Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

06.09.2005 14:05
Autor: 

Slovensko
Dlhopisový trh zaznamenal pokles výnosov pod vplyvom pohybu na globálnych trhoch. Investori začali prehodnocovať rýchlosť ďalšieho rastu amerických sadzieb po prírodnej katastrofe v USA. Na to reagovali aj európske výnosy a sprostredkovane aj slovenská krivka. ECB sadzby nezmenila a navyše opäť naznačila, že sa pravdepodobne dlhšiu dobu hýbať nebudú. Oficiálne sadzby NBS majú do konca roka už iba minimálnu šancu na redukciu (ak vôbec). Vyprovokovať NBS k uvoľneniu menovej politiky by mohlo iba radikálnejšie zhodnotenie slovenskej koruny voči euru.

Polsko
Výnosy za minulý týden klesly v průměru o 20 bps po celé délce výnosové křivky jako reakce na slabý odhad růstu HDP za 2Q 2005 a rozhodnutí Výboru pro měnovou politiku. Polským dluhopisům navíc pomohl pokles výnosů na světových trzích, tažený špatnými hospodářskými daty z USA. Údaje o HDP trh nepřekvapily, ačkoliv struktura růstu potvrzující slabou domácí poptávku zvýšila očekávání dalšího snižování sazeb do konce roku. Výnosová křivka se posunula dva dny před zasedáním Výboru o 2 bp dolů. Pokles úrokové sazby o 25 bps trhy očekávaly a byl zahrnut v cenách dluhopisů, ještě před zasedáním Výboru pro měnovou politiku. Doprovodný komentář na druhé straně podpořil trhy v očekávání dalšího uvolňování měnové politiky. V důsledku toho a poklesu výnosů na světových trzích padaly výnosy v Polsku i během středy a čtvrtka. V pátek došlo k mírné korekci (5 bps) a trh uzavíral na 4,36%, 4,62% a 4,70% za dvouleté, pětileté a desetileté dluhopisy. V následujícím týdnu vzhledem k absenci významných událostí na domácím trhu, bude polský trh kopírovat vývoj na globálních trzích.

Maďarsko
Dluhopisy zažily další vynikající týden. Optimismus, který na trhu přetrvává v posledních týdnech, akceleroval v druhé polovině minulého týdne, a to díky kombinaci domácích a zahraničních faktorů. Nejprve posilující forint opět začal podporovat očekávání trhu, že MNB bude dál agresivně snižovat svoji základní úrokovou sazbu. Tato očekávání navíc přiživila Polská národní banka, která ve středu snížila svoji oficiální sazbu a utvrdila trh v tom, že se MNB bude ubírat stejnou cestou. A konečně, zejména dlouhý konec křivky těžil z pozitivního vývoje ve vyspělých zemích, který ovlivnila katastrofa v New Orleans, neboť trhům dluhopisů dala příležitost spekulovat na to, že FED přeruší současný cyklus zvyšování oficiálních úrokových sazeb.

Tento týden bude poměrně bohatý na domácí makroekonomické zprávy, nicméně klíčový makroekonomický údaj pro trh dluhopisů bude srpnová inflace zveřejněná příští úterý. Trh bude možná okrajově zajímat výsledek zahraničního obchodu, a tak hlavním motorem pohybu výnosů by měla být celková nálada na trzích emerging markets. Ta od poloviny minulého týdne zůstává extrémně příznivá a prozatím se nezdá, že by v tomto ohledu mělo dojít ke změně. Trh již v současnosti očekává že MNB sníží v září základní sazbu opět o 50 bodů. Potvrdit tento (podle našeho názoru optimistický) úrokový scénář mohou opravdu až srpnová inflační data. Do jejich zveřejnění budou dluhopisy na krátkém konci výnosové křivky náchylné k negativní korekci.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data