Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tradiční letní zpestření aneb předlužené domácnostmi opět na scéně

Tradiční letní zpestření aneb předlužené domácnostmi opět na scéně

01.08.2005 16:43
Autor: David Marek

Stejně jako loni vyplňuje v médiích okurkovou sezónu téma stoupajících dluhů českých domácností. Tu a tam se objeví poplašná zpráva o desítkách či stovkách tisíc domácností neschopných splácet své závazky u bank či společností poskytujících spotřebitelské úvěry. Zpravidla se jedná o výstřely do tmy postrádající komplexní zhodnocení. Ani následující řádky ho nepřináší, vlastně jde jen o dvě poznámky, které v této diskusi zatím chybí.

Poznámka první: struktura dluhů českých domácností. Poplašné zprávy mluví především o spotřebitelských úvěrech, které si domácnosti berou k zaplacení dovolených, nákupu dárků a dalšího zbytného zboží. Jenže spotřebitelské úvěry, kontokorenty a debetní zůstatky na běžných účtech se na celkovém objemu úvěrů poskytnutých domácnostem podílí jen 27 procenty, přičemž v posledních třech letech tento podíl klesá. Těžiště zadluženosti českých domácností leží v hypotékách a úvěrech ze stavebního spoření, jež se na celkovém objemu úvěrů poskytnutých domácnostem podílí 65 procenty. Právě půjčky spojené s pořízením nemovitostí stojí za velmi rychlým růstem zadluženosti domácností v posledních letech. Z hlediska rizik finančního sektoru je důležitější sledovat schopnost domácností splácet hypotéky, než se zaměřovat na segment spotřebitelských půjček. Z hlediska rizik je důležité, že hypotéky mívají delší dobu splatnosti (resp. fixace úrokových sazeb) než spotřebitelské úvěry či kontokorenty. Nicméně pro centrální banku z toho vyplývá nutnost sledovat vývoj cen nemovitostí při zvyšování úrokových sazeb. Zvýšení počtu nesplácených hypoték a pokles cen nemovitostí, kterými jsou tyto úvěry jištěny, by bankovnímu sektoru zrovna neprospěly.

Poznámka druhá: kdo si půjčuje. Statistika rodinných účtů sledovaná Českým statistickým úřadem ukazuje, že nejvíce v absolutním i relativním (vůči úrovni příjmů) se zadlužuje nejbohatších 10 procent českých domácností (z hlediska výše příjmů). Případné zvýšení úrokových sazeb a růst nákladů na dluhové financování by tyto domácnosti unesly snadněji než rodiny s nižšími příjmy. Riziko zvýšení počtu nesplácených úvěrů je tedy nižší, než kdyby těžištěm růstu zadluženosti byly domácnosti s nízkými příjmy.

Fenomén zadluženosti domácností je samozřejmě vhodné sledovat, ale nikoli přeceňovat. Zároveň s transformací české ekonomiky na firemní úrovni, dochází také k přeměně životního stylu domácností. Celková úroveň zadluženosti českých domácností, která je zatím stále poměrně nízká, podíl jednotlivých typů úvěrů a struktura dlužníků podle jejich příjmů obavy spíše tlumí než vyvolává. Zvýšenou pozornost si ovšem zaslouží trh nemovitostí, který by mohla rozkolísat kombinace zvyšování úrokových sazeb a deregulace nájemného.


Váš názor
  • nejsem si jist,ze to opravdu tak je
    12.08.2005 6:44

    Rostouci zadluzeni domacnosti se totiz nasobi rostoucim zadluzenim statu.Navic je treba dodat,ze skutecna kupni sila obyvatelstva klesa.Mzdy sice rostou,ale jen velmi nizke skupine predevsim uz ted dobre placenych jedincu.Vetsina obyvatel si spise pohorsila a tento trend bude pokracovat s rostouci cenou ropy.Obavam se,ze situace neni zas tak ruzova jak to podava pan Marek.
    dodo
  • Splatkove spolecnosti
    04.08.2005 16:28

    Dobre zhodnocené. Jeste bych však uvedl nebezpeci zadlužování nízko a středně příjmových skupin obyvatelstva u splatkových společností.
    Honza
  • Konečně seriózní názor
    04.08.2005 10:48

    Už mně ty kecy na idnes.cz a podobných plátcích přestali bavit. Konečně někdo napsal, jak to ve skutečnosti je... Hodně dobrej článek. Uvítal bych článek o tom kam plují zisky z prodeje ropy v Perským zálivu, ja se vše pere přes Gulf bank, a jak arabáci kupují podíly ve velkých amerických firmách jako je City nebo Motorola, jak investují do nemovitostí, sítí hotelů atd... Jak chtějí udržet kurz USD/EUR 1:1 aby se jim to dobře počítalo :-) Celkový pohled na nezpečí v podobě drahé ropy a její nedostatek ne světových trzích pro americkou ale i celosvětovou ekonomiku... Takoveý globální pohled na vývoj světový ekonomiky do budoucna s přihlédnutím na cenu ropy kolem 80-100 USD/barel...
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data