Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tak trochu jiný pohled na to, kdy doženeme Evropu

Tak trochu jiný pohled na to, kdy doženeme Evropu

03.08.2005 15:45

I pokud si za míru úspěchu země zvolíme mírně zavádějící ukazatele typu produkt/příjem na hlavu, predikční hra s tím, kdy doženeme jiný region, je povětšině úsměvná. I pokud bereme snahu "dohonit a předhonit" jako smysluplnou, měřením se naše efektivita nezvýší a skutečný pojem o velikosti mezery mezi námi a "vyspělejšími" zeměmi a o tom, co je potřeba s tím dělat, získáme pouze, pokud se podíváme, co je pod povrchem. To znamená podívat se na dva hlavní faktory, které onen pokrok způsobují - inovace a postupné zlepšování.

Inovace se i u nás stává hodně diskutovaným tématem, k tomu, abychom se stali jejím centrem, je ale daleko. Historie zemí, které jsou ikonou inovací, učí, že inovaci je možné aktivně podporovat, či naopak tlumit, se skutečným pozitivním, či negativním výsledkem - lze ji do určité míry řídit a urychlovat. To přesto, že podstata inovace leží na nepredikovatelném, prchavém základě náhody, štěstí, nejistoty, apod. V principu tak podstata podpory inovace leží v tom, mít co nejvíce "otevřených sázek" a ve zvyšování pravděpodobnosti jejich úspěchu.

Počet oněch sázek (výzkumných projektů a jejich ekvivalentů) je ovlivněn jak postojem privátní, tak státní sféry. Co se týče soukromé sféry, paralela se sázkami naznačuje, že inovace jsou do značné míry o postoji vůči riziku. U privátní sféry je tedy klíčová ochota a možnost riskovat.

Ona ochota je hlavně o vnitropodnikových kulturách a tlaku konkurence. Inovace jde ruku v ruce s flexibilitou, neformálností, plochými organizačními strukturami, motivujícím programem odměňování v celé organizaci a delegováním pravomocí. Toto se např. odráží v krizi R&D ve velkých farmaceutických společnostech, které si inovaci kupují akvizicemi malých společností (které se úprávě vyznačují popsanými charakteristikami).

A možnost riskovat je pak zejména o tom, jaký je (i) přístup ke kapitálu ochotnému financovat rizikovější projekty (rozvoj fondů rizikového kapitálu, potažmo celého akciového trhu, apod.) a jaké je (ii) celkové institucionální prostředí v zemi. Pokud se valná část zdrojů, včetně času, ve firmě musí orientovat na základní životní funkce (sehnat provozní úvěr, snížit nedobytnost pohledávek, vypořádat se s nekonzistentními postoji finančního úřadu, vymáháním patentových práv, nadměrnou "nemocností" zaměstnanců a jejich nedostatečnou/nevhodnou kvalifikací, apod.), riskování ve výzkumu a vývoji asi nebude priorotou.

Protože inovace znamená proces počínaje výzkumem až po implementaci jeho výsledků v provozu (nový výrobek, nová výrobní technologie, způsob komunikace...), sklerotičnost většiny Evropy (rigidní trhy práce, kapitálu, vliv státu ve firmách...), včetně naší země, nedává dobrý základ výše uvedenému. Jde již o evergreen, denně se o tom přesvědčují zástupci odvětví od specializované chemie, přes farmacii, biotechnologie, po spotřební zboží a elektroniku.

Je dlouhá cesta od prvního uvedení inovace do praxe do dosažení jejího maximálního potenciálu. To platí jak o produktových inovacích, tak o inovacích výrobních. Nejlepší konkurenční výhodu firmy a stejně tak celé ekonomiky, jakou si můžeme představit, je pak právě mix inovací a nekompromisní zaměření se na postupnou změnu/zlepšení (ekvivalent Kaizen) - tj. dotažení oněch inovací, v praxi do dokonalosti. O tomto více příště.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
20:06WEBINÁŘ už zítra: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů