Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Tradiční letní zpestření aneb předlužené domácnostmi opět na scéně (opak.)

18.08.2005 14:52
Autor: David Marek

Stejně jako loni vyplňuje v médiích okurkovou sezónu téma stoupajících dluhů českých domácností. Tu a tam se objeví poplašná zpráva o desítkách či stovkách tisíc domácností neschopných splácet své závazky u bank či společností poskytujících spotřebitelské úvěry. Zpravidla se jedná o výstřely do tmy postrádající komplexní zhodnocení. Ani následující řádky ho nepřináší, vlastně jde jen o dvě poznámky, které v této diskusi zatím chybí.

Poznámka první: struktura dluhů českých domácností. Poplašné zprávy mluví především o spotřebitelských úvěrech, které si domácnosti berou k zaplacení dovolených, nákupu dárků a dalšího zbytného zboží. Jenže spotřebitelské úvěry, kontokorenty a debetní zůstatky na běžných účtech se na celkovém objemu úvěrů poskytnutých domácnostem podílí jen 27 procenty, přičemž v posledních třech letech tento podíl klesá. Těžiště zadluženosti českých domácností leží v hypotékách a úvěrech ze stavebního spoření, jež se na celkovém objemu úvěrů poskytnutých domácnostem podílí 65 procenty. Právě půjčky spojené s pořízením nemovitostí stojí za velmi rychlým růstem zadluženosti domácností v posledních letech. Z hlediska rizik finančního sektoru je důležitější sledovat schopnost domácností splácet hypotéky, než se zaměřovat na segment spotřebitelských půjček. Z hlediska rizik je důležité, že hypotéky mívají delší dobu splatnosti (resp. fixace úrokových sazeb) než spotřebitelské úvěry či kontokorenty. Nicméně pro centrální banku z toho vyplývá nutnost sledovat vývoj cen nemovitostí při zvyšování úrokových sazeb. Zvýšení počtu nesplácených hypoték a pokles cen nemovitostí, kterými jsou tyto úvěry jištěny, by bankovnímu sektoru zrovna neprospěly.

Poznámka druhá: kdo si půjčuje. Statistika rodinných účtů sledovaná Českým statistickým úřadem ukazuje, že nejvíce v absolutním i relativním (vůči úrovni příjmů) se zadlužuje nejbohatších 10 procent českých domácností (z hlediska výše příjmů). Případné zvýšení úrokových sazeb a růst nákladů na dluhové financování by tyto domácnosti unesly snadněji než rodiny s nižšími příjmy. Riziko zvýšení počtu nesplácených úvěrů je tedy nižší, než kdyby těžištěm růstu zadluženosti byly domácnosti s nízkými příjmy.

Fenomén zadluženosti domácností je samozřejmě vhodné sledovat, ale nikoli přeceňovat. Zároveň s transformací české ekonomiky na firemní úrovni, dochází také k přeměně životního stylu domácností. Celková úroveň zadluženosti českých domácností, která je zatím stále poměrně nízká, podíl jednotlivých typů úvěrů a struktura dlužníků podle jejich příjmů obavy spíše tlumí než vyvolává. Zvýšenou pozornost si ovšem zaslouží trh nemovitostí, který by mohla rozkolísat kombinace zvyšování úrokových sazeb a deregulace nájemného.


Váš názor
  • půjčky
    19.08.2005 10:12

    trochu mimo téma - mnoho lidí s nízkými příjmy se zadlužuje nákupem zboží na spotřebitelský úvěr. Potom někteří nejsou schopni své závazky splácet a nakonec končí exekučním výměrem. Vtip je ovšem v tom, že exekuci je možné mimo jiné provádět i z vyplácených sociálních dávek (rodičovský příspěvek, sociální ...). Je to vlastně jistý příjem pro exekutory a leasingové společnosti (0,25%/den úrok z prodlení). Někdy mi připadá, že to není tak docela náhoda...
    mgns
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m