Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
České dluhopisy minulý týden na lepší rating nereagovaly

České dluhopisy minulý týden na lepší rating nereagovaly

30.08.2005 12:18
Autor: 

Korunové vládní dluhopisy za uplynulých čtrnáct dní mírně klesly, střed a dlouhý konec výnosové křivky proto nepatrně vzrostl o zhruba 4 bps. Začátek výnosové křivky se prakticky nepohnul. Výrazný vzestup dluhopisů, který započal začátkem srpna se v polovině srpna vyčerpal. Trh nejprve několik dní přešlapoval namístě, aby později spolu s eurovým trhem zamířil dolů. Hlavním podnětem po mírný růst výnosů v posledních dnech byla obava investorů z výsledku aukce desetiletého dluhopisu (3,8/2015). Proto také české dluhopisy v posledních dnech nenásledovaly pozitivní vývoj eurového trhu, a tudíž došlo k mírnému rozevření spreadu mezi korunovými a eurovými výnosy. Ve zmíněné aukci se nakonec sešla dostatečně vysoká nabídka (10,2 mld. Kč), takže se ministerstvu financí podařilo prodat prakticky celý nabízený objem 7 mld. Kč. Potvrdilo se tak, že investoři mají nyní největší zájem o dlouhý konec výnosové křivky. Připomeňme, že předchozí aukce pětiletého dluhopisu skončila relativně neúspěšně.

To také naznačuje, že o příští aukci 15letého nového dluhopisu by měl být poměrně vysoký zájem. Patnáctiletým dluhopisům navíc nebudou konkurovat emise hypotéčních zástavních listů, které nyní snižují poptávku po střednědobých vládních dluhopisech. Celkově na trhu panovala ospalá prázdninová atmosféra s nízkými objemy obchodů.

Trh prakticky ignoroval zasedání centrální banky, které však také nepřineslo prakticky nic zajímavého. Podle očekávání banka sazby nezměnila, navíc následný komentář nepřinesl proti poslednímu zasedání nic nového. Rizika pro inflaci vidí ČNB symetrická s tím, že by se inflace v horizontu 12-18 měsíců měla pohybovat v blízkosti inflačního cíle. To odpovídá předchozím komentářům členů bankovní rady, kteří umísťovali zvýšení sazeb nejblíže do druhého pololetí 2006.

Trh nijak nereagoval na zvýšení ratingu od agentury Fitch, která zvýšila ohodnocení závazků ČR v zahraniční měně z A- na A. Fitch tak nyní hodnotí závazky ČR nejvýše, Moody’s má pro ČR známku A1 a S&P‘s A-. Fitch zlepšila hodnocení závazků i v domácí měně z A na A+. Agentura zdůvodnila změnu vysokým růstem ekonomiky a pokračující konvergencí se starými zeměmi EU. Klíčovou událostí tohoto týdne bude čtvrteční zveřejnění emisního kalendáře na příští čtvrtletí. Investoři budou pravděpodobně do té doby vyčkávat, a proto by v první polovině týdne měla pokračovat ospalá nálada. Vzhledem k nečekanému přebytku státního rozpočtu za prvních sedm měsíců lze očekávat velmi hubený objem dluhopisů okolo 25 mld. Kč. Stát patrně nabídne hlavně desetileté a patnáctileté dluhopisy. Kalendář by proto měl být pro trh spíše pozitivním impulzem. Většina investorů bude pravděpodobně vyčkávat až na následující týden, kdy budou zveřejněna klíčová data o inflaci a HDP. Očekáváme proto stabilitu cen dluhopisů.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data