Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nekonsolidované výsledky hospodaření Unipetrol byly horší než naše očekávání

Nekonsolidované výsledky hospodaření Unipetrol byly horší než naše očekávání

27.07.2005 16:38
Autor: Tomáš Gatěk, Patria Finance

komentář doplněn
Unipetrol dnes zveřejnil výsledky hospodaření dceřiných společností za 1H2005. Výsledky za Unipetrol, a.s., a Spolanu byly poprvé presentovány podle mezinárodních účetních standardů IFRS, zatímco ostatní společnosti vykázaly své výsledky podle českých účetních standardů CAS.

Rozdíl ve vykazování výsledků podle IFRS a našimi projekcemi se dotkl pouze Spolany. I přes to byly výsledky Spolany relativně v souladu s naším očekáváním. Výsledky ostatních společnosti jsou tedy porovnatelné s našimi projekcemi. Tyto výsledky však zaostaly za naším očekáváním o cca 25 %.

Chemopetrol
Tržby Chemopetrolu se meziročně zvýšily o 20% díky zvyšující se ceně surovin. Hrubé marže hlavních produktů Chemopetrolu byly v 1H05 relativně stabilní s mírným poklesem ke konci pololetí. Společnosti se podařilo prosadit ceny surovin do cen produktů. Společnost dosáhla zlepšení v oblasti provozní efektivity, což vedlo k 60% y/y růstu na úrovni provozního zisku.

Kaučuk
Tržby kaučuku byly pozitivně ovlivněny zvýšením objemu prodeje kompaktních polystyrenů a zpevňovatelných polyesterů. Tržby u syntetického kaučuku těžily z růstu cen. Hrubé marže hlavních komodit společnosti nadále zůstávají pod tlakem díky vysoké konkurenci. Kaučuku se nepodařilo prosadit růst cen surovin do cen polyesterů, zatímco u syntetických kaučuků se situace stabilizovala

Spolana
Prodeje hlavních produktů společnosti, PVC a kaprolaktam, byly ovlivněny skutečností, že se společnosti nepodařilo prosadit vyšší cenu surovin do cen PVC a poklesem domácího i Evropského textilního průmyslu (kaprolaktam).

Benzina
Hospodaření Benziny bylo negativně ovlivněno pokračujícím snižováni obchodní marže z důvodu silného konkurenčního prostředí a tvorbou opravných položek k vybraným aktivům. Zisk společnosti také negativně ovlivňuje vysoká úroková sazba v intervalu od 8 – 12% na investiční úvěry.

Paramo
Hospodaření Parama bylo ovlivněno skutečností, že se společnosti nedaří prosazovat růst ceny ropy do koncových produktů z důvodu substitučního efektu, kdy produkty Parama mohou být nahrazeny jinými výrobky. Na výsledcích se také negativně projevila měsíční odstávka a havárie asfaltové nádrže.

Unipetrol rafinérie
Hospodaření Unipetrolu rafinérie bylo pozitivně ovlivněno stabilizací rafinérských marží po počátečním poklesu z důvodu vysoké ceny ropy a vysoké poptávce po motorových palivech topných olejích. Pokles hospodářského výsledku byl pak způsoben sezónností rafinérské marže a nižším objemem zpracování způsobeným technologickými problémy České rafinérské.

Česká rafinérská
Česká rafinérská pracuje na bázi přepracovávací jednotky za přepracovácí poplatek. Společnosti v 1H05 zpracovala o 21% y/y více ropy a výroba finálních produktů vzrostla o 30% y/y.

Unipetrol, a.s.
Unipetrol a.s. dosíhl ztráty ve výši 190 mil. Kč zejména z důvodu zvýšení opravné položky k majetkové účasti v Benzině.


Váš názor
  • 25%
    27.07.2005 23:21

    Pokud se schválně nadhodnotí odhad a pak jako napíše ,jejda oni nesplnili naše odhady,to je hrůza,pak je to jasné udržet cenu na nízké úrovni dokud to půjde...
    klídek2
    • tak nějak to bude klídku...
      31.07.2005 16:34

      ...není to tak dávno, co parta zdůrazňovala, že se k UNI nemůže vyjadřovat...a najednou nám sdělí, že jejich projekce byly o 25% vyšší....pokud by tomu tak bylo, proč pak nám doposud neřekli, jak cílujou UNI?
      sad
  • ???
    27.07.2005 16:47

    Jsem překvapen,že máte na Unipetrol vůbec nějaký názor.A ještě něco odhadovat.Po to všem....To by se jeden divil,jak se staráte...jako maminka o děti
    klídek2
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data