Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důkaz o marnivé vládě: nová makroekonomická prognóza ministerstva financí

Důkaz o marnivé vládě: nová makroekonomická prognóza ministerstva financí

29.07.2005 16:30
Autor: David Marek

Vládní administrativa v posledních týdnech zahájila mediální ofenzívu, jejíž snahou je přesvědčit veřejnost o své kompetenci mimo jiné i v oblasti hospodářské politiky. Nad frekvencí článků poslaných do denního tisku premiérem se již pozastavili sloupkaři Lidových novin a Hospodářských novin. Dnes zveřejněné ekonomické prognózy ministerstva financí ale jasně ukazují, že marnotratnější vládu Česká republika nepamatuje.

Odhady základních ekonomických ukazatelů vypracované ministerstvem financí nevybočují ze spektra ostatních existujících odhadů. Za poznámku snad stojí jen změna odhadu schodku běžného účtu v letošním roce z 5,0 % HDP na 3,6 % HDP. Při zveřejnění dubnové prognózy jsme upozorňovali na přehnaný pesimismus u prognózy.

Klíčovou informací v pravidelné čtvrtletní zprávě ministerstva financí jsou ale odhady vývoje veřejných rozpočtů. Ke cti ekonomům z tohoto úřadu slouží, že nezastírají bídný stav hospodaření s veřejnými prostředky. Ani v civilizovaném světě to není tak samozřejmá záležitost, jak ukazují řecké machinace s fiskální statistikou před vstupem do eurozóny. Při pohledu na pololetní výsledky státního rozpočtu se zdá, že se hospodaření vlády rapidně zlepšuje. Jenže státní rozpočet nejsou všechny vládní a veřejné peníze. Komplexní pohled ukazuje, že opak je pravdou. Schodek veřejných rozpočtů bez čistých půjček a dotací transformačním institucím by se měl letos prohloubit na 4,6 % HDP z loňských 2,8 % HDP. A to před třemi měsíci ministerstvo financí tipovalo „jen“ 3,9 % HDP. Reformování veřejných rozpočtů definitivně vzalo za své. Současný kabinet chaos v hospodářské politice dále prohlubuje předvolebním populismem (čtenář nechť si povšimne, že platnost důležitých zákonů se posouvá až za volby). Místo reforem mandatorních výdajů se vláda pustila do předvolebního dostihu ve snižování daní. Ale ani zde se nejedná o komplexně promyšlené úsilí.

Jedním z klíčových aspektů fiskální politiky by měla být stabilizace vývoje ekonomiky. Cyklicky očištěné primární saldo veřejných rozpočtů by se při rozumném hospodaření mělo neustále pohybovat kolem nuly. V českém případě se tento ukazatel letos propadne na 3,3 % HDP z loňských 1,7 % HDP. Hůře nehospodařil žádný kabinet v novodobé historii České republiky.


Váš názor
  • IQ naroda.:
    03.08.2005 21:41

    IQ naroda je: O kolik stovek vic budu nit ve vyplatnim sacku (se zavedenim dani vladou CSSD). Bohuzel primitivove ctou na Patrii.cz a nerozumi o cem se pise a co vlada levice za 8 let OPRAVDU VYKONALA. Tedy krom vysoke nezamestnanosti, neuskutecnila jedinou velmi nutnou reformu a naopak jakysi Paroubek prohlasil, ze zadne reformy nejsou potreba. Kdyz tohle rekl, spadla sanice kazdemu ( i mizernemu) ekonomovi. S vice nez bilionovym dluhem a uroky z neho tedy vlada i nadale vvesele utraci penize ze vsech vynosu a z privatizaci. Paroubek tvrdi ze setrit netreba.To je vlastni kazde levici. Pokud opravdu vyhraji parlamentni volby ODS, prevezmou zemi v zdevastovanem stavu a v dobe kdy ekonomicka nepohoda v Zap.Evrope se presune i do Cech.HDP bude samozrejme klesat (jako ze uz klesa) a nikdo ve vlade ani netusi jak tomu zabranit. Az bude HDP na urovni Nemecka a EU.Bude to kolaps. Draha ropa a energie zvednou inflaci, a pak nastane "coro". Moloch EU (ECB) pokud rychle nesnizi urokove sazby, se zahrabe.Se silnym Eurem uz dnes neni schopne vyvozu do USA .A kdo neni schopen vyvazet na nejvetsi trh sveta....ehhhhhhhh
    Thyronx
    • Technicka
      06.08.2005 16:37

      Nejsem nadsen ze socialisticke EU , ale ani z USA kde prisli castecne uz i o svobodu slova, ale musim poznamenat, ze EU ma v zahranicnim obchode s USA preb. osm az devet miliart dolaru, takze zatim EU schopna vyvozu je.
      O.Irsecky
    • S vice nez bilionovym dluhem a uroky z neho
      04.08.2005 6:47

      Plně souhlasím. Za chvíli budeme zadluženi jako USA.
      Patrik
  • start
    01.08.2005 9:51

    Zajímalo by mne, zda tito analytici užívají svůj rozum, či se řídí heslem:,, koho chleba jíš, toho píseň zpívej". Socialistické vlády nastartovaly tento růst po době pravicového úpadku navzdory receci v okolních státech v letech nedávno minulých a přesto není pro ně místo ani na řádek pochvaly. Měl bych velké přání, aby analytici analysovali i v prospěch obecného lidu a ne ve prospěch finančních institucí.
    rejp
    • Start
      01.08.2005 10:51

      Tito analytici pouze pouzivaji sve vedomosti nabyte studiem makroekonomie, o ktere Vy nic nevite a proto se takto ptate. Myslim, ze je naprosto zrejme, ci Vy jste volic...
      Tomas
      • Tomasi
        02.08.2005 8:22

        makroekonomickou předikci si můžeš přečíst na adrese http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/hs.xsl/makro_pre_18793.html . Je to dost dlouhá a podrobná analýza. David Marek ji ohodnotil tímto krátkým textem, což považuji z jeho strany za sprosťárnu. Analytik jeho úrovně by měl být konkrétnější. Podobnou analýzu jako MF dělá i Patria, ale za prachy a navíc vychází z dat poskytnutých státními institucemi, jakými jsou právě MF a ČSÚ. Abych řekl pravdu, pro mě je mnohem směrodatnější analýza MF, než pár krátkých keců Davida Marka. Analýzu od Patrie nemám, protože bych jí za to musel zaplatit.
        Mirek Šejna
      • Reakce
        01.08.2005 15:29

        Už jsem si stačil všimnout, že pan David Marek dělá dost často rozproruplné a protichůdné závěry. Možná je na to hesle něco pravdivé.
        Franta
      • start
        01.08.2005 11:57

        Náhodou něco o makroekonomii vím a vím též jaké mají jednotlivé směry v analýze makroekonomických dat dopady. U vás je rovněž zřejmé k jakému portfoliu voličů patříte.
        rejp
  • Máš pravdu
    01.08.2005 8:14

    Vy Pražáci jste čím dál větší příživníci a to se zákonitě musí projevit i v těchto údajích. A to byste chtěli ještě pořádat olympijské hry!!!
    Lojza
    • Reakce
      01.08.2005 15:26

      Je to tak. Pražáci nás stojí čím dál tím více peněz. Celá republika na ně dělá a ještě má poslouchat ty jejich kydy o tom, že se má šetřit. Samozřejmě všude jinde než v Praze.
      Franta
      • Ano, to jsme my pražáci
        04.08.2005 15:33

        Ta naše stověžatá je přece v rukou nepražanů. Pokud kritizujete špínu, začněte nejdříve u sebe.
        Ostravak
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m