Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Paroubek: Penzijní systém se nemusí reformovat, bude více dětí

Paroubek: Penzijní systém se nemusí reformovat, bude více dětí

19.07.2005 12:07
Autor: 

Premiér Jiří Paroubek je proti změnám v penzijním systému s tím, že deficit rozpočtu se snižuje více, než bylo očekáváno. Odmítá tak varování Evropské komise, že neprovedení reformy poškodí ekonomiku. Schodek rozpočtu letos bude představovat 3-4 % HDP, což je blíže hranici pro zavedení eura. Podle Paroubka současný penzijní systém nezačne zatěžovat rozpočet ještě 20 let a zvyšující se porodnost udrží systém po několik desetiletí.

"Nemusíme s reformou spěchat ... má cenu zkoušet jít jinou cestou a zavést místo toho nějaká propopulační opatření," říká premiér v rozhovoru pro Bloomberg.

Po reformování důchodového systému v ČR volá MMF i OECD. Polsko, Maďarsko, Slovensko, Lotyšsko, Litva a Estonsko už zavedly pravidla přispívání na penze do soukromých fondů. Premiér Paroubek ale odmítá názor, že odkládání reformy situaci dále zhorší a bude zvyšovat deficity rozpočtu. Nevyslyšena zůstává také výzva ČNB, aby vláda snižovala výdaje rozpočtu v době ekonomického růstu, aby pak schodky udržela na uzdě, až hospodářství zpomalí.

V deficitech se podle Paroubka pokračovat musí. "Česká republika si nemůže dovolit vyrovnaný rozpočet," říká premiér a dodává, že pokud by se vláda nedržela současné expanzivní politiky, "poslalo by to českou ekonomiku do pekel". Další vláda se podle něj musí zaměřit na vyšší porodnost a opatření jako zvýšení příspěvků rodičům.

Co se budoucnosti penzjiního systému týče, ČSSD navrhla svázat úroveň plateb do systému a vypláceného důchodu. Ostatní koaliční strany chtějí zavést povinné platby do soukromých penzijních fondů. ODS plánuje snížení příspěvků do státního penzijního systému - ten by zajistil rovný minimální důchod a podpořil soukromé spoření.

(zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  • Jen tak dal
    19.07.2005 13:55

    Jeste by to chtelo nejakou komisi.
    cb
  • RE...
    19.07.2005 12:54

    Pan premiér Paroubek by zasloužil pořádný klistýr a reinstalaci mozku. Pokud je schopen vypustit do světa výše uvedené nesmysly, potvrzuje pouze elementární neznalosti ekonomických a makroekonomických vztahů. Není se však čemu divit, je-li jeho poradcem p. Václav Kočka, provařený kolotočář z Výstaviště v Praze 7. Jenom mě zaráží, kdo zvyšuje SocDem ty preference - jestli si jejich voliči nejsou schopni dát dvě a dvě dohromady, sebral bych jim volební právo..
    Swatch
    • to all
      19.07.2005 15:27

      Za to vy chytaraci tu prezentujete tu jedinou moznou spravnou cestu, kterou Vam naordinoval Klaus s Tlustym. Ja jsem ten rozhovor cetl, a v nem Paroubek jasne rekl, ze reforma penzi neni nutna nyni! Nerekl vubec! Dale se zminil o propopulacnich opatrenich, ktere chce diskutovat. Meli byste se snazit take projevit vice vule diskutovat vecne a ne, jak je po Klausovsku zvykem, ohanet se urazkami a projevovat se, jako ze mate patent na rozum.
      RR
      • Re...
        19.07.2005 15:43

        Vážený pane kolego, možná by jste měl sestoupit ze své ideologické palmy a začít používat mozek. To, že je pan premiér názoru, že penzijní reformu není třeba realizovat teď jistě není výsledkem nějaké hluboké ekonomické analýzy, ale prostého politického populismu. Před volbami se totiž nikdy nedělá nic, co by mohlo lidi (čti voliče) finančně bolet, viz. snaha o zcela minimální omezení počtu státních úředníků před volbami v roce 2006. Všem ekonomům je totiž jasné, že i když se s penziní reformou začne teď, tak bolet bude a když se s ní začne později, bude bolet ještě o kus víc. "Později" ale znamená po volbách a to je přesně ten horizont, kde uvažování pana Paroubka končí. Pokud by jste byl akcionářem firmy, jejíž management Vám tvrdí, že ještě není třeba měnit strategii anžto jsme dočasně získali víc zakázek a "že to tedy ještě chvíli vydrží" tak je nespíš vyrazíte nebo akcie té firmy prodáte. Vy se však v analogické situaci chováte jako trotl a nejraději by jste strčil hlavu do písku...
        Illy
        • 19.07.2005 16:38

          Vazeny pane, zkusme tedy oba zapojit mozek, jak rikate, a zkusme na zaklade fakt si tento problem rozebrat. Ekonomove, kteri varuji pred kolapsem duchodove systemu, povazuji velmi casto argument setrvacnosti systemu. Nerikaji vsak s jakym casovym zpozdenim se dnesni neaktivita muze odrazit v hospodareni duchodoveho uctu. Ptam se tedy onech erudovanych ekonomu, kolik nas bude stat rocne odklad duchodove reformy? Pokud mluvi o setrvacnosti a nakladech, zcela jiste to maji spocitano. S cim vsak prichazi Paroubek? Postavil se proti lobby EK a zahranicnich penzijnich fondu, ktery stat tlaci k prilis zbrklemu reseni. Cesky stat musi byt partnerem EK a ne posluhovacem, ktery, bude pouze p,lnit pokyny z Bruselu. EK a fondy haji sve zajmy a nemuzeme ocekavat od jejich ekonomu ocekavat, ze budou snahu Paroubka kvitotvat, kdyz jim jde o kseft. Kdybyste vystoupil takto v mediich proti svemu chlebodarci, okamzite se na hodinu ocitnete na dlazbe. Tot k Vami parafrazovanym ekonomum. Domnivam se, ze penzijni reforma musi byt predlozena mnohem komplexneji nez jen pouha realokace penez v triipilirovem systemu. Na to take, tak jak to vnimm ja, upozornuje Paroubek. Proc nam asi starne populace? Odpoved neni jednoducha, ale pricina nenijen v tom, ze se prodluzuje stredni delka zivota, ale ze se rodi polovina deti co v r.89. To je pricina, proc se musi zacit s duchodvym systemem neco delat. Jedna z moznosti je, ze kyvnem na navrhy Vami zminovanych ekonomu a strcime hlavu do pisku pred temi skutecnymi pricinami.
          RR
          • Tak Vy si nedáte pokoj...
            19.07.2005 17:13

            Jak se tak dívám, bude to s Vámi opravdu hodně trudná práce. Na začátek si dovolím jednu otázku - z jakého titulu a za jakým ekonomickým účelem by EK a zahraniční penzijní fondy lobbovaly ve prospěch, jak Vy tvrdíte, uspěchané a zbrklé formy penzijní reformy? Zahraniční penzijní fondy mohou jen stěží doufat v příliv peněz od českých střadatelů (pokud nezaloží svůj fond v České republice. Pak ale nebudou zahraniční fondy nýbrž fondy domácí :o) ). Zlý úmysl EK ve vztahu k penzijní reformě v ČR mi uniká již zcela. Druhým bodem, s nímž je nutno polemizovat je podle mého názoru fakt, že penzijní reforma by neměla spočívat ve změně demografického chování obyvatel a jejich životního stylu. Tato reforma by měla uvedený systém "re-formovat" tj. znovu-nastavit tak, aby těmto zcela nezpochybnitelným trendům v životním stylu obyvatel odpovídal. Znovu si dovolím použít analogii se světem reálné ekonomiky - jestliže Vaše fabrika produkuje denně milion flat-screen panelů navzdory faktu, že všechny průzkumy indikují jasný odklon od tohoto typu displeje, těžko budete zvyšovat tržby tím, že nastoupíte s masivní reklamní kampaní o tom jakou jsou ty monitory super a ke každému ještě přihodíte hotovostní bonus ve výši 5 % ceny. Budete muset svou strategii poměrně zásadně změnit nebo jdete do háje. Stejné je to s dětmi a poklesem populace - jestliže lidé děti (resp. tolik dětí co dříve) z jakýchkoliv důvodů mít nechtějí, těžko změní názor jenom proto, že jim "na děti" přihodíte pár tisícovek.
            Illy
            • 19.07.2005 17:30

              Zacnu od konce, protoze o povazuji za hodnotnotnejsi acst diskuse. Pokud bych mel prevzit od Vas premisu, ze lide deti mit nechteji, mate pravdu, ze v tomto pripade by stat nemel zadne nastroje, jak lidi , jak rikate, donutit je mit. Ja ale s touto premisou nepracuji a naopak se domnivam, ze snizujici se porpodnost je dusledkem chybějících finančních zdrojů rodin, které jednoduše nemají děti(2. dite) proto, že už si je nemuzou dovolit. Jedna z pricin spociva v nesmyslne antisocialni politice statu, kdy mlade pary primi demotivuje svou politku mit deti. Bytova politka a danove politika statu vice vyhovuje tem bezdetnym, a proto je nutne zacit v teto oblasti. Nikoliv prostrednictvim dotaci, a nejakych socialnich transferu, ale formou danovych ulev. K te prvni casti. Povezte, ktery fond je ze 100% vlastnen ceskym majitelem? Zisky, ktere zde zahranicni fondy vyprodukujou se vyvezou do jejich rodne zeme na sanovani jejich dluhu, Tak jako to funguje v bankovnim systemu.
              RR
              • Záhada
                20.07.2005 13:02

                Je-li příčinou nízké porodnosti ekonomická situace rodin, jak pak objasníte ten zvláštní jev, že právě rodiny s nejnižšími příjmy, často dokonce na sociálních dávkách, v porodnosti s přehledem vedou nad rodinami bohatými? A také by mne zajímalo, odkud se ten problém s důchodovým systémem vzal, pokud to nebylo způsobeno právě propopulačními opatřeními za komunistů? Chce snad vláda zasít na další vlnu důchodců, která za 70 let bude strašit budoucí vlády tak, jako ta, co má přijít za 30 let? Mimochodem - to, že se panu Paroubkovi zdá, že je na to dost času, dokazuje přinejmenším to, že nechápe ani složené úročení a obdobný efekt u cenných papírů.
                Jirka
              • Tak uz opravdu naposledy...
                20.07.2005 8:40

                Necham v tuto chvili bez komentare Vasi prvni tezi o tom, proc se rodi malo deti - vychazime oba ze zcela odlisnych predpokladu a musime tedy dojit ke zcela jinym zaverum. Dovolil bych si ale pozadat o dukaz Vaseho druheho tvrzeni, tj. toho o odvodech zisku z ceskych penzijnich fondu na kryti deficitu "materskych" fondu v zahranici. Kde jste na tuto hloupost proboha prisel ? Staci se podivat na statut napr. fondu CS Life, kde je zcela jasne receno: Clanek V - Zpusob uziti zisku 1. Penzijni fond rozdeluje zisk tak, ze nejmene 5 % pripada do rezervniho fondu a nejvice 10 % se rozdeluje podle rozhodnuti valne hromady. Zbyla cast se pouzije ve prospech ucastniku a osob, jejichz penzijni pripojisteni zaniklo v roce, za ktery se zisk rozdeluje. 2. Rozdelovani vynosu hospodareni penzijniho fondu mezi jednotlive ucastniky vcetne prijemcu penzi se ridi penzijnim planem. 3. Pokud hospodareni penzijniho fondu skonci ztratou, pouzije se ke kryti ztraty nerozdeleny zisk z minulych let, rezervni fond a dalsi fondy tvorene ze zisku. Atd. Zmena statutu samozrejme podleha souhlasu MF po dohode s Komisi pro cenne papiry. A ted mi ukazte, kde jsou ty odvody do zahranici ?
                Illy
                • Kde jsou ty odvody?
                  25.07.2005 0:10

                  Asi v provizích za držení peněz stradatelů.
                  Visitor
                • Dodatek
                  20.07.2005 9:20

                  Ja jenom dodam, ze tato ustanoveni jsou primo v zakone 42/94 o penzijnich fondech -> plati pro vsechny penzijni fondy v CR. Mohl by pan RR objasnit svou tezi o vyvazeni zisku na sanovani dluhu?
                  Phickus
        • Re...
          19.07.2005 16:27

          Velmi jednoduše a věcně řečeno...Bravo !!! Není co dodat. Pan RR je stále "věcný" idealista, vždy připraven věcně diskutovat ... :-)
          Krtek
          • K panu RR
            23.07.2005 20:38

            Vaše počínání mi, při vší úctě, připadá jako počínání jednoho známého, který se při hokeji omylem piostavil mezi fanoušky protivníkova týmu. Odešel ze zápasu se zlomenou rukou... Nečekjte věcnou diskuzi.
            Pozorovatel
    • Naprostý souhlas ...
      19.07.2005 13:12

      Pan Paroubek má v hlavě totálně vyluxováno. Pochybuji, že někdy vůbec slyšel o ekonomii. To se také můžeme za čas dočkat toho, že bude zvyšovat porodnost tím, že zakáže antikoncepci, ... aby bylo více dětí.
      Honza
      • RE...
        19.07.2005 13:15

        V tom případě by se mohl možná i usmířit s Lidovci a jmenovat poslance Karase ministrem zdravotnictví...
        Swatch
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m