě následují myšlenky P. Druckera) již relativně brzy změní. Základem změny je postupný nárůst významu znalostí a tzv. knowledge worker. Nárůst významu specializovaných znalostí (s nutností jejich neustálého obnovování a prohlubování/rozšiřování), které tvoří stále významnější kapitál při samotném produkčním procesu, implikuje:

- zvyšující se mobilitu zaměstnanců mezi společnostmi (alespoň v rámci odvětví);

- jejich zvyšující se význam pro danou korporaci, který implikuje nový pohled na to, jak se s takovými zaměstnanci jedná a jak se organizují;

- přechod z práce pro jednu společnost na práci pro více společností (ze zaměstnance na konzultanta).

Uvedené, spolu se zmenšujícími se transakčními náklady (tj. zejména oněmi náklady na komunikaci díky internetu, e-mailu, rozšiřujícím se telekominikačním službám) povede ke změnám samotného základu toho, jak současné společnosti fungují. V extrémním případě bude společnost tvořit jen značka a top management s podpůrným týmem. Top management bude určovat strategický směr (tj. zejména určovat budování značky), podpůrný tým se bude starat o naplnění strategie tím, že bude provádět outsourcing, subkontraktovat, apod. Vzniká prostor pro syndikáty, kooperace, confederace ... Jinak řečeno, variabilita toho, jak budou společnosti v budoucnu fungovat a na jakém operačním modelu budou založeny, jednoznačně vzroste.

Možná se výše uvedené zdá až moc futuristické, ale za zvážení to jistě stojí na všech stranách korporátních stakeholderů. A opět to naznačuje nutnost flexibility na straně korporací - hlavním faktoru, který dlouhodobě určuje jejich schopnost přežít.


Váš názor
  • sooustruzniku, co to zase meles?
    07.09.2005 20:50

    timhle se dostaneme zpatky k manufakturam, kde kazdej remeslnik delal celej kocar sam. Ale tedka vazne, ono to co pises, zni sice hezky, ale predpoklada to, ze vetsina zamestnancu jsou chytri, vzdelani, a maji chut do prace. Pokud ale sledujes dnesni trendy ve "fseobecne obdivovanych zemich - hlavne nejsilnejsi nejmohutnejsi suprpovrstejci zemi na svete, A.K good ol'e Jůesej" tak si uvedom, ze tam vetsina bilych jsou lini tlusti pitomci, kteri maji jediny zajem se nazrat, nachlastat, a pak si zapnout televizi a s pikslou ameropiva se divat, co jim chytri zidovsti bavici naserviruji. a s temito lidmi ty chces chces stavet podpurne tymy konsultantu?
    franta
    • vsadim se
      11.09.2005 2:16

      vsadim se,ze jsi nikdy v USA nebyl
      dodo
  • Možná
    07.09.2005 16:02

    Už dnes existuje několik firem, které podle tohoto vzorce částečně fungují. Ale pro tyto firmy musí také někdo vyrábět. A čím více výroby outsourcuji, tím více musím posílit kontrolní činnost. A vzhledem k tomu, že už nyní dochází k určitému vystřízlivění z outsourcingu, nemyslím, že je to univerzální model.
    Ivos
  • Osobně bych to tak neviděl
    07.09.2005 14:25

    Nemyslím si, že to dojde až tak daleko, jak popisuje článek. Když jsem chodil začátkem 90. let na školu, tak nás také učili o nadcházejících změnách. Tehdy byla v módě decentralizace, samostatně se rozhodující týmy, "podnikání" v rámci firmy atp. Ve skutečnosti se za těch 15. let centralizace posílila. O IBM se tehdy mluvilo jako o dinosaurovi, který zahyne kvůli své velikosti a nyní je silnější než kdy předtím. Co takhle firmy jako GE či Philips? Nemyslím si třeba, že outsourcing je samospasitelný. Z vlastní zkušenosti vidím, že je někdy výhodný a někdy tím nejméně efektivním způsobem čehosi dosáhnout. Každá velká firma má subdodavatele, ale představa, že bude ve firmě sedět ředitel, pokladník a inženýr mi nepřipadá reálná.
    Pavel
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m